Uutisen päiväys

30.12.2004← Takaisin

Mykistävä hiihto nosti Mannisen 21. sijalta voittoon Oberhofissa

Hannu Manninen nousi mykistävällä hiihdolla mäkiosuuden jälkeiseltä 21. sijalta ylivoimaiseen voittoon yhdistetyn maailmancupin osakilpailussa Saksan Oberhofissa. Saksan Ronny Ackermann nitkahti lopulta 47,6 sekunnin päähän, mutta otti kakkossijan täpärästi ennen Itävallan Felix Gottwaldia.

Mäkiosuuden jälkeen kolmantena 15 kilometrin hiihto-osuudelle lähtenyt Ackermann näytti kotiyleisönsä edessä todennäköisimmältä voittajalta, sillä eroa 120,5 ja 119 metriä liidelleeseen Manniseen oli 2.03. Ackermann hivuttautui kärkipaikalle ensimmäisen kilometrin aikana ja karisti hännystelijät kannoiltaan viiden kilometrin hiihdon jälkeen.

Manninen ja kaksi sekuntia häntä aiemmin startannut Gottwald kuitenkin kuroivat ponnekkaasti Ackermannin johtoa kiinni Eurosportin selostajan tarkasti seuraamalla tasaisen vauhdin taulukolla. Kilpailun ratkaisuhetkiä koettiin 12 kilometrin paikkeilla, kun Manninen karkasi ensin Gottwaldilta ja tavoitti heti perään Ackermannin. Ackermann ei kyennyt Mannisen vauhtiin vastaamaan ja viimeiselle 2,5 kilometrille lähdettäessä Mannisen johto oli jo seitsemän sekuntia.

Voitto oli Manniselle kauden toinen ja uran 23:s. Cup-johdossa jatkaa Ackermann.
- Hypyt olivat parhaita, mitä olen Oberhofissa tehnyt, vaikka tuuliolot eivät ihan parhaat olleet. Ennen hiihtoa oloni ei ollut hyvä, mutta se parani kisan edetessä. Kolmannen kierroksen jälkeen (7,5 km) aloin jo ajatella eroa kärkeen, Manninen kertasi.
Neljännellä kierroksella Manninen kuvasi hiihdon tuntuneen yksinkertaisesti hyvältä.
- Olin yllättynyt, ettei Felix (Gottwald) pystynyt seuraamaan viidennellä kierroksella, Manninen sanoi.

Muista suomalaisista Anssi Koivuranta oli 23:s, Jouni Kaitainen 33:s ja Janne Ryynänen 41:s. Edellisenä päivänä kaaduttuaan pohjettaan loukannut Jaakko Tallus oli mäkiosuuden 23:s, mutta keskeytti hiihdossa kuuden kilometrin paikkeilla.
- Pohkeessa on ruhjevamma ja verenkierto oli vaillinaista, joten jalka puutui. Sen seurauksena oli tuskallista hiihtää kovaa. Jaakko pystyi kuitenkin hiihtämään verryttelylenkin, joten kun lähtötilanne oli se, ettei hän pystynyt eilen kävelemään, tilanne oli aika paljon parempi, Suomen joukkueen päävalmentaja Jani Klinga selvitti.

Klingaa harmitti Talluksen lisäksi Kaitaisen ensimmäinen hyppy (105,5), joka hieman kärjistäen sanottuna "oli niin huono kun voi olla". Ilman sitä kuopiolaisella olisi ollut saumaa parempaankin sijoitukseen. Koivurantakaan ei onnistunut mäessä aivan täydellisesti.
- Anssin hiihto oli loistava nuorelle urheilijalle, Klinga kehui kuusamolaisen suoritusta raskaalla latuprofiililla.

Maailmancup jatkuu Saksan Ruhpoldingissa sunnuntaina. Suomalaiset siirtyvät paikkakunnalle perjantaina.

Tulokset: www.fis-ski.com