Uutisen päiväys

26.1.2017← Takaisin

Monipuolisuuteen ja hauskuuteen perustuva matalan kynnyksen Tuiskun lumilajikoulu alkanut

Neljästä puolentoista tunnin harjoituskerrasta maastohiihdon, mäkihypyn, ampumahiihdon ja suksicrossin maailmassa koostuva Tuiskun lumilajikoulu pyörähti vauhtiin tammikuussa muun muuassa Kuopion Puijolla, Vantaan Hakunilassa reilun 60 lapsen ja Hämeenlinnan Ahveniston moottoriradalla reilun 80 lapsen kera.

Siilinjärvellä ja Oulussa koulu alkaa ensi viikolla. Ympäri Suomen Tuiskun Lumilajikouluja järjestetään 13 hankepaikkakunnalla. 

Lumilajit liikuttavat -hankkeen alla toimiva ja kevättalven aikana pyörivä koulu on hankkeen koordinaattori Sini Savolaisen mukaan matalankynnyksen kokeilutuote, jossa lapset pääsevät kokeilemaan kaikkia neljää lajia ja vanhemmat saavat jokaisella kerralla paljon tietoutta lajeista.

Tästä on helppoa siirtyä suoraan seuratoiminnan pariin lajeista innostuessaan. Lumilajikoulun materiaalit ovat lapsia innostavia lumilajikoulupassista, tarroista ja diplomista lähtien. Neljän kerran jälkeen Tuisku lähettää postia perheille ja kutsuu mukaan lajien pariin seuran jatkomahdollisuuksiin. 

"Kouluihin osallistumiseen on matala kynnys, puolentoista tunnin aikana käydään yksi laji läpi. Perustaitoja harjoitellaan leikin ja pelein, lajitaitoja itseään haastamalla ja kokien onnistumisen tunteita. Seuraavalla kerralla aina kerrataan aiemmin opittua, ja opitaan sen kerran omat alkeislajiasiat", Savolainen kertoo koulun toimintatavasta.

Koulu painottaa harrastamisen iloa, eli se on suunnattu myös lapsille, joita ei kilpaileminen houkuttele. Tuiskun avulla lapselle luodaan pohja suksella liikkumiseen omalla vapaa-ajalla.

"Neljän kerran aikana esitellään neljä lajia. Lasten ja lapsiperheiden on helppoa osallistua kouluun, kun se ei ole koko talven kestävä. Koulussa pyritään opettamaan taitopohjaisesti lajitaitoja, muttei mennä niin syvälle lajiin. Jokainen puolentoista tunnin kerta on läpileikkaus lajista", Savolainen kertoo viitaten maastohiihdon, mäkihypyn, ampumahiihdon ja suksicrossin lajikokeiluihin.

Seuroille koulu on hyvä väylä yhteistyöhön, kun eri lajit, seurat ja jaostot tekevät keskenään yhteistyötä.

Koulu on tarkoitettu 5-12-vuotiaille ja ilmoittautumisessakin huomioidaan matalan kynnyksen teema, kun lapset jaetaan taito- sekä ikäryhmiin. Monella paikkakunnalla on tarjolla samaan aikaan myös vanhemmille mukavaa unohtamatta perheiden yhteistä tekemistä!

Linkit:
Talven kalenteri
Viime vuoden kummiurheilijavideot löytyvät Facebookista

Jutun kuva: Joel Nykter