Uutisen päiväys

22.11.2004← Takaisin

Urheilujärjestöt hyväksyivät yhteiset Reilun Pelin ohjeet

    Suomalaiset liikunta- ja urheilujärjestöt hyväksyivät yhteiset eettiset periaatteet Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (SLU) syyskokouksessa lauantaina 20.11.2004 Vierumäellä.

    Liikuntajärjestöjen hyväksymä eettisten periaatteiden asiakirja kantaa nimeä Reilu Peli. ”Sanapari on aina kuvannut sitä, mikä urheilun arvoille on olennaisinta. Urheilussakin on nähtävissä monia erilaisia arvopohjia. Yhteisiä periaatteita ja keskustelunavauksia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan”, SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen sanoo.

    ”Kun koko SLU-yhteisö toimii luontevasti ja jatkuvasti Reilun Pelin mukaisesti, luomme pikku hiljaa esimerkillisen toimintakulttuurin suomalaiseen liikunta- ja urheilumaailmaan.”

    Pakottavaksi säännöstöksi Reilu Peli –asiakirjaa ei ole tarkoitettu. SLU:n tekemässä selvityksessä jäsenjärjestöt kaipasivat ennen kaikkea tukea ja yhteisiä raameja. ”Reilu Peli on keskustelunavaus pitkän aikavälin tavoitteista ja yhteisten eettisten periaatteiden pohja. Jokainen yksilö ja yhteisö tekee itsenäisesti omat päätöksensä. Reilun Pelin tavoitteena on tukea päätöksentekoa erilaisissa tilanteissa”, asiakirjan valmistelusta vastannut SLU:n koulutusjohtaja Pekka Nikulainen sanoo.

    Ihmisen arvostamisesta vastuulliseen taloudenpitoon

    fReilu Pelin periaatteet on jaettu yleisiin ja niitä täydentäviin yksityiskohtaisempiin periaatteisiin. Yksityiskohtaisissa periaatteissa on otettu kantaa tällä hetkellä ajankohtaisiin asioihin.

    Liikunnan ja urheilun yleisinä eettisinä periaatteina asiakirjassa pidetään toisen ihmisen ja elämän kunnioitusta, terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, vastuuta lasten kasvatuksesta, avoimuutta, demokraattisuutta, rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, kaikkien tasavertaista oikeutta liikuntaan ja urheiluun sekä kestävää kehitystä ja luonnon kunnioittamista.

    Täydentäviä periaatteita ovat monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus, dopingin vastaisuus, päihteiden ja lääkkeiden vastuullinen käyttö, väkivallattomuus, sukupuolisen häirinnän ehkäiseminen, yleisön turvallisuus ja viihtyvyys sekä vastuullinen taloudenpito.

     Reilu Peli pähkinänkuoressa:

    • Reilu Peli -julkaisu on SLU:n eettisen valiokunnan yhdessä lajiliittojen ja jäsenjärjestöjen kanssa laatima kuvaus hyvästä toiminnasta liikunnalle ja urheilulle.
    • Valiokuntaa on johtanut Yleisradion suomenkielisen tv-toiminnan johtaja, ex-ministeri Olli-Pekka Heinonen.
    • Ensimmäinen versio Reilun Pelin periaatteista julkaistiin SLU:n syyskokouksessa 2003. Vuoden 2004 aikana julkaisua on muokattu eri tahojen kommenttien pohjalta syyskokoukseen asti.
    • Reilu Peli -julkaisu hyväksyttiin SLU:n syyskokouksessaan 20.11.2004.
    Reilu Peli -julkaisu sisältää 13 periaatetta. Reilu Peli – Suomalaisen liikunnan ja urheilun eettiset periaatteet -asiakirja löytyy http://www.slu.fi/ –sivuston materiaalisalkusta.