Uutisen päiväys

25.2.2013← Takaisin

Naiset ratkovat vapaalla viestipaikat, Heikkisellä MM-kulta puolustettavana

Suomalaisilla on edessä jännittävät kaksi päivää. Naisten vapaan 10 kilometrin kisan perusteella valitaan myös Suomen naisten viestijoukkue. Miesten 15 kilometrin vapaan kisaan Matti Heikkinen lähtee hallitsevana maailmanmestarina, vaikkei itse lähden sen puolustamisella spekuloimaankaan.

- Meillä olisi viisi maapaikkaa, koska Matti Heikkinen on hallitseva maailmanmestari, mutta kisaan lähtee vain neljä miestä. Mustin (Sami Jauhojärvi) luistelu ei ole kansainvälisellä tasolla ja kotimaan varamiehellä Iivo Niskasella oli viikonloppuna Inarissa vähän huonoa onnea, kun hän laski ladulta ulos. Emme lennätä häntä keskiviikon kisaan tänne, eikä viestin suhteen ole vielä tehty päätöksiä, päävalmentaja Magnar Dalen kertoo.
Maajoukkuevalmentaja Jussi Piirainen kuitenkin rauhoittelee:
- Iivolle ei käynyt onnettomuudessa mitenkään vakavasti, mutta hänet kuljetettiin ladulta kelkalla tarkistettavaksi, kun hän meni ladulla nurin.

Vapaan kisoissa miehillä ja naisilla on sama viiden kilometrin lenkki, jonka naiset kiertävät kahdesti ja miehet kolmesti. Latu on jyrkkäpiirteinen ja siinä on hyvin vähän tasaista. Naisten 10 kilometrin kisa hiihdetään tiistaina ja miesten 15 kilometrin kisa päivää myöhemmin.
- Minä olen hyvässä kunnossa, vaikka kuudestoista sija lauantaina kisassa ei siltä näytäkään. Mutta skiathlonissa pitää osata hiihtää myös perinteistä ja se ei ole minulla kulkenut, mutta vapaalla hiihto on ollut hyvää, Riitta-Liisa Roponen kertoo.
Riikka Sarasoja-Lilja sijoittui Davosissa reilu viikko sitten vastaavalla matkalla kahdeksanneksi ja tavoitteet ovat nytkin kymmenen kärkeen.
- Minulla on tärkeä pitää pää kylmänä, koska olen luonnostani nopea, niin pystyn lähtemään liian kovaa ladulle ja hiihtämään itseltäni jalat alta.
Kaikki kisamatkat hiihtänyt Krista Lähteenmäki pääsin mitalihuuman takia sunnuntaina tekemään palauttavan lenkin vasta kaksi ja puoli tuntia kisan loppumisesta.
- Mutta se minkä siinä menetti, niin kyllä henkisellä puolella varmasti voitti. Osa tietysti tulee kisaan levänneinä, Marit (Björgen) jätti eilisen väliin, mutta se ois kova muutenkin.
Ampumahiihtäjänä paremmin tunnettu Kaisa Mäkäräinen teki päätöksen MM-kisoihin osallistumisesta reilu viikko sitten.
- Minun mielestä paineet on joukkueen kolmella muulla naisella. Omalta osaltani lähden huomenna hakemaan hyvää, tasaista suoritusta.

Miesten puolella Ville Nousiainen starttaa kisaladulle noin kuukauden kilpailutauolta:
- On kyllä kiva päästä taas hiihtämään. Into ja nälkä kisaladulle on kova. Kilpaileminen on aina kivaa.
Lauantaina skiathlonissa käsikrampeista kärsinyt Lari Lehtonen lähtee luottavaisena ladulle.
- Hyvällä fiiliksellä lähden keskiviikon vapaan kisaan. Nyt on lyhyempi kisa, joten en usko, että tulee samalla tavalla kramppeja kuin lauantaina.
- Eilen oli kyllä hankala päivä, mutta nyt on lähtenyt helpottamaan ja palautumaan. Ei niihin lauantaina kramppeihin oikein mitään syytä ole, sattui vaan kohdalle sellainen päivä, Tero Similä kertoo.
Kahden vuoden takaista maailmanmestaruuttaan puolustava Matti Heikkinen ei antaudu spekuloimaan.
- Rata on rankka ja siinä on paljon kokonaisnousua. Se on selvää, että tykkään enemmän tällaisista väliaikalähdöistä, kun siinä saa keskittyä hiihtämiseen eikä tarvitse miekkailla.

Lisää kommentteja:
http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/uutiskirjeet_ja_tiedotteet/mediatiedotteet/ennakkotunnelmat-10km-ja-15km-va/