Uutisen päiväys

← Takaisin

Suomelle pronssia naisten viestistä

Suomi, joukkueella Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen, voitti pronssia naisten 4x5 kilometrin viestissä Vancouverin olympialaisissa. Kultaa otti Norja ja hopeaa Saksa.Avausosuudella Pirjo Muranen oli vaikeuksissa ja hän jäi kärjestä +45 sekuntia. Suomi oli vaihdossa sijalla 12. Viestin kärjessä vaihtoon hiihti Ruotsi.

Toisella osuudella Virpi Kuitunen lähti rivakasti liikkeelle ja ohitti joukkueita toisensa perään. Osuuden kolmanneksi nopeimman ajan hiihtänyt Kuitunen toi Suomen vaihtoon seitsemäntenä. Ero johtaneeseen Puolan Justyna Kowalczykiin oli +42,5 sekuntia.

Riitta-Liisa Roponen oli huippuvauhdissa kolmannella osuudella. Yhdessä Ruotsin Charlotte Kallan kanssa Roponen hiihti nopeasti edellä lähteneitä joukkueita kiinni. Vaihdossa Roponen oli nostanut Suomen jo kolmanneksi ja kiinni mitalitaisteluun. Suomen edellä vaihtoivat Norja ja Italia. Roponen oli osuutensa toiseksi nopein.

Ankkuriosuudella Aino-Kaisa Saarinen teki töitä hartiavoimin. Norjan Marit Björgen pudotti nopeasti Italian Sabina Valbusan kyydistään ja takaa tulleet Saarinen sekä Saksan Claudia Nystad saivat Valbusan kiinni. Hopean kohtalo ratkesi, kun Nystad karkasi Saariselta. Jo aiemmin Italia oli pudonnut Suomen ja Saksan vauhdista.

Maalissa Norja oli selvä voittaja, josta Saksa jäi +24,6 sekuntia ja Suomi +30,4 sekuntia.

Suomen edellisestä viestimitalista oli ehtinyt kulua 22 vuotta. Silloin pronssia tuli Kanadan Calgaryssa. Vancouverissa naisten viestimitali oli Suomelle kisojen toinen mitali.

- Nyt se mitali vihdoin tuli. Hieno oli taistelu ja pronssi lämmittää tosi paljon. Vaikeat kisat takana tähän saakka ja tämä antaa ilman muuta lisäpotkua kolmelle kympille, Saarinen sanoi.

- Kyllä siinä mitali mielessä Aikun matkaan lähetin. Jännittävää oli seurata miten matkalla mentiin. Oma hiihto kulki hienosti, Roponen totesi.

- Hiihdin ihan hyvin. Justyna meni edellä liian kovaa. Yritin sitten Ruotsin kiinni, jotta Riitta-Liisa saisi apuja Kallalta, Kuitunen kertoi.

- Oma hiihto ei kulkenut yhtään. Itsessä oli vika, kun ei mennyt paremmin. Onneksi tytöt onnistuivat, Muranen sanoi.

Tuloksia: www.vancouver2010.com/olympic-cross-country-skiing/