15.1.2005← Takaisin

Widhölzl paras lentomäessä, Hautamäki paras suomalainen

Itävallan Andreas Widhölzl voitti Kulmin lentomäessä maailmancupin osakilpailun Janne Ahosen sairastaessa. Matti Hautamäki ja Risto Jussilainen löytyivät kuitenkin 10 parhaan joukosta.

Vaikkei Kulmin lentomäki itävaltalaisessa Bad Mitterndorfissa olekaan yhtä kookas kuin legendaarinen Planican hyppyri, hypättiin Kulmissa lauantaina yli 200 metrin loikkia moneen otteeseen. Sääkin suosi mäkiurheilua, sillä kilpailu saatiin vietyä läpi ilman tuulitaukoja alppiauringon loisteessa.

Tänään hyppääjillä olikin oiva mahdollisuus kokeilla maailmancupin osakilpailuvoiton nappaamista, kun ylivoimainen ykkönen Janne Ahonen oli kotona kuumeen kourissa. Kilpailun vei itävaltalainen Andreas Widhölzl, joka nousi tyylikkäällä 206,5-metrisellään voittajaksi kierroksen päättäneen Norjan Roar Ljökelsöyn jäätyä 203,5 metriin. Kolmanneksi tuli Puolan Adam Malysz, joka jakoi Widhölzlin kanssa kilpailun pisimmän hypyn, eli 206,5-metrisen. Erot olivat varsin pienet; Ljökelsöy jäi Malyszista 2,3 pistettä ja Malysz 4,3 pistettä. Widhölzl keräsi 398,3 pistettä.

Suomalaisia ei tänään nähty palkintopallilla, mutta 10 parhaan listalta löytyi silti kaksi sinivalkoista sankaria. Matti Hautamäki teki toisella kierroksella upean nousun 12:nelta sijalta 6:nneksi hypättyään toisellaan 205,5 metriä. Hautamäen ensimmäinen kantoi 187,5 metriä. Risto Jussilaisen sijoitus sen sijaan laski hieman ensimmäiseltä kierrokselta, mutta Jussilainen oli kuitenkin lopputuloksissa hienosti 7:s hypättyään kaksi tasaisen vahvaa hyppyä, 195,5 ja 196,5 metriä. Myös Tami Kiuru pääsi mukaan toiselle kierrokselle ja oli kilpailussa 27:s. Kiurun hypyt kantoivat 172 ja 177,5 metriä. Veli-Matti Lindström karsiutui kilpailusta.

Myös päävalmentaja Tommi Nikunen oli tyytyväinen joukkueensa panokseen.
 - Tosi hyvin meni. Matilla tosin olisi ollut saumaa parempaan, mutta kun ensimmäinen hypyn ponnistus jäi niin myöhälle, niin mahdollisuudet menivät. Risen (Jussilainen) hypyt olivat hyviä. Hyvä maku jäi kisasta. Nikunen kertoi.
 - Matin toinen hyppy oli hieno, vaikka ponnistus oli vähän myöhässä siinäkin. Riseltä myös ensimmäinen oli tosi upea. Toinenkaan ei ollut huono, mutta ajoitus jäi siinäkin tarkalle. Täytyy kuitenkin olla tosi tyytyväinen. Nikunen summasi.

Vaikka Janne Ahonen ei hyppää viikonloppuna, hän ilman muuta pysyy maailmancupin johdossa. Ahonen on kerännyt 1260 pistettä ja lähin uhkaaja Martin Höllwarth on 519 pisteen päässä, eikä hän lukeudu lentomäissä parhaimmillaan oleviin hyppääjiin.

Maailmancup jatkuu huomenna Kulmissa toisella henkilökohtaisella kilpailulla. Suomi jatkaa samalla kolmen hengen ryhmällään, sillä Veli-Matti Lindströmin karsiutuminen koskee myös huomista kilpailua ja mies on jo Suomessa.