Uutisen päiväys

29.12.2010← Takaisin

Suomalaisyhdeksikkö hyvillä mielin Tour de Skille

Suomen maastohiihtomaajoukkue lähtee historian viidennelle Tour de Skille erittäin hyvillä mielin yhdeksän hiihtäjän voimin. Kahdeksan osakilpailun mittainen raju Tour käynnistyy uudenvuoden aattona Oberhofissa ja päättyy 9. Tammikuuta Alpe Cermisin huipulle. Joulunajan rauhoittuminen tuntui piristävän kaikkia Tourille lähtijöitä mukavasti ja kuntokin tuntuu alkavan olla monella puhkeamassa parhaaseen terään.

Miehiä matkaan lähtee kolme: Sami Jauhojärvi, Ville Nousiainen sekä Matti Heikkinen. Heistä Jauhojärvi tietää jo lähtövaiheessa osallistuvansa vain neljään ensimmäiseen starttiin kaikkiaan kahdeksasta.

- Vältän kokonaisrasitusta ja en halua ottaa mitään riskejä MM-kisoja ajatellen. Eilen aamulla iski pieni vatsaflunssa, mutta se meni ohi. Jalassa tuntuu vielä hieman hiihtäessä, mutta se ei häiritse kisoja.

Itse iskukykyä ”Musti” pitää mainiona:
- Yllättävän hyväksi pääsi kunto Davosin ja LaClusazin jälkeen. Vapaa on kulkenut tosi hyvin ja harjoituksetkin sujuneet hyvin. Kaikki mitä Tourin eteen on ollut tehtävissä on tehty.

Jauhojärvi on ollut mukana kaikilla aiemmilla Tour´lla sijoittuen parhaimmillaan avausvuoden kilpailussa seitsemänneksi. Viime vuonna Jauhojärvi ei hiihtänyt maaliin.

Ville Nousiainen (parhaimmillaan 19. 2008) ja Matti Heikkinen(parhaimmillaan 12. 2010) lähtevät mukaan kovaan leikkiin neljännen kerran.

- Joulu sujui hyvin treenatessa ja hyvästä ruoasta nauttiessa, urheilijan arki ei katkea pyhienkään aikana. Tässä mennään päivä kerrallaan MM-kisoja kohden, minkäänlaisiin virheisiin ei ole varaa tässä kohdassa. Minulla on kolme Touria takana eli kokemusta on jo. Itseään ei saa ajaa piippuun. Kisan edetessä katsotaan hiihdänkö kisat loppuun asti, omien tuntemusten mukaan mennään, Heikkinen toteaa.

Nousiainen puolestaan sanoo lähtevänsä Tourille hieman pelonsekaisin tuntein vapaan kuljettua tukkoisasti.

- Tourin jälkeen olen yleensä ollut ihan puhki, mutta siitä kun on palautunut, niin kisat sujunut hyvin, Holmenkollenin MM-laduille kaikkien muidenkin tapaan parasta iskuaan lataava Nousiainen toteaa.

Naisilla iso joukkue

Naisten joukkueen muodostavat edelliskaudella toiseksi Tourilla sijoittunut Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen (parhaillaan kuudes 2010), Riikka Sarasoja (14. 2010) sekä Tourin ensikertalaiset Krista Lähteenmäki, Anne Kyllönen sekä Kerttu Niskanen.

Saarinen ja Roponen ovat hiihtäneet kaikki neljä aiempaa Touria maaliin asti.

- Perinteisen tekniikka ei usein tule moitittua, mutta nyt siihen on ollut aihetta. Mutta joulutauon aikana kun pääsin harjoittelemaan, niin ensimmäisessä kovassa harjoituksessa se alkoi taas sujua, Saarinen kertasi lähtötunnelmiaan keskiviikkona.

Ensikertalaisista hyvin kautensa aloittanut Krista Lähteenmäki on intoa täynnä kovan haasteen edessä.

- Hyvältä tuntuu ja odotan hyviä sekä kovia kisoja. Vielä on omissa suorituksissa paljon petrattavaa alkukauden onnistumisista huolimatta. Minulla on ollut hieman pientä flunssaa päällä, mutta se tuskin haittaa kisoja.

Riikka Sarasoja myönteli Lähteenmäen tapaan olevansa virtaa täynnä läheisten kanssa vietettyjen pyhien jälkeen. Anne Kyllönen puolestaan oli pakkaillut mukaan joulupukin tuomia kirjoja sekä lämpimiä sukkia ensimmäiselle Tourilleen.

Alkukauden sairastelujen jälkeen La Clusaz´n laduilla mukaan päässyt Kerttu Niskanen jatkoi muiden naishiihtäjien kanssa samoilla linjoilla.

- Joulu meni hyvin kotona ollessa ja syödessä hyvin. Nyt on kaksi kisaa alla ja kova halu kilpailemaan. Hienoa lähteä Tourille ja päästä kunnolla starttaamaan.

Tour hiihdetään viidennen kerran

Tour de Ski hiihdetään nyt viidennen kerran. Se sisältää kymmenen päivän aikana kahdeksan kilpailua neljällä eri kisapaikalla. Naisten yhteismatkaksi muodostuu 58,9 kilometriä ja miehillä 105,15. Päälle tulevat vielä mahdolliset sprintin erät.

Tämänkertaisella Tour de Skillä kisataan kahdessa maassa, Saksassa sekä Italiassa. Kiertue käynnistyy Saksan Oberhofissa uudenvuoden aattona hiihdettävällä prologilla ja päättyy 9. tammikuuta Italian Val di Fiemmessä Lago di Teseron stadionilta Alpe Cermisiin hiihdettävään loppunousuun. Loppunousulla on mittaa 3,7 kilometriä ja sen aikana noustaan 425 metriä.

Tour de Skin kokonaiskilpailuun lasketaan yhteisaika kaikista kahdekasta kilpailusta. Sprinttikilpailuissa hyvitetään 30 parasta hyvityssekunnein (Voittaja 60 sek., toinen 56 sek., kolmas 52 sek, neljäs 48 sek., viides 44 sek. jne.). Yhteislähtökilpailuissa luvassa on hyvityssekunteja välikireissä (miesten kisoissa viisi välkiriä, naisissa kaksi) kolmelle parhaalle (15, 10 ja 5 sek). Samansuuruiset hyvityssekunnit on luvassa myös yhteislähtökilpailujen sekä prologin maalissa kolmelle parhaalle.

Tour de Skin yhteiskilpailun voittajalle on luvassa 400 maailmancupin pistettä. 30 parasta yhteiskilpailussa saavat maailmancupin pisteitä nelinkertaisen määrän normaaliin mc-kilpailuun nähden. Lisäksi jokaisessa osakilpailussa jaetaan normaalista hieman alennetut mc-pisteet 30 parhaalle (voittajalle 50, toiselle 46, kolmannelle 43 jne).

Lisäksi kisataan joukkuekilpailu, johon lasketaan kunakin kisapäivänä kahden parhaan mies- ja kahden parhaan naishiihtäjän tulokset.

Palkintopotti on tällä kertaa yhteensä 1 055 000 Sveitsin frangin suuruinen. Euroissa summa on noin 800 000. Kokonaiskilpailun voittajille on luvassa 150 000 frangia (10 parasta palkitaan), joukkuekilpailun voittajamaalle 10 000 (3), osakilpailuvoittajille 5000 (3) ja sprintin kokonaisvoittajalle 10 000 (5). Lisäksi johtoasemasta päivän osakilpailuun lähtevää muistetetaan 2500 frangilla.

Lumiolot ovat kisapaikoilla erinomaiset ja luvassa on mukavat pakkaskelit.

VIESSMANN FIS TOUR DE SKI 2010/2011:

Pe 31.12.2010 Oberhof, GER            
Prologi (v)
naiset 2,5 km, miehet 3,75 km           

La 1.1.2011 Oberhof, GER              
Takaa-ajo (p)
Naiset 10 km, Miehet 15 km

Su 2.1.2011 Oberstdorf, GER           
Sprintti (p), 1,2 km                 

Ma 3.1.2011 Oberstdorf, GER           
Yhdistelmäkilpailu (p+v)
Naiset 5+5 km, Miehet 10+10 km
                                       
Ke 5.1. Dobbiaco, ITA                  
Sprintti (v), 1,2 km                  

To 6.1.2011 Cortina-Dobbiaco, ITA     
Takaa-ajo (v)
Naiset 15 km, Miehet 35 km 

La 8.1.2011 Val di Fiemme, ITA        
Yhteislähtö (p)
Naiset 10 km, Miehet 20 km           

Su 9.1.2011 Val di Fiemme, ITA        
Takaa-ajo (v)
Naiset 9 km, Miehet 9 km

Tour de Ski Media Guide
http://www.fiscrosscountry.com/data/document/media-guide.pdf

Tour de Ski säännöt
http://www.fis-ski.com/data/document/rules-cc_1011e_all_inclcover1.pdf

Maastohiihdon tiedotus - tiedotus@maastohiihto.fi