Uutisen päiväys

15.2.2013← Takaisin

Suomalaishiihtäjät hakevat EYOF-kisoissa talven parhaita hiihtojaan

Kahdeksan vuosina 1995 ja -96 syntynyttä suomalaishiihtäjää matkustaa lauantaina Romanian Brasoviin Euroopan nuorten olympiafestivaalien talvikisoihin, jossa haussa on kauden parhaita hiihtoja.

Joukkueen valmentaja Juho Halonen kertoo urheilijoiden valmistautumisen sujuneen pääosin hyvin. Jennie Lindvall jätti Keuruun nuorten SM-hiihdot väliin, mutta on toipunut ja lähtee Romaniaan. Keuruulla moni valituista oli vahvassa vireessä, mikä ilahdutti Halosta.
 
”Minun tavoitteeni on, että kaikki kahdeksan urheilijaa onnistuisivat jollain matkalla kisoissa kauden parhaalle tasolleen, eli tavoite on tehdä talven parhaita hiihtoja Romaniassa. Tämä on mielestäni tärkeämpää, kuin mitalien määrät. Toki viestimitali on varmasti, yksi yhteisistä tavoitteistamme, sillä onhan Suomi EYOF-kilpailuissa hiihdetyissä sekaviesteissä juurikin kaksissa aiemmissa kisoissa jäänyt neljänneksi”, Halonen sanoo.

Brasovissa hiihtäjiä odottavat kovat radat, jotka tulevat Halosen mukaan hyvällä tavalla mittaamaan kestävyysominaisuuksia. Kilpailut käydään noin 1000 metrin korkeudessa.
”Se ei kuitenkaan vielä ole varsinaisen korkea paikka, mutta toki hieman sekin vaikuttaa. Olennaisempaa on, että kokonaisnousua kertyy kilpaladuille melko paljon. Keuruulla hiihdettiin erittäin hyvillä laduilla, kuitenkin Brasovissa ylämäkeä on tarjolla suhteessa yli 20 % enemmän. Sprinttiradassa latukarttojen mukaan on yksi tiukka mutka, mutta erikoisempaa on maaliintulo, varsinaista lopputasannetta ei ole, vaan koko loppusuora on selvää nousua”, Halonen kertoo.

Myllykoski ja Lepistö odottavat erityisesti perinteisen normaalimatkoja

Suomalaiset onnistuivat saman ikäluokan PM-kilpailuissa Trondheimissa hyvin, sillä esimerkiksi sprinttipäivänä tuloksena oli neljä mitalia.
”Tässä vaiheessa tekeminen on näillä urheilijoilla ollut juuri sitä hyvää, mitä 18-vuotiaalta odotetaan. Toivon, että reissun jälkeen urheilijat pystyvät näkemään, miten monessa asiassa pitää tekemisen laatua pystyä nostamaan tuleville vuosille, jotta menestystä tulee jatkossa niin nuorten MM-kisoista kuin aikuisten MM-kisoista”, Halonen sanoo.

Kauden parhaiden hiihtojen hakeminen toistuu myös urheilijoiden puheissa, sillä sijoitustavoitteiden asettaminen ennakkoon on hankalaa. SM-sprintissä kymmenenneksi sijoittunut Emilia Myllykoski odottaa EYOF-reissusta mieleenpainuvaa.

”Kovimmat odotukset on perinteisen vitosella. Tälle kaudelle vapaan hiihtokin on mennyt eteenpäin”, isänsä Sepon valmentama noormarkkulainen sanoo.

Lauri Lepistö odottaa kisoista ”hyvää reissua”.
”Perinteisellä 7,5 kilometriä on hyvä matka”, Lepistö mietti.

Maastohiihdon ohjelma:
18.2. Tytöt 7,5 km ja pojat 10 km (v)
19.2. Tytöt 5 km ja pojat 7,5 km (p)
21.2. Sprintti (v)
22.2. Sekaviesti

Maastohiihdon joukkue:
Jasmi Joensuu Seinäjoen Hiihtoseura
Jennie Lindvall IK Kronan
Johanna Matintalo Pöytyän Urheilijat
Emilia Myllykoski 1995 Noormarkun Nopsa
Lauri Lepistö Kouvolan Hiihtoseura
Joni Mäki Vaasan Hiihtäjät
Waltteri Vinkanharju Hyvinkään Hiihtäjät
Lauri Vuorinen Kouvolan Hiihtoseura.
Valmentaja: Juho Halonen.             
Huoltajat: Reino Holck, Martin Norrgård.        

Lisätietoja: http://www.eyowf2013.ro
Suomen Olympiakomitean EYOF-sivut