Uutisen päiväys

5.2.2010← Takaisin

Suomalaishiihtäjät valmiina Canmoren rankalle ladulle

Maastohiihdon maailmancupissa Kanadan Canmoressa hiihdetään kauden rankimmalla ladulla tänään perjantaina illalla Suomen aikaa. Pitkiä nousuja käsittävät ladut kiertelevät liki 1500 metrin korkeudessa.
Matti Heikkinen, Ville Nousiainen ja Teemu Kattilakoski hiihtävät 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla ja Riikka Sarasoja sekä ampumahiihtäjänä tunnettu Kaisa Mäkäräinen 10 kilometriä samoin vapaalla.

- Rata on kova ja siinä pitää muistaa pitää järki päässä. Pyrin nousujohteiseen hiihtoon, sillä jos täällä menee hapoille niin seinä tulee kyllä vastaan. Pidän kisaa kovana harjoituksena, josta ei vielä kannata vetää kovin suuria johtopäätöksiä suuntaan taikka toiseen, Heikkinen kuvaili.

- Normaalit valmistautumisrutiinit on tehty ja ihan hyvältä vaikuttaa. Minkäänlaista olympiakuumetta ei vielä ole tuntunut, vaikka enpä ole myöskään olympiamittaria vielä kainalossa käyttänytkään, Heikkinen veisteli.

Hiihtäjillä on takanaan kaikin puolin onnistunut kuuden päivän leiri erinomaisissa olosuhteissa Kanadan Silver Starissa 1600 metrin korkeudessa. Siellä joukko on totutellut korkeaan ilmanalaan ja toipunut 9 tunnin aikaerosta. Leirillä on tehty vain yksi kovempi harjoitus ja kuuden päivän oleskelu korkealla on vielä huippusuorituksen kannalta ehkä liian lyhyt.

- Muutama päivä lisää tässä kohtaa olisi ehkä parantanut suorituskykyä, mutta etenemme ennakkosuunnitelman mukaan, joka tähtää kovimpaan kuntoon olympialaduilla. Täältä palaamme välittömästi takaisin Silver Stariin jatkamaan leiriä, päävalmentaja Magnar Dalen kertoi.

Dalen ennustaa, että päivän kilpailussa tullaan näkemään suuria eroja. Parhaimmassa asemassa ovat pitkään korkealla harjoitelleiden maiden urheilijat.

- Vaativa latu, korkea ilmanala ja kuiva lumi tekevät olosuhteista vaativat. Lisäksi kuiva ilma rasittaa normaalia enemmän hengitystä, Dalen luettelee Canmoren haasteita.

Canmoren maailmancupissa on mukana edustava joukko maailman huippuhiihtäjiä. Lähtöviivalta puuttuvat kuitenkin Norjan olympiaedustajat.

Naisten 10 km kilpailu alkaa klo 19.30 ja miesten 15 km klo 21.15 Suomen aikaa.

www.fis-ski.com
www.albertaworldcup.com