31.1.2010← Takaisin

Jacobsen Oberstdorfin lentomäen ykkönen – Ahonen 11.

Mäkihypyn maailmancupin kilpailu käytiin sunnuntaina 31. tammikuuta Oberstdorfin lentomäessä. Kilpailun voitti Norjan Anders Jacobsen. Janne Ahonen oli suomalaishyppääjistä paras - sijoitus 11.

Norjan Anders Jacobsen voitti mäkihypyn maailmancupin kilpailun Oberstdorfin HS 213-lentomäessä sunnuntaina. Jacobsen johti kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen hypättyään 213,5 metriä lähtölavalta 15. Kilpailukierros aloitettiin lavalta 23 ja sitä laskettiin kierroksen aikana useamman kerran tuuliolosuhteiden parantuessa kilpailun edetessä. Jacobsenin finaalikierroksen hyppy kantoi 210 metriä. Kilpailun kakkoseksi nousi lauantain kilpailussakin mäkiennätysmetreille(kaatui hyppynsä) liitänyt Slovenian Robert Kranjec. Kolmantena palkintopallille kipusi Norjan Johan Remen Evensen. Suomen mäkikotkien paras oli Janne Ahonen sijoittuen kilpailun yhdenneksitoista. Ahosen kilpailuhypyt kantoivat 190 ja 190,5 metriä samalta lähtölavalta kuin Jacobsen.
    Ensimmäistä kierrosta värittäneet lavan laskut sotkivat Harri Ollin tekniikan, eikä Olli saanut hyppyään kantamaan lauantain joukkuekisan tapaan vauhtien muututtua. Matti Hautamäki ja Kalle Keituri taistelivat vauhtien laskemisesta huolimatta paikkansa toiselle kierrokselle sijoilla 20 ja 21. Hautamäki onnistui Keituria paremmin toisella kierroksella ja nosti asemiaan 194 metrin hypyllään lopputuloksissa viidenneksitoista. Keiturin loppusijoitus oli 22.
    Päävalmentaja Janne Väätäinen totesi kilpailun olleen kokonaisuutena hankala joukkueelle, mutta oli kuitenkin tyytyväinen joukkueen tekemisen meiningin oikeaan tasoon.
    - Kokonaisuutena kilpailu oli meille hankala, meillä ei ollut ihan oikeanlainen kuviointi suksissa ja suksi otti kiinni latuun sitten enemmän näissä olosuhteissa ja näillä vauhdeilla. Harrilla tuo kriittinen vauhti kostautui pahiten, mutta ihan hyvillä mielin kilpailun jälkeen oli hänkin, hyppy oli kuitenkin teknisesti onnistunut vaikka metrit jäivätkin tulematta. Pääasia on, että joukkueella on ajatus tekemisestä oikealla mallilla ja se on tässä välissä pääasia, ei niinkään tulos, totesi Väätäinen kilpailun jälkeen.

Team Tourilla ja myös Vancouverin jälkeen maailmancupissa Nordic Tournamentilla käytetään uutta kilpailujärjestelmää, jossa tuulikertoimet huomioidaan tuloksiin sekä mahdollistaa lähtölavan muutokset. Päävalmentaja toteaa järjestelmän olevan lajin tulevaisuutta sunnuntain avauskierroksella nähdyistä useista lavamuutoksista huolimatta.
    - Systeemi on edelleen hyvä ajatuksena ja ehdottomasti kuuluu lajin tulevaisuuteen, tänään nähtiin valitettavasti sen negatiivisia puolia, kun kilpailu aloitettiin liian kovilla vauhdeilla. Usean lavan laskun jälkeen vauhtien muututtua merkittävästi pistehyvityksistä huolimatta kilpailu ei ole enää reilu kaikille. Mutta kuten sanoin, systeemi on hyvä, sitä täytyy vain kehittää, totesi Väätäinen.