Uutisen päiväys

17.2.2012← Takaisin

Erzurumin laduilla 1750 metrissä ei menesty sattumalta

Maanantaina Erzurumiin matkustanut Suomen joukkue on jo ehtinyt tutustua harjoituslenkeillään ratoihin, joilla ensi viikolla hiihdetään nuorten ja 23-vuotiaiden MM-mitaleista. Perjantaina kisapaikalle matkustaa Suomesta myös Anni Kainulainen, joka sairastelun takia ei vielä maanantaina muun joukkueen mukana matkaan lähtenyt.

Hyvin uusissa olosuhteissa viihtynyt joukkue asuu noin 2450 metrin korkeudessa, kun kilpailut hiihdetään 1750 metrissä. Se tietää paljon autossa istumista kisojen aikana.
”Hotellin ja kisapaikan välille kertyy 40 kilometriä, joten autossa istumista on todella paljon ja palautumisen kanssa saa olla tarkka”, sanoo Susanna Saapunki.
Rovaniemeläinen Saapunki on voittanut ainoan tänä talvena hiihdetyn 20-vuotiaiden SM-kilpailun, yhdistelmähiihdon Valkeakoskella. Hän oli mukana nuorten MM-kisoissa jo viime vuonna, jolloin hän oli parhaimmillaan vapaan vitosella 13:s.
”Vaikea sanoa mikä matka on paras, koska kaikki matkat sopivat aika hyvin. Pursuitti (yhdistelmähiihto) on kuitenkin ehkä parhain”, Saapunki arvioi odotuksiaan tämän vuoden kisoissa.
Viime vuonna MM-viestipronssia voittanut Iivo Niskanen on jälleen kerran kärsinyt loppusyksyn ja alkutalven pitkälti sairasteluista. Rikkonaisen alkukauden jälkeen Niskanen on kuitenkin valmis taistelemaan hyvistä sijoituksista viimeisissään 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Päämatkanaan hän pitää 10 kilometriä perinteisellä, joka on ohjelmassa 22. helmikuuta. Vastaavalla matkalla hän oli vuoden 2010 nuorten MM-kisoissa seitsemäs.
”Radat ovat vaativat. Tasaista ei ole paljon. Nousut ovat pitkiä ja samoin myös laskut. Loivapiirteisinä profiileina uskon niiden sopivan minulle”, Niskanen kuvailee edessä olevia ratoja.


Flunssan karistanut Grundvall odottaa sprinttiä

23-vuotiaiden sarjassa Suomella on viisi urheilijaa, joista yksi on vielä viime vuonna 20-vuotiaissa kilpaillut Maria Grundvall. Hän oli viime vuonna nuorten MM-sprintissä neljäs ja osoitti tänä talvena hyvää nousukuntoa Keuruun SM-hiihdoissa (prologin 8:s). Valmistautuminen ei kuitenkaan mennyt aivan putkeen, sillä Grundvall oli hieman flunssainen lauantai-illasta lähtien.
”Eilen olo tuntui taas normaalilta”, Grundvall kertoi torstaina.
Hän odottaa mielenkiinnolla kilpailemista korkealla, koska hänellä ei ole siitä aikaisempaa kokemusta. Myös radat miellyttävät häntä.
”Sprintissä mahdollisuuteni ovat varmaankin parhaat, ja siinä minun pitäisikin pystyä hyvään tulokseen. Tavoitteenani on päästä 12 parhaan joukkoon. Myös perinteisen kympistä pidän paljon”, Grundvall sanoo.
Kilpailut alkavat 20.2. alle 20-vuotiaiden vapaan sprintillä. Vastaavalla matkalla urakkansa aloittavat 23-vuotiaan 21.2. Nuorten MM-hiihtoihin osallistuu 35 maajoukkuetta, joista 224 hiihtäjää on ilmoittautunut alle 20-vuotiaiden sarjaan ja 146 hiihtäjää 23-vuotiaiden sarjaan. Erzurumissa kilpaillaan myös mäkihypyn ja yhdistetyn nuorten MM-mitaleista.

****
Nuorten maajoukkuetta ja nuorten hiihtoa ylipäätään voi seurata myös junnujen omilla nettisivuilla www.nuortenmmryhma.fi sekä Facebookissa Hiihdon nuorten MM-ryhmä –sivustolla ja Kohti Erzurumia-blogissa (kohtierzurumia.blogspot.com)
Lisää kisoista: http://www.erzurum2012jwsc.com/en-EN/HomePage/
Suomen joukkue: http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/?x3923=20730139