Uutisen päiväys

17.2.2016← Takaisin

Hiihtoliiton ja Sinettiseurojen tavoite olla Maailman paras

Vuonna 2012 perustettu urheilujärjestö Valo ry on uudistanut lasten ja nuorten urheilun kärkiseurojen, eli sinettiseurojen, kriteereitä ja auditointia.

Hiihtoliitto on myös uudistanut Sinettiseuratoimintaansa, joka perustuu strategisiin valintoihin. Hiihtoliiton ja Sinettiseurojen tavoitteena on olla Maailman paras lumella vuonna 2020.

Sinetti on merkki seuralle laadukkaasta nuorisotoiminnasta. Syksyllä 2015 Sinettiseuratoiminnan aloitti yhdeksän seuraa, tämän vuoden kesällä toiminnan puolestaan aloittaa ainakin neljä seuraa.

"Halutaan laadukas työ sillä tavalla näkyväksi, että meillä on sinetti. Tämä takaa sen, että ihmisten vaihtuessa systeemi pysyy", uuden sinettiseuran Siilinjärven Ponnistuksen mäkijaoston puheenjohtaja Niina Meis valottaa.

Sinettiseuratoiminnan tavoitteet korkealla

Hiihtoliiton strategiassa seuratoiminta sekä sen kehittäminen ovat nostettu isoiksi valinnoiksi. Kuten mainittua, Hiihtoliiton ja sinettiseuratoiminnan tavoitteena on olla Maailman paras lumella vuonna 2020. Myös Sinettiseuraverkoston kehittäminen on tärkeää, sillä jokainen seura saa tukea, jonka myötä toiminnan kehittäminen tutussa ympäristössä on mahdollista.

Seurat saavat prosessin aikana tukea seuratoiminnan kehittäjältä ja Vierumäen johtoinstituutin ammattilaiselta.

"Nämä pari päivää ovat antaneet vahvistusta sille, että olemme tehneet oikeita asioita. On tärkeää kirjata tavoitteita ja olla haaveita eteenpäin", Meis huomauttaa.

Valmennusprosessi tähtää mielekkääseen kasvuympäristöön

Valmennusprosessissa seuran toiminnan kehittäminen ja mahdollinen kasvu ovat ykköstavoitteita.

Ihmisten työstä innostuminen on myös pointti, joka näkyisi luonnollisesti jäsenistön hyvinvointina, joka puolestaan johtaisi yhteisöllisyyden kasvamiseen seurayhteisössä. 

"Kaikki tulee selkeämmäksi, jokainen tietää mitä kenenkin pitää tehdä. Se helpottaa seuratoimijoita, kun ei tarvitse vastata ihan kaikesta", Meis kehaisee.

Kyseisten tavoitepykälien toteutuessa seura saavuttaa Valo ry:n Sinettiseurastatuksen tulevien kuukausien aikana.

Kolmella lähijaksolla selkeät peruspilarit

Sinettiseuratoiminnassa on kolme lähijaksoa, joiden teemat ovat kasvuyhteisöjen toimintaympäristö, "innostuksesta intohimoon" -ajatus sekä viestintä seuroissa.

Jaksojen välillä seurat keskittyvät monipuolisiin lajitaitoihin sekä ajatuksiin “kilpaileminen ja harjoitteleminen kehittävät” ja “urheilullisen elämäntavan luominen kasvuyhteisössä".

"Suosittelen kaikkia seuroja lähtemään mukaan. Tässä tulee kirjattua kaikkea ylös, tehtyä selkeitä linjoja. Toiminta tulee laadukkaammaksi, ehdottomasti suosittelen".

Kuvassa Siilinjärven Ponnistuksen mäkijaoston puheenjohtaja Niina Meis.

Lisätietoja Sinettiseuratoiminnasta: Henna Sivenius +358 400 997 418​ / henna.sivenius@hiihtoliitto.fi