Uutisen päiväys

6.12.2003← Takaisin

Kumparemaailmancup avattiin Rukalla suomalaisjuhlin

Kumparelaskun maailmancupin avaus suoritettiin tänään Rukalla. Sinivalkoiset värit hallitsivat palkintopallia itsenäisyyspäivän kunniaksi. Miesten kumparefinaalin selkeä valtias oli olympiavoittaja Janne Lahtela, jonka loppupisteet olivat 24,90.

Karsintakilpailun voittanut Yhdysvaltain Jeremy Bloom jätettiin kakkoseksi. Finaalin kolmanneksi noussut Mikko Ronkainen täydensi suomalaisten päivän. Ronkainen kiirehti palkintojenjaon jälkeen kohti itsenäisyyspäivän linnan juhlia.
Kumparerinne oli saanut kisapäiväksi lähes jäisen pinnan. Yöllä paukkunut pakkanen ja kova viima saivat aikaan sen, että Rukalla nähtiin tänään koko kauden kenties vaikein kumparerata. Varsinkin karsintaa värittivät lukuisat kaatumiset ja horjahdukset. Jäisen pinnan vauhti yllätti selvästi osan laskijoista. 
Myös Lahtela sanoi jännittäneensä, miten vauhti vaikuttaa hyppyihin.
”Kuulin, että monet epäonnistuivat hypyissään ja otin itse finaalilaskut varman päälle. Tosin olin ainoa mies, joka hyppäsi molemmissa hypyissä off-axis hypyt. Tein tänään vaikeimmat osaamani hypyt yhdessä vaikeimmista rinteistä, kauden jatko vaikutta siis hyvälle”.
Itseluottamusta luottamusta uhkunut Lahtela lisäsi myös, että nyt on kotimaan kisojen huono taika rikottu. ”Aikaisemmin olen aina laskenut kotimaisemissa huonompia tuloksia, nyt näyttää siltä, että tulevaisuudessakin voidaan odottaa voittoja Suomessa. 
Kakkoseksi sijoittunut Bloom on tottunut katsomaan suomalaisten selkiä aikaisemminkin, viimeksi kevään MM-kisoissa, kun Mikko Ronkainen pokkasi kultaa hänen edestään. Lahjakkaana ammattilaisjalkapalloilijana tunnettu Bloom vaikutti hieman pettyneeltä sijoitukseensa.
”Vaikka olen aina laskenut hyvin Suomessa, ei voittoa ole täällä minulle suotu. Tuntuu, että Rukalla on huono minulle karma. Lupaan kuitenkin, että kun täällä lasketaan MM-mitaleista, niin perinteet tulevat murtumaan”, Bloom uhosi.
Mikko Ronkaisen finaalivauhtia näytti siivittävän kiire presidentin itsenäisyyspäiväjuhliin. Uuden off-axis hypyn Rukalla ohjelmaansa lisännyt Ronkainen oli karsinnasta vasta kuudes, mutta Kuusamossa odottava yksityiskone laittoi vauhtia toiseen laskuun. Ennen kauden alkua Ronkainen ilmoitti pitävänsä ikään kuin välivuoden. Vain viitisen maailmancupia kauden ohjelmaansa suunnitellut Ronkainen haluaa keskittyä jokaiseen laskemaansa osakilpailuun kunnolla.
Miesten finaalissa laski tänään peräti neljä suomalaismiestä. Loukkaantumisen jälkeen paluun tehnyt Sami Mustonen oli kahdeksas ja Lauri Lassila kymmenes. Mustosen ilme maalialueella oli synkeä. Vuoden tauon kilpailuista pitänyt kemijärveläinen harmitteli hyppyjensä alastuloja.
”Alahypyssä vauhti karkasi käsistä ja paino putosi taakse. Koko lasku tuntui jotenkin sekavalta, täytyy analysoida myöhemmin tarkemmin”. Hetken ajan rauhoituttuaan Mustosen ilme kirkastui ja hän myönsikin, että näin vaikeassa rinteessä tulos oli ihan tyydyttävä.

Naisten kisoissa norjalaiskomento

Naisten kumpareiden valtiatar oli tänään Norjan Kari Traa pistein 25.43. Arvokilpailujen vakiomenestyjä Traa löi pisteen erolla Kanadan Jennifer Heilin. Kolmas oli Yhdysvaltain Hannah Kearney, joka jäi Heilistä niin ikään pisteen päähään.
Kari Traa on lähes kymmenen vuotta vanhempi kuin kilpasiskonsa. Kokemus on Traan mukaan merkittävä tekijä, joka erottaa hänet muista. ”Tänään hyppäsin ensimmäistä kertaa takaperin voltin kisahyppynä. Uskallan ottaa enemmän riskejä kuin muut, sillä olen saavuttanut urallani jo niin paljon. Olen jo 29-vuotias, mutta uskon, että minulla on vielä vuosia edessä freestylen parissa. Tämä on minulle kuin elämäntapa”, Traa kertoi.
Kumparelasku on aina kuulunut niihin urheilulajeihin, joissa miesten ja naisten suorituksia voidaan arvioida selkeästi silmällä. Traa myönsi, että häntä harmittaa jatkuva vertailu.
”Totta kai olemme fyysisesti heikompia kuin miehet, mutta naisten kumparelasku on kehittynyt viimeisen kahden vuoden aikana huimasti. Naistenkin kisoissa tehdään nykyään voltteja ja off-axis hyppyjä, ero sukupuolien välillä on nyt pienempi kuin koskaan ennen”, Traa kertoi.
Ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin palkintopallille noussut Kearny on vasta 17-vuotias ja asiantuntijoiden mukaan hänestä voidaan povata tulevaisuudessa haastajaa Traalle. ”Kari on ollut minulle esikuva ja tuntuu hienolta seistä hänen kanssaan palkintojenjaossa”, Kearny iloitsi.