Uutisen päiväys

4.1.2012← Takaisin

Toblachin sprinteissä Björgen ja Morilov voittajiksi

  Tour de Skillä kilpailtiin kuudentena kilpailupäivänä vapaan hiihtotavan sprintit. Naisten kisan voittoon hiihti Norjan Marit Björgen, kakkoseksi USAn Kikkan Randall ja kolmanneksi Puolan Justyna Kowalczyk. Miesten kilpailun voittoon hiihti Venäjän Nikolai Morilov, kakkoseksi Norjan Petter Northug. Kolmanneksi tänään hiihti Tourin kokonaiskisan johtonsa säilyttänyt Sveitsin Dario Cologna. Suomalaisia ei tänään nähty finaalierissä nähty, parhaasta suorituksesta vastasi Krista Lähteenmäki aika-ajojen toiseksi nopeimmalla ajallaan. Puolivälierissä karsiutunut Lähteenmäki lopputuloksissa 13:s. Tour jatkuu torstaina 5.1. Italian Toblachissa, jossa vuorossa takaa-ajokisat vapaalla hiihtotavalla.

  Tourin kuudennen päivän sprinttikilpailut sujuivat suomalaisittain kaksijakoisesti. Aika-ajoista jatkoon selvisi kaikkiaan 8 suomalaista, 6 miestä ja kaksi naista. Jatkoon menneistä Krista Lähteenmäki oli parhaissa asetelmissa oltuaan aika-ajojen toiseksi nopein. Suomalaisten rahkeet eivät tänään riittäneet kuitenkaan ensimmäisiä eriä pitemmälle, kaikkien tiet katkesivat puolivälierävaiheessa.

  Suomalaisten tie nousi pystyyn puolivälierissä

  Kaksi voittoa peräkkäin Tourilla ottanut Norjan Marit Björgen oli aika-ajojen nopein, Krista Lähteenmäki hienosti aika-ajojen toinen. Touria johtava Puolan Justyna Kowalczyk (11:s) selvisi aika-ajoista myös jatkoon. Aika-ajot suomalaisittain menivät Aino-Kaisa Saarista lukuun ottamatta hienosti, Saariselta katkesi sauva lähtösuoran jälkeen. Varasauvalla hiihtänyt Saarinen oli lopulta aika-ajojen 32:s ja karsiutui näin jatkosta. Riikka Sarasoja-Lilja oli aika-ajojen 5:s, Riitta-Liisa Roponen 21:s, Kerttu Niskanen 24:s, Anne Kyllönen 26:s ja Laura Ahervo 29:s. Näin peräti kuusi suomalaista puolivälieriin.

  Puolivälierät suomalaisittain alkoivat ensimmäisestä erästä, jossa Riitta-Liisa Roponen joutui samaan erään Björgenin ja Kowalczykin kanssa, jotka ottivatkin erästä kaksi ensimmäistä sijaa. Roponen erässään viides, joten hänen tiensä jäi puolivälieriin. Kerttu Niskanen hiihti toisessa erässä, jonka vei nimiinsä Venäjän Matveeva. Niskanen erässä kolmas, mutta aikavertailussa hänen aikansa ei riittänyt jatkoon, ensimmäisen erän oltua niin kovavauhtinen että ”lucky loserit” löytyivät ensimmäisestä erästä.
  Kolmanteen erään kaavio oli määrittänyt kaksi suomalaista, Anne Kyllösen ja Riikka Sarasoja-Liljan. Kyllönen erän neljäs ja Sarasoja-Lilja viides ja näin molemmat karsiutuivat jatkosta.
  Neljännessä erässä oli myös kaksi suomalaista, Krista Lähteenmäki ja Laura Ahervo. Lähteenmäki kontrolloi erää alusta alkaen, jääden kuitenkin loppusuorakamppailussa ja maalikamerankuvan perusteella erässä kolmanneksi. Kun Ahervo oli erässään viides, tarkoitti tämä sitä että välierissä 12 parhaan joukossa ei nähty enää suomalaisia.

  Björgen finaalissa vahvin

  Kovavauhtisesta ensimmäisestä välierästä finaaleihin selvisivät ennakkosuosikit Björgen ja Kowalczyk sekä aikavertailun kautta Norjan Kristoffersen ja Saksan Herrman. Toisesta erästä finaaliin erän kaksi nopeinta, Slovenian Fabjan ja USA:n Randall. Finaalin ensimmäisellä kierroksella katseltiin vielä asetelmia Norjan Kristoffersenin viedessä joukkoa. Toiselle kierrokselle lähdettäessä Kowalczyk ja Björgen siirtyivät kärkeen pitämään vauhtia, pudottaen Randallia lukuun ottamatta muut kyydistään. Kisan ratkaisu pedattiin viimeisessä nousussa, jossa Björgen teki oman ratkaisunsa ja Kowalczykin kompuroidessa irtosi hiukan kärkikolmikosta tullen maalisuoralle ensimmäisenä. Björgen myös maaliin ensimmäisenä, Randall kakkoseksi ja Kowalczyk kolmanneksi. Hitaasta ensimmäisestä kierroksesta huolimatta finaalissa hiihdettiin lähes 4 sekuntia kovempaa vauhtia kuin nopeimmissa erissä.

  Hyvän aika-ajon hiihtänyt Lähteenmäki oli kisan jälkeen harmissaan: ”Harmittaahan se, että meni noin tiukaksi. Taisin jäädä saman verran kuin viime vuonnakin jatkopaikasta, taktisesti ehkä hiukan paremmin olisi voinut hiihtää. Yritin tehdä eroa viimeisessä nousussa mutta muut tulivat takaa vielä laskussa kiinni, eikä lopussa paukut riittäneet varmistamaan jatkopaikkaa suoraan.”

  Kowalczyk jatkaa Tourin johdossa

  Vaikka Björgen päivän kisan voittikin, jatkaa Puolan Justyna Kowalczyk Tourin kokonaiskilpailun johdossa. Kowalczykin etumatka kakkosena olevaan Björgeniin on nyt enää 4,8 sekuntia ja kolmantena olevaan Norjan Therese Johaugiin eroa on 2.26,9. Suomalaisista Tourin kokonaiskilpailussa parhaista asetelmista jatkaa kuudentena Krista Lähteenmäki, 4.13,8 kärkeä jäljessä. Aino-Kaisa Saarinen on Lähteenmäestä vajaan 30 sekunnin päässä seitsemäntenä. 20 parhaan joukossa Tourilla jatkaa kaikkiaan 6 suomalaista, Lähteenmäen ja Saarisen lisäksi Riikka Sarasoja-Lilja (12.), Riitta-Liisa Roponen (15.), Anne Kyllönen (16.) ja Kerttu Niskanen (17.). Laura Ahervon sijoitus Tourilla tällä hetkellä 31:s.

  Cologna aika-ajojen nopein, Morilov finaalissa paras

  Touria johtava Sveitsiläinen Cologna oli aika-ajojen nopein ja hänen kanssaan Tourin kokonaiskilpailun voitosta koviten kisaavat Petter Northug ja Aleksander Legkov aika-ajoista myös jatkoon, Northug kolmas ja Legkov 20:s. Suomalaisista ainoina jatkoon aika-ajoista Ville Nousiainen ja Ari Luusua, Nousiainen 17:s ja Luusua 28:s. Muut suomalaismiehet jäivät kauas jatkopaikoista, Sami Jauhojärvi 53:s, Matti Heikkinen 56:s ja Lari Lehtonen 66:s.

  Puolivälierissä Nousiainen ja Luusua karsiutuivat jatkosta Nousiaisen ollessa eränsä  kuudes ja Luusuan sijoittuessa erässään viidenneksi. Luusualle pääsy puolivälieriin tarkoitti samalla myös Luusuan uran parasta sijoitusta maailmancupissa. Lopputuloksissa Luusua päivän paras suomalaismies, lopputuloksissa 25:s, Nousiainen 27:s.

  Ensimmäisestä välierästä finaalipaikan nappasivat aika-ajojen nopein Cologna sekä Venäjän Morilov. Toisesta välierästä finaaliin selvisivät Italian Hofer ja Norjan Northug, sekä aikavertailusta Venäjän Petukhov ja Kanadan Harvey. Finaalista muodostui odotetusti taktiikkakamppailu,  ensimmäisellä kierroksella ei juuri vauhtia pidetty vaan keskityttiin kyttäilemään asetelmia. Toisella kierroksella sama tahti jatkui ja ratkaisut nähtiinkin vasta loppusuoralla. viimeisessä nousussa alkoi tapahtua,  Morilov loppukiritaistelun vahvin, Northug jätettiin kakkoseksi ja Cologna kolmanneksi.

  Cologna jatkaa Tourin johdossa

  Sveitsiläinen Dario Cologna jatkaa Tourin kokonaiskisan johdossa, eroa kakkosena olevaan Petter Northugiin 13,5 sekuntia. Matti Heikkinen on 18:ntena ja jatkaa Tourilla suomalaisittain parhaista asetelmista 3.47,8kärkeä perässä. Sami Jauhojärvi 22:s runsaat 20 sekuntia Heikkisen takana. Muut suomalaiset: Ville Nousiainen 34:s, Lari Lehtonen 49:s ja Ari Luusua 54:s.

  Tour de Ski jatkuu torstaina 5.1. vapaan hiihtotavan takaa-ajoilla, naisilla matkana 15 km. Miesten kilpailu piti alun perin olla 35 km, mutta lumipulan vuoksi matkaa on jouduttu lyhentämään n. kolme kilometriä 32 kilometrin mittaiseksi.

  Tour de Ski, tulokset, Toblach 04.01.2012:

  Naiset, sprintti (v):

  1. Marit Björgen NOR 3.17,5
  2. Kikkan Randall USA + 0,5
  3. Justyna Kowalczyk POL + 2,2
  4. Denise Herrmann GER + 4,7
  5. Vesna Fabjan SLO + 6,1
  6. Marthe Kristoferssen NOR + 8,8
  7. Ingvild Östberg NOR
  8. Hanna Kolb GER
  9. Aurore Jean FRA
  10. Eva Nyvltova CZE
  11. Charlotte Kalla SWE
  12. Heidi Weng NOR
  13.
  Krista Lähteenmäki
  -----------------------------
  15. Kerttu Niskanen
  20. Anne Kyllönen
  21. Riikka Sarasoja-Lilja
  24. Riitta-Liisa Roponen
  25. Laura Ahervo
  32. Aino-Kaisa Saarinen

  Miehet, sprintti (v):

  1. Nikolai Morilov RUS 3.03,4
  2. Petter Northug NOR + 0,0
  3. Dario Cologna SUI + 0,3
  4. David Hofer ITA + 0,9
  5. Aleksei Petuhov RUS + 0,9
  6. Alex Harvey CAN + 1,8
  7. Josef Wenzl GER
  8. Emil Jönsson SWE
  9. Teodor Peterson SWE
  10. Dietmar Nöckler ITA
  11. Ilja Tshernusov RUS
  12.
  Nikolai Tshebotko RUS
  -----------------------------
  25. Ari Luusua
  27. Ville Nousiainen
  53. Sami Jauhojärvi
  56. Matti Heikkinen
  65. Lari Lehtonen

  Kokonaistilanteet Tour de Ski, 6/9 osakilpailun jälkeen:

  Naiset:

  1. Justyna Kowalczyk     POL 1.13.38,1
  2. Marit Björgen         NOR +     4,8
  3. Therese Johaug        NOR + 2.26,9
  4. Kikkan Randall        USA + 3.44,2
  5. Charlotte Kalla       SWE + 4.12,1
  6. Krista Lähteenmäki        + 4.13,8
  7. Aino-Kaisa Saarinen       + 4.40,5

  8. Ingvild Östberg       NOR + 4.42,2
  9. Marthe Kristoffersen NOR + 4.50,1
  10. Katrin Zeller        GER + 5.10,7
  ----------------------------------------------
  12. Riikka Sarasoja-Lilja     + 5.20,7
  15. Riitta-Liisa Roponen      + 5.32,8
  16. Anne Kyllönen             + 5.43,1
  17. Kerttu Niskanen           + 5.48,2
  31. Laura Ahervo              + 7.23,8

  Miehet:

  1. Dario Cologna      SUI 1.53.15,4 
  2. Petter Northug     NOR +    13,5
  3. Aleksander Legkov RUS + 1.28,2
  4. Devon Kershaw      CAN + 2.06,6
  5. Maksim Vylegzhanin RUS + 2.15,8
  6. Maurice Manificat FRA + 2.35,3
  7. Lukas Bauer        CZE + 2.38,6
  8. Marcus Hellner     SWE + 2.45,0 
  9. Alex Harvey        CAN + 2.46,2
  10. Eldar Rönning     NOR + 2.46,6
  --------------------------------------------
  18. Matti Heikkinen        + 3.47,8
  22. Sami Jauhojärvi        + 4.10,3
  34. Ville Nousiainen       + 5.38,0
  49. Lari Lehtonen          + 7.11,5
  54. Ari Luusua             + 8.31,4

  Lisätietoja:

  Suomen Maastohiihto ry
  Magnar Dalen

  maastohiihdon A-maajoukkueen päävalmentaja
  puh: +358 45 113 3006

  Maastohiihdon tiedotus – tiedotus@maastohiihto.fi

  Tour de Skitä voi seurata kotikatsomoista jokaisena kisapäivänä, radiosta YLE puheelta ja  televisiosta MTV3 MAX - kanavalta.