14.3.2004← Takaisin

Janne Ahoselle maailmancupin kokonaisvoitto

Mäkihypyn maailmancup ratkaistiin Holmenkollenin sumussa yhden kierroksen kilpailulla. Janne Ahoselle riitti kisan kahdeksas sija vaikka hänen pahin kilpailijansa, Norjan Roar Ljökesöy voitti kilpailun ennen Sveitsin Simon Ammania ja Norjan Björn Einar Romöreniä.

Kauden monien muiden mäkikilpailujen tapaan olosuhteet Holmenkollenilla olivat kaikkea muuta kuin parhaat mahdolliset, tuulet kiersivät ja sumu oli niin vahva, että hyppääjät valittivat varsinkin alastulon vaikeutta, kun mäen pintaa ei pystynyt näkemään, vaan se tuli yhtäkkiä hyppääjän eteen.

Olosuhteiden ollessa epätasaiset jännitys maailmancupin voitosta kamppailtaessa kävi käsin kosketeltavaksi. Ahoselle voittoon riitti 11. sija vastapeluri Roar Ljökesöyn voittaessa.

Ljökesöy näyttikin hermojensa pitävyyden 126,5 metrin hypyllä, josta hän sai 138,5 pistettä. Viimeisenä hypännyt Janne Ahonen joutui tyytymään 119 metriin ja 123 pisteeseen. Sillä irtosi kahdeksas sija ensimmäisen kierroksen jälkeen. Hypyn jälkeen Ahosen tunnelmat olivat tuskaiset, kun "hypyn aikana ei nähnyt mitään, ei mitään tietoa tuliko alas 80 metrissä vain 120 metrissä". Tuska kuitenkin katosi, kun huoltokopeille toiseen kierrokseen valmistautumaan kiivennyt mies sai tiedon. Toista kierrosta ei hypätä. Ensimmäisen kierroksen tulokset jäävät voimaan. Näin Janne Ahonen voitti mäkihypyn maailmancupin kymmenellä pisteellä.

Päivän kilpailussa voittajasta jäi vain 1,7 pistettä Sveitsin Simon Amman, jonka hyppy kantoi peräti 130 meriä, mutta alastulossa käsi hipaisi maata, minkä Japanin tuomari sumun seasta noteerasikin. Björn Einar Romören leiskautti 126,5 metriä ja oli kolmas. Suomen Tami Kiuru hyppäsi hienosti 124 metriä ja oli neljäs jakaen sijan Saksan Georg Späthin kanssa. Maailmancupin pisteille pääsivät myös Veli-Matti Lindström, 11:s, Matti Hautamäki, 13:s ja Janne Happonen 17:s. Pisteittä jäivät Akseli Kokkonen (34:s) ja Jussi Hautamäki (38:s.)

Neljän kilpailun Nordic Tournamentin voitti Norjan Roar Ljökesöy, toinen oli Björn Einar Romören ja kolmas Sveitsin Simon Amman.