Uutisen päiväys

17.1.2004← Takaisin

Michael Uhrmann voittoon Zakopanen hornankattilassa

Kymmenien tuhansien mäkihyppyfanien korvia särkevä meteli siivitti Saksan Michael Uhrmanin Zakopanen ensimmäisen kilpailun voittoon. Puolalaisten suursuosikki Adam Malysz kesti paineet ja palasi kotimäessään maailmancupin palkintopallille. Suomalaisista Janne Ahonen oli jälleen paras: kuudes.

Zakopanen mäkimonttuun ahtautunutta väkimäärää ei kukaan pysty varmasti sanomaan. Virallisesti stadionille mahtuu väkeä 32 000 henkeä – Zakopenan illassa hurjimmat huhut pistivät luvun kaksikertaiseksi ja enemmäksikin.

Kilpailu sujui ilman viivytyksiä ja hienoja hyppyjä nähtiin. Tasapuolisista olosuhteista ei kuitenkaan nytkään voi puhua. Tuuli pyöri mäkimontussa niin, että välillä joku ryhmä sai hyväkseen hulppeat vastatuulet, välillä jotkut joutuivat hyppäämään täysin tyhjään mäkeen.

Onnen suosikkeihin kuului uransa ensimmäisen maailmancup-voiton ottanut Saksan Michael Uhrman – varsinkin ensimmäisellä kierroksella jolla hän ratkaisi kilpailun hyväkseen hyppäämällä 134 metriä 142.2 pisteen arvoisesti. Toisellakin miehen hermot pitivät ja 126.5 metriä ja yhteensä 270,9 pistettä riittivät voittoon. Puolan Adam Malysz näytti huikeat perlihermonsa. Kansan pidättäessä henkeään hän teki molemmilla hypyillään hyvää työtä, 132 metriä ja 127 metriä toivat yhteensä 267,2 pistettä. Norjan Björn-Einar Romören ei voi olosuhteita valittaa. Kun niiden lisäksi taitoakin riittää, tuloksena oli kolmas sija 129,5 ja 120 metrin hypyillä ja 251,6 pisteellä.

Ensimmäisellä kierroksella viimeisinä hypänneet maailmancupin kärkinimet voivat vain todeta, että juuri heidän nenänsä edessä tuuli oli jälleen kääntynyt. Janne Ahonen teki sen minkä mies voi ja ponnisti 126,5 metriä, mikä riitti kuudenteen sijaan. Ahosen pahin vastustaja maailmancupissa tällä hetkellä, Norjan Sigurd Pettersen, ei onnistunut yhtä hyvin: yhdeksäs. Toisellakaan kierroksella Ahonen ei ollut tuulten suosikki. Taito riitti kuitenkin viemään hypyn 120 metriin. Yhteensä 242.0 pisteellä Ahonen oli kuudes. Pettersen jäi toisellaan metrin Ahosesta ja oli lopputuloksissa 11:s. Ahonen johtaa nyt maailmancupia 698 pisteellä, Pettersen on toisena 118 pistettä perässä.

Suomalaisista oli tällä kertaa toiseksi paras Puijon Matti Hautamäki, joka ensimmäisellään suotuisissa olosuhteissa hyppäsi 128,5 metriä ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen neljäntenä. Toisen kierroksen takatuulessa Hautamäki pääsi 114,5 metriä. Lopputuloksissa hän oli seitsemäs. Hautamäen nousukausi maailmancupissa näyttää taas alkaneen.

Hyviin suomalaissuorituksiin kuului myös Liberecin mittaisen harjoitustauon pitänyt Lahden Akseli Kokkonen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Axu oli kahdeksas, mutta joutui antamaan toisella periksi ja oli lopputuloksissa 17:s. Myös Puijon 19-vuotias Juha-Matti Ruuskanen näytti, että hän kuuluu Suomen mäkimiehstön vakiokokoonpanoon. Kolmas kilpailu peräkkäin, jossa Ruuskanen on pisteillä. Tällä kertaa 22:s.

Tami Kiuru ja Veli-Matti Lindström eivät olleet päässeet sinuiksi sen paremmin Zakopanen mäen kuin tuulienkaan kanssa. Karsiutuminen toiselta kierrokselta oli tosiasia. Kiuru oli lopputuloksissa 41:s ja Lindström 45:s.

Tulokset: www.fis-ski.com