Uutisen päiväys

13.4.2013← Takaisin

Hämeenlinnan Hiihtoseura ja Vuokatti Ski Team Kainuu juhlivat Rukalla

Hämeenlinnan Hiihtoseura ja Vuokatti Ski Team Kainuu veivät selvillä eroilla viestivoitot maastohiihdon Suomen Cupissa Rukalla. Hämeenlinna voitti myös naisten kokonaiscupin, miesten kokonaiscup sen sijaan meni päivän kakkoselle Jämsänkosken Ilvekselle.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran voittajakolmikon muodostivat Maija Hakala, Anni Kainulainen ja Laura Ahervo. Joukkue hallitsi perinteisellä hiihdettyä naisten 3x5 kilometrin viestiä selvästi lähes alusta loppuun, sillä Hakala tuli vaihtoon aivan ensimmäisenä vaihtaneen Leppävirran Virin Kati Venäläisen tuntumassa. Kainulainen toi omalta osuudeltaan joukkueen jo selvästi ykkösenä eikä Ahervolla ollut ankkurina suurta huolta takana tulevista. Toiseksi sijoittunut Leppävirran Viri hävisi 47,6 sekuntia. Kangasniemen Kalske oli kolmas.

”Tytöt hyvin petasivat tämän homman, minun ei tarvinnut siinä tehdä mitään ihmeellistä. Rennosti lähdin hiihtämään oman osuuteni. Toinen kierros oli alkoi olla aika raskas, kun aika pahasti alkoi imeä kiinni. Ihan ok. Olen ollut mahataudissa, joten voimat on aika veke. Huomisen jätän varmaan väliin, energiat ovat sen verran lopussa etten pysty taistelemaan mistään hyvistä sijoituksista. Katsotaan nyt, mihin suuntaan tämä tästä menee. On vähän heikko olo, mutta siihen nähden yllättävänkin hyvältä tuntui”, Ahervo sanoi.

”Tavoitteena oli lähteä ensimmäinen kierros rentoa ja helppoa. Tokalla kierroksella Katin kanssa aika tasatahtia ylös päästiin ja saimme hyvin kiristettyä vauhtia. Kun nousimme tuohon stadionille, siinä pari kertaa lipsahti ja siinä tuli se ero Katiin. Hiihto oli ihan hyvä ja nousujohteinen. Onnistunut ja taktiikan mukainen aloitusosuus”, Hakala sanoi.

”Ajattelin, että ensimmäisen kiekan hiihdän aika kevyesti. Toisella kierroksella hiihdin Sannan (Markkainen) perässä jonkun aikaa ja sitten lähdin ohi. Ajattelin, että hiihdän täysillä varsinkin viimeiset takanyppylät. Kuulin Maijalta ja Lauralta, että ei kannata siihen ekaan mäkeen hönkiä liikaa”, Kainulainen sanoi.

Hämeenlinnan Hiihtoseura vei kokonaiscupin 780 pisteellä. Kangasniemen Kalske oli toinen 262 pistettä hävinneenä, Leppävirran Viri kolmas.
”Se on tosi hieno juttu ja tärkeä. Arvostan sitä, että pystyimme voittamaan”, kiteytti Ahervo tunnelmia kokonaiscupin voitosta.

Jämsänkosken Ilves iloitsi kokonaiscupin voitosta

Miesten viestissä Vuokatti Ski Team Kainuun voittoisa kolmikko oli Sami Jauhojärvi, Mikko Koutaniemi ja Iivo Niskanen. Ykkössija tuli 1.25,5 minuutin erolla Jämsänkosken Ilvekseen. Kuhmo-Ski nousi ankkuriosuudella kolmanneksi.
”Oli tarkoitus, että lämmittelen ensimmäisen nousun ja sen jälkeen lähden paukuttamaan. Ihan ookoo taktinen onnistuminen tälläkin kertaa. Huomenna lähden seurailemaan mitä muut tekevät, minullehan riittää, että johdan viimeisen metrin”, sanoi Jauhojärvi.

Jauhojärvellä on sunnuntaina 20 kilometrillä paljon pelissä, sillä voitolla hän nousee kokonaiscupin ykköseksi ohi Ville Nousiaisen, joka ei ole Rukalla mukana. Jauhojärven jälkeen Koutaniemi pääsi osuudelleen 49,7 sekunnin johtoasemassa.
”Aika väsyneiden miesten kamppailuahan nämä ovat. Pitää pystyä aika maltillisesti ja järkevästi hiihtämään varsinkin tällaisella kelillä, kun on todella rankkaa. Ihan kai kunnialla suoritettiin tänään. Ero oli hyvä ja turvallinen lähtiessä. Huominen vetää vielä nöyremmäksi, pitää varmaan vielä hiljempaa lähteä. Jos on jollain extra-käsijarru päällä, hyppään siihen letkaan. Se on varmin tapa päästä huomenna maaliin”, Koutaniemi naureskeli.

Niskanen pääsi osuudelleen 27,1 sekunnin johdossa.
”Ei sitä voinut ihan varmaksi hehkuttaa, kun maailmanluokan hiihtäjä (Anssi Pentsinen) lähti perään. Ei voinut siinä vaiheessa vielä tuulettaa, mutta yllättävän hyvin. Nämä maastot kyllä sopivat minulle hyvin, kun on tarpeeksi jyrkkää nousua. Niitä jaksaa juosta, vaikkei ihan paras päivä olisikaan.”

Suomen Cupin kokonaispisteissä Jämsänkosken Ilves oli pistein 880 ykkönen, Vuokatti Ski Team Kainuu 40 pistettä jääneenä toinen. Oulun Hiihtoseura oli kolmas.Jämsänkosken Ilves olikin lauantaina iloinen kakkossijasta, joka sinetöi kokonaiscupin voiton.
”Se on iso homma meille. Me olemme leveydellä vieneet tänä vuonna. Meillä ei ole niin kova porukka kuin Vuokatilla, mutta Anssi ja Henkka (Jelonen) voittivat sen ratkaisevan parisprintin. Itse en ole hirveästi perinteistä hiihtänyt. Oli äsken ensimmäinen kovempi treeni (perinteisellä) 1,5 kuukauteen”, naureskeli vapaan kisoihin panostanut Jussi Simula.
”Loistava päivä, kun saatiin cupin voitto varmistettua. Hieno juttu, että olemme saaneet tämän tiimin tälle tasolle. Toivottavasti tämä innostaisi nuoria ja nuorten vanhempia lajin pariin. Omassa hiihdossa viidenkympin rasitukset painoivat”, Pentsinen sanoi.

Sunnuntaina hiihdetään naisten kymppi ja miesten 20 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Kilpailut alkavat kello 11.

Kilpailuiden tulossivu:
http://www.kev.fi/hiihto/suomen-cup/tulokset/