3.3.2011← Takaisin

Hautamäki suurmäen viides, Itävaltaan jälleen kaksoisvoitto

Matti Hautamäki onnistui molemmilla kilpailukierroksilla ja oli viides Oslon suurmäen tiukassa MM-taistossa. Itävaltalaisten onnistui jälleen ottaa kaksoisvoitto Gregor Schlierenzauerin ja Thomas Morgensternin toimesta. Pronssin kuittasi itselleen Simon Ammann.

Holmenkollenin suurmäen kilpailussa Suomen joukkueen menestys lepäsi Matti Hautamäen harteilla. Hautamäki onnistuikin ensimmäisellään mainiosti ja venytti HS 134-mäessä kierroksen pisimmän hypyn, 134,5 metriä. Kuopiolainen pääsi toiselle kierrokselle hyvissä iskuasemissa viidenneltä sijalta ja oli mukana mitalitaistossa vain 0,6 pisteen päässä palkintopallilta. Toisellaan Hautamäki pääsi 129 metriin, joka oli kelposuoritus esimerkiksi kärkikolmikossa avauskierroksen jälkeen olleisiin norjalaisiin (Anders Jacobsen ja Anders Bardal) verrattuna. Mitalistit liitelivät kuitenkin pidemmälle, mutta Hautamäen hyppy riitti varmistamaan viidennen sijan myös lopputuloksissa.

”Ei ihan yhtä hyvä kuin ensimmäinen. Molemmat olivat talven huippuhyppyjä, ei tarvitse jossitella. Neljäs, viides tai kuudes, ei niin väliä. On tietenkin hyvä, että pystyin kärkikahinoissa olemaan. Kovia jätkiä”, tuumasi Hautamäki hypyistään ja kilpakumppaneistaan.

”Matilta hieno kilpailu. Miehestä huokui tänään, että hän on valmis palkintopallikamppailuun. Tänään hypyt riittivät viidenteen sijaan todella korkeatasoisessa kilpailussa. Matti on tehnyt upean comebackin maailman huipulle vaikeiden viime kausien jälkeen”, kehui päävalmentaja Pekka Niemelä valmennettavaansa, vaikka mitali oli toiveissa.

”Matti on ollut kauden aikana todella sitoutunut ja mitalin olisin hänelle suonut. Kilpailu on tiukkaa ja marginaalit päivän kunnon ja olosuhteiden mukaan ratkaisevat. Se on mäkihyppyä.”

Itävalta pääsi lopulta nautiskelemaan kaksoisvoitosta, kun korkeimmalle korokkeelle nousi 130 ja 134,5 metriin liidellyt Gregor Schlierenzauer, joka päihitti kilpailua avauskierroksen jälkeen johtaneen maamiehensä Thomas Morgensternin 0,3 pisteellä. Morgensternin hypyt kantoivat 133 ja 131 metriä. Kärkikymmenikkö oli ensimmäisen kierroksen jälkeen äärimmäisen tasainen, ja ensimmäisellään 129,5 metriä ponnistaneen Simon Ammanin toisen kierroksen 134,5-metrinen riitti lopulta nostamaan sveitsiläisen kahdeksannelta sijalta pronssille. Kullasta Ammann jäi 3,2 pistettä.

Muista suomalaiskotkista Janne Ahonen petrasi selvästi karsintahyppyynsä nähden ja selvitti 121 metrin hypyllään tiensä toiselle kierrokselle. Toisellaan Ahonen ponkaisi 115 metriin ja oli lopputuloksissa 30:s. Vaikka palkintopallisija jäi haaveeksi, pääsi Ahonen kuitenkin pokkaamaan hänelle pitkän ja menestyksekkään uran johdosta myönnetyn Holmenkollen-mitalin kukitusseremonian yhteydessä. Anssi Koivurannan 118,5 ja Olli Muotkan 118 metrin liidot eivät riittäneet tiukassa kilpailussa toiselle kierrokselle. Koivuranta oli lopulta 33:s ja Muotka 38:s.

”Ahosen taso on tällä hetkellä tämä. Anssi ja Olli sortuivat yrittämiseen. Näytti sille, että pikkumäen joukkuekisan epäonnistumiset ovat tehneet aukon itseluottamukseen ja sortuivat siksi yliyrittämiseen”, ruoti päävalmentaja Niemelä päivän muuta suomalaisantia. Katse on jo suurmäen joukkuekisassa.

”Tie joukkuekisaan vie huomisten virallisten harjoitusten kautta. Mitalipaineet on siirrettävä syrjään ja Matin hyvän hyppäämisen rinnalle on löydettävä muilta iloista ja vapautunutta hyppäämistä, niin hyvän päivän tullen tulos voi olla hyvin mielenkiintoinen.”

Ennakkosuosikit ovat Niemelän mukaan Itävalta, Norja ja Saksa, joille on asetettu palkintopallipaineita.

”Mäkihypyssä kuitenkaan mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, joten sanansa on sanottavana Suomella, Puolalla ja Japanilla.”

Mäkimiesten MM-urakka päättyy suurmäen joukkuekilpailuun, joka hypätään lauantaina 5.3. kello 16.30 Suomen aikaa. TV2:n kisalähetys alkaa kello 16.15. Suomi jatkaa joukkuemäkeen nelikolla Hautamäki, Ahonen, Koivuranta, Muotka.