Uutisen päiväys

5.12.2003← Takaisin

Suomen kumparejoukkue valmistautuu luottavaisena lauantaiseen maailmancupin avaukseen

Kuusamon Rukalla käydään perjantaina ja lauantaina freestylen maailmancupin hyppyjen ja kumpareiden osakilpailut. Perjantain hyppykisassa ei nähdä suomalaisia, mutta itsenäisyyspäivänä laskettavassa kumparekisassa on lupa odottaa päivän kunniaksi sinivalkoista väriä palkintopallillekin. Viime vuonna Rukan maailmancupissa miesten kumparekisan voittoon laski Tapio Luusua.

Suomen joukkue on hionut reilun kuukauden ajan Rukan kumparerinnettä. Mitään suurta kotikenttäetua ei olympiavoittaja Janne Lahtelan mukaan ole syytä odottaa.
”Kumpareikko on tehty uudelleen juuri tätä kisaa varten, kaikki joukkueet ovat näin tasapuolisessa asemassa.” Tosin kemijärveläisellä Lahtelalla on varmasti Rukalla omanlainen kotikenttäetu. ”Äiti ja isä ja joitain kavereita tulee varmasti minua kannustamaan”, Lahtela toivoo.
Torstaina Rukan rinteillä puhalsi poikkeuksellisen kova tuuli. Ilman huonoa säätäkin Janne Lahtelalla olisi ollut ohjelmassa vapaapäivä. Perjantaina, kumparekilpailun aattona, Suomen joukkueen kokenein lenkki Lahtela aikoo keskittyä herkistelemään kuntoaan.
”Aion laskea vain yhdestä kahteen täyspainoista laskua sekä kokeilla lauantain kisahyppyni.”
Lahtelan molemmat kisahypyt tulevat olemaan viime talven uutuushyppyjä, eli ns. off-axis hyppyjä, jossa laskija pyörii oman akselinsa ympäri vaakatasossa. Mahdollisia menestyjiä miesten kumparekisassa ei Lahtela suostu nimeämään.
”Lasketaan ensin ja spekuloidaan sitten. Tiedän olevani itse hyvässä kunnossa, joten on turha miettiä, miten muut laskevat” Lahtela sanoo.
Viime talvena polvileikkauksesta toipunut Sami Mustonen palaa vuoden tauon jälkeen jälleen maailmancupympyröihin.
”Vatsassa on hieman perhosia, vuosi on pitkä aika olla pois kisaympyröistä. Harjoituksissa olen kuitenkin pysynyt hyvin muiden poikien vauhdissa”, luottavainen Mustonen toteaa. Tämän päivän tuulisessa säässä harjoitellut Mustonen kertoi tuulen hiukan häirinneen hyppyjä. ”Vastatuuli aiheuttaa ongelmia, uudet volttihypyt ovat hieman herkempiä tuulelle”, Mustonen analysoi.
Suomen kumparejoukkueen päävalmentaja Pekka Lehtikallio luottaa täysin joukkueeseensa.
”Kuka tahansa Suomen viiden miehen maailmancupjoukkueesta voi nousta kärkikolmikkoon. Lisäksi meillä on mukana neljä Eurooppa-cupin joukkueen laskijaa, jotka voivat onnistuneella suorituksella nousta maailmancuppisteille eli kolmenkymmenen joukkoon. ”Rukan kumparerinne on rakennettu tänä vuonna melko tekniseksi. Kumpareet ovat poikkeuksellisen isoja ja kaukana toisistaan. Jyvät tulevat erottumaan akanoista, näissä kisoissa ei nousta vahingossa kärkeen”, toteaa Lehtikallio.