Uutisen päiväys

15.2.2010← Takaisin

Roponen avasi olympialaiset kuudennella sijalla, Kalla otti kultaa

Riitta-Liisa Roponen oli paras suomalainen sijoittumalla kuudenneksi Vancouverin olympialaisten avausmatkalla vapaan hiihtotavan kympillä. Aino-Kaisa Saarinen oli 15:s, Riikka Sarasoja 31:s ja Krista Lähteenmäki 53:s.
Kultamitalin voitti Ruotsin Charlotte Kalla. Hopeaa otti Viron Kristina Smigun-Vähi ja pronssia Norjan Marit Björgen.

Riitta-Liisa Roponen kärsi pienestä kuumeesta kilpailun aattoiltana, mutta jo alkumatkasta hän selvisi, että kuumeilu ei ollut vienyt kilpailukuntoa. Roponen näytti taistelevan mitalista, mutta toisella viiden kilometrin kierroksella kärki teki eroa suomalaiseen. Maalissa ero Kallaan oli +25,9 sekuntia ja pronssille hiihtäneeseen Björgeniin kymmenen skeuntia.

- Sain itsestäni irti sen mitä olin ajatellut. En usko, että kuume kovinkaan paljoa vaikutti. Ensimmäisellä kierroksella ajattelin tarkkailla muiden vauhtia ja sitten kiristää loppua kohden. Muut näyttivät tekevän samoin ja niin sitä eroa kärkeen syntyi, Roponen sanoi.

- Kun kuume eilen nousi, niin olin kyllä kyyneleissä ja ajattelin, että ei voi olla totta. Alkuverryttelyn jälkeen tein päätöksen lähteä mukaan ja pitää kuitenkin olla tyytyväinen kuudenteen sijaan. Se on aivan tämän kauden tasoani, Roponen kertoi.

Aino-Kaisa Saarinen lähti matkaan kuuman ryhmän viimeistä edellisenä hiihtäjänä. Alkumatkasta vaikutti, että Saarinen on lähellä kärjen vauhtia, mutta ero kärkiryhmään kasvoi tasaisesti koko matkan. Saarinen jäi kärjestä +1.01,1.

- Alku lähti ihan hyvin käyntiin. Matkalla ei hapottanut, mutta en vaan päässyt mihinkään. Hiihdin sitten vaan maaliin. Sijoitus olisi voinut olla parempikin, vaikka en niin suuria tältä vapaan kympiltä odottanut. Toivottavasti tämä hiihto kävi aukaisusta jatkoa ajatellen. Sprintissä mennään perinteisellä ja silloin pääsen näyttämään mitä osaan, Saarinen totesi.

- Eka vitonen oli kankeaa menoa ja toinen oli sitten parempi kierros. Sellainen keskinkertainen suoritus. Tämä oli nyt tällainen olympiadebyytti, Riikka Sarasoja sanoi Ylen tv-lähetyksessä.

- Ei ollut hyvä päivä tänään. Jotenkin oli löysää menoa eikä vire ollut paras mahdollinen, sanoi olympialaisten ensikertalainen Krista Lähteenmäki.


Tuloksia: www.fis-ski.com ja www.vancouver2010.com/olympic-cross-country-skiing/