Uutisen päiväys

27.11.2004← Takaisin

Hannu Manninen häkellytti jälleen hiihtovauhdillaan

Hannu Manninen oli Rukan yhdistetyn normaalimatkan suurin sankari, vaikka hän ei kilpailua voittanutkaan. Rovaniemeläinen nousi hiihto-osuudellaan yli kolmen minuutin takaa-ajoasemasta toiseksi. Voiton vei Saksan Ronny Ackermann ja kolmanneksi sijoittui USA:n Todd Lodwick.

Rukan hiihtostadionilla nähtiin lauantain yhdistetyn kilpailun jälkeen iloisia suomalaisilmeitä, kun Hannu Manninen oli jälleen osoittanut huikean hiihtokuntonsa. Manninen oli mäkiosuuden jälkeen sijalla 14 ja näytti siltä, että 3 minuutin 19 sekunnin kiriminen ykköspaikalle olisi sula mahdottomuus. Aivan voittoon asti ei Mannisen vauhti riittänytkään, mutta huikean nousun hän teki silti. Vielä 1,5 kilometriä ennen maalia rovaniemeläinen oli 18 sekuntia jäljessä kolmossijaa, mutta hän otti viimeisillä sadoilla metreillä peräti 8 sekuntia edellä hiihtäviään Todd Lodwickia ja Japanin Daito Takahashia kiinni, ja meni saman tien ohi.
- Hyvä kisa oli tänään. Hypyt eivät olleet aivan parhaimpia, mutta eivät huonojakaan. Hiihto taas oli uskomaton, Manninenkin myönsi.
- Oli hauskaa hiihtää tänään. Tämä oli selvästi yksi parhaimmista hiihdoistani, mitä olen koskaan tehnyt.
Mannisen hiihtokunto oli arvoitus hänelle itselleenkin, sillä mm. Oloksen tykkikisoissa hiihto ei hänellä kulkenut.
- Näköjään hiihtoni on nyt hyvällä mallilla, Manninen hymyili. 

”Rukan mäki haastava”

Voittaja Ronny Ackermann oli luonnollisestikin tyytyväinen kisaansa, eikä hän valitellut Rukan kylmyyttä tai tuulenvireitä mäkiosuudella.
- Kausi on kiva aloittaa voitolla. Keli oli ihan asiallinen, tuuli ei ollut paha ja latu oli ok. Tein hyvät hypyt ja tavoitteenani alkukisassa oli vain saada Daito kiinni. Se onnistui, Ackermann jutteli lehdistötilaisuudessa.
Kolmanneksi sijoittunut Lodwick oli myös helpottunut palkintopallisijoituksestaan.
- Tämä kilpailu oli minulle tärkeä, sillä minulla on yleensä ollut vaikeuksia lumelle siirtymisessä. En oikein ole tiennyt paikkaani, mutta nyt tiedän, että kuulun kärkeen.
Lodwickin mielestä Rukan mäki on yksi haastavimmista, josta ei kannata lähteä vain hyppelemään.
- Jos hyppytekniikka ei ole kunnossa, niin on Rukan mäessä vaikeuksissa. Se iskee kyllä hyvin helposti hyppääjää vasten kasvoja, Lodwick kertoi. 

Tallus jätti Mannisen peesauksen väliin

Suomalaisten leiristä löytyi Mannisen lisäksi myös toinen erittäin tyytyväinen kilpailija: Jaakko Tallus osoitti kuudennella sijallaan, että häneltä löytyy nykyään hyvää hiihtovauhtiakin. Tallus starttasi ladulle viidenneltä sijalta eikä ero voittaja Ackermanniin kasvanut kuin kolme sekuntia.
- Hiihto oli erittäin hyvä ensimmäiseksi kunnon hiihdoksi. Suksi toimi hienosti. Täytyy olla todella tyytyväinen, Tallus arvioi virnistäen:
- Nyt on saatu kausi käyntiin hyvin ja pää auki.
Manninen pyyhälsi kuopiolaistuneen lieksalaisen ohi kolmannella hiihtokierroksella, mutta Tallus ei halunnut lähteä Mannisen peesiin mukaan.
- Siinä ei olisi ollut mitään järkeä. Olisin vain katkennut loppumatkasta.
Myös nuorisoketjuun kuuluvan Janne Ryynänen jaksoi hymyillä maalissa, vaikka sijoitus olikin vasta 45:s. Nuorukainen kaatui toisen hyppynsä, mutta ei onnekseen satuttanut itseään rytäkässä.
- Lähdin lähinnä naureskellen hiihtämään, hän tunnusti.
- Jo ensimmäinen hyppyni oli niin huono, ettei kaatuminen oikeastaan pilannut hiihtoani. Pisteet kiinnostavat edelleen ja niitä lähdetään jahtaamaan huomenna sprintissä.
Suomalaisten pettynein urheilija oli yleensä aina niin iloinen Anssi Koivuranta. Mäessä huikeita hyppyjä esittänyt juniori joutui uuden painoindeksisäännöt uhriksi, ja hänen suorituksensa hylättiin painoon nähden liian pitkien suksien takia.