20.1.2005← Takaisin

Zagrebin pujottelussa super-Tanja palasi voittajaksi

Zagrebin illassa Tanja Poutiainen näytti jälleen huikean tasonsa ja varmuutensa. Kymmenien tuhansien kroatialaisten hurratessa hän nousi ensimmäisen kierroksen kolmannelta sijalta voittajaksi.

Poutiaisen pahin vastustaja pujottelun maailmancupissa, Marlies Schild, oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjessä, 0,24 suomalaista nopeampana. Toisena oli USA:n Sarah Schleper vain seitsemän sadasosaa kärjestä.

Toisella kierroksella ensimmäisen jälkeen neljäntenä ollut USA:n Kristina Koznic laski hienosti ja otti selvän johdon. Seuraavana laskenut Poutiainen lisäsi radan alkuosassa johtoaan Kozniciin mutta jäi hänestä keskiosalla niin, että oli jo kolme kymmenystä tämän takana. Lopun Tanja kuitenkin tuli tuulispäänä ja  oli maalissa seitsemän sadasosaa yhdysvaltalaista nopeampi. Ensimmäisen kierroksen kakkonen, Sarach Schleper, ei yltänyt parhaimpaansa ja putosi sijalle kuusi. Myöskään kisan viimeisenä laskenut Marlies Schild ei onnistunut. Hän teki radan yläosassa pahan virheen eikä yltänyt Tanjan vauhtiin. Rovaniemeläisen kauden kolmas  pujotteluvoitto ja oli tosiasia. Sen mukana tulivat pujottelucupin kärkisijaa vahvistaneet 100 pistettä ja hurja 50 000 euron voittopotti. Koznic oli kisan kakkonen ja Schild sijoittui kolmanneksi.

- Taktiikkani onnistui erinomaisesti. Tarkoitus oli jättää parantamisen varaa toiselle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen jälkeen olin sopivassa takaa-ajoasemassa ja toisella painelin täysillä, Poutiainen hehkutti kisan jälkeen.

Suomen toinen edustaja Henna Raita oli jälleen maailmancupin pisteillä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli 27:s ja paransi sijoitustaan lopputuloksissa yhdellä.

Pujottelun maailmancupissa Poutiaisella on nyt 460 pistettä. Ero toisena olevaan Schildiin on jo 120 pistettä. Kun maailmancupissa on jäljellä enää kaksi osakilpailua, on mahdollista että suomalainen varmistaa pujottelucupin voittonsa jo tulevana viikonloppuna Mariborissa Sloveniassa.

Kroatian Zagreb oli panostanut kaikkien aikojen ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuunsa paljon, jopa palkintorahoina, joita jaettiin peräti 30 parhaalle normaalin kymmenen parhaan sijasta.  Työn tuloksena oli erinomainen kilpailu, jossa tunnelma oli korkealla siitäkin huolimatta, että oma ennakkosuosikki Janica Kostelic keskeytti ensimmäisellä kierroksella. Isäntämaan mainetta puolustivat hienosti kahdeksanneksi sijoittunut Nica Fleiss ja yhdeksänneksi sijoittunut Ana Jelusic.

Tanja Poutiainen palasi myös neljänneltä sijalta naisten maailmancupin kärkeen kahdeksan pistettä Itävallan Renate Götschelin edellä. Kokonaiscupin voittamisesta vain tekniikkalajeja laskemalla Poutiainen ei ota paineita. Hän tavoittelee pujottelun ja suurpujottelun cup-voittoa jakokonaiscupin menestys tulee siinä ohessa, mikäli on tullakseen.

Tanja paha kilpailija kokonaiscupissa, Ruotsin Anja Pärson, lähes ajoi ulos ensimmäisessä laskussaan ja oli vasta 43:s eli kokonaan ulkona toiselta kierrokselta.