16.3.2013← Takaisin

Tanja Kauppinen ja Iivo Niskanen 23-vuotiaiden mestariksi Taivalkoskella

Tanja Kauppinen ja Iivo Niskanen juhlivat vanhimpien 23-vuotiaiden sarjassa kauden viimeisten nuorten SM-kilpailuiden avauspäivänä Taivalkoskella. Kauppinen oli vapaan vitosella jopa ylivoimainen.

23-vuotiaiden naisten vapaan vitosella Kauppisen jälkeen hopeamitali jaettiin kahdelle hiihtäjälle, sillä Susanna Saapunki ja Riikka-Liisa Räsänen jäivät kumpikin 15,8 sekuntia mestarista.
Kauppinen kertoi hiihdon aikana tuntuneen siltä, että tulossa on hyvä suoritus.
"Oli tykki päällä", hän naurahti ja kehui myös loistavasti toimineita suksiaan.
20-vuotiaiden mestaruuden vei myös erittäin lupaavana estejuoksijana tunnettu Oona Kettunen. Kettunen vei voiton 2,3 sekunnin erolla Krista Niiraseen. Hiihdossa Kettunen on ollut vahvempi perinteisellä, ja hän oli itsekin yllättynyt vapaan hiihtotavan Suomen mestaruudesta.
”Lähdin rennosti ja pyrin hiihtämään tasaista tahtia”, Kettunen sanoi.
Hän uskoi voittoonsa vasta siinä vaiheessa, kun kuulutus kertoi, ettei ketään ole tulossa enää maaliin. Naisten sarjoista päivän ylivoimaisin voittaja oli 17-vuotiaissa Jasmi Joensuu, joka jätti Johanna Matintalon hopealle 21,7 sekunnin erolla. Selvällä erolla kultaa vei myös Emilia Myllykoski, joka voitti 18-vuotiaiden vitosen 17,1 sekunnin erolla Johanna Niskakoskeen.

Niskasella kisasuma

Iivo Niskanen jätti 23-vuotiaiden vapaan kympillä Perttu Hyvärisen 8,3 sekunnin päähän. Niskasen kisa lähti hyvin liikkeelle.
”Hiihdin ylämäet rauhassa ja kiihdytin tasaisella. Lopussa jalat eivät enää tuntuneet tuoreilta, jolloin toiset mitalistit pääsivät lähemmäksi”, sanoi tällä hetkellä Kainuun prikaatissa palveleva Niskanen.
Kuluvalla viikolla on ollut puolustusvoimain kisat ja tämän päivän kisa oli neljäs kilpailu viiden päivän sisällä. 20-vuotiaiden vastaavalla matkalla Antti Ojansivu otti selvän ykköstilan 23,3 sekunnin erolla Joonas Sarkkiseen. Taivalkosken hyvät maastot olivat myös Ojansivun mieleen. Korkeuserojen ja mäkien ansiosta kilpailijoiden välille syntyy eroja. Varovaisen alun jälkeen parin kilometrin kohdalla eroa kärkeen oli yhdeksän sekuntia, mutta vahva toinen kierros toi voiton. Miesten sarjoissa päivän ylivoimaisin voittaja oli 18-vuotiaissa ykköstilan vienyt Joni Mäki, joka jätti Lauri Vuorisen 26,5 sekunnin erolla hopealle. 17-vuotiaiden mestari oli Lauri Lepistö.