1.1.2005← Takaisin

Ahonen ykkönen myös Garmischissa

Janne Ahonen venyi ylivoimaiseen voittoon legendaarisessa uudenvuodenpäivän kilpailussa täpärälle jääneestä alastulosta huolimatta. Itävallan nuori lupaus Thomas Morgenstern hyppäsi toiseksi tämän päivän kisassa ja mäkiviikon kokonaispisteissä. Kolmas oli Saksan Georg Späth.

Saksalainen Garmisch-Partenkirchenin kylä täyttyi uutena vuotena mäkihyppääjistä ja lajin ystävistä. Legendaarista kilpailua seurasi alppiauringon valossa paikan päällä reilut 30 000 henkilöä ja tunnelma oli juuri sen mukainen.
 Meidän suomalaisten onneksi päivän kilpailu päättyi jälleen Maamme-laulun tuttuun melodiaan Janne Ahosen ollessa tapansa mukaan paras. Ahonen tarrasi kiinni voittoon jo ensimmäisellä kierroksella hypättyään kierroksen pisimmän, 124 metriä. Vakavana maailmalla tunnettu Ahonen näytti iloitsevan hypystään ja tuuletukset olivat sen mukaiset.
 Toisella kierroksella itävaltalainen Thomas Morgenstern paiskasi Ahoselle kovan haasteen tyylikkäällä 122,5 metriä kantaneella hypyllään, mutta Ahonen ei pettänyt odotuksia. Kauden suvereeni ykkönen leijaili hulppeat 128 metriä, mutta se oli hieman liikaa, sillä alastulo jäi kömpelöksi. Ahonen miltei pyllähti ja tuomarit rokottivat rankasti tyylistä. Ahonen kuitenkin keräsi parhaat pisteet, 260,1, ja eroa Morgensterniin tuli lopulta kuitenkin 6,0 pistettä. Kotiyleisö Garmischissa pääsi juhlimaan pitkästä aikaa myös saksalaista sankaria. Heidän ilokseen Georg Späth pokkasi kolmannen sijan jääden Ahosesta 12,9 pistettä.
 Päävalmentaja Nikunen tunnusti kilpailun menneen jännäksi Ahosen pyllähdyksen vuoksi.
 - Ei tainnut Jannekaan uskaltaa tuulettaa, ennen kuin pisteet olivat näkyvissä, Nikunen naurahti puhelimessa. Nikunen kertoi myös, etteivät vauhdit toisella kierroksella juuri nousseet, vaan Ahonen on yksinkertaisesti niin kovassa kunnossa, että ylipitkä hyppy pääsi tulemaan.

Muidenkaan päivä ei ollut huono. Matti Hautamäki selvitti helposti tiensä toiselle kierrokselle, mutta Risto Jussilainen sai jännittää loppuun asti lucky loser – listaa, jonka viimeisenä miehenä pääsi mukaan toiselle kierrokselle. Hautamäki ja Jussilainen petrasivat molemmat toiselle kierrokselle. Hautamäen 118,5-metrinen nosti kuopiolaisen 11. ensimmäisen kierroksen 16. sijalta. Jussilainenkin nousi 7 sijaa ja oli lopulta 20. Tami Kiuru karsiutui toiselta kierrokselta ja Veli-Matti Lindströmin kohtalona oli olla viimeinen karsiutuja koko kilpailusta.
 Suomalaisittain latteahko ensimmäinen kierros voitaneen laittaa kuitenkin myös tuulien piikkiin.
 - Meiltä hyppäsi kolme miestä suunnilleen peräkkäin ja niillä hetkillä takatuuli oli hieman voimakkaampi kuin myöhemmin. Pojat kuitenkin onnistuivat toisella kierroksella hyvin, Nikunen kertoi.

Koska Ahonen on voittanut molemmat mäkiviikon kilpailut, hän luonnollisesti jatkaa tourneen kärjessä 528,5 pisteellä. Garmischin hyvien hyppyjen ansiosta Morgenstern nousi myös mäkiviikon kokonaispisteissä toiseksi, mutta ero Ahoseen on jo 35,9 pistettä. Kamppailu kakkossijasta tulee olemaan kova, sillä Norjan Roar Ljökelöy on vain 1,2 pisteen päässä Morgensternistä. Muista suomalaisista Matti Hautamäki on kokonaispisteissä 9. ja Risto Jussilainen 14. Ahonen jatkaa myös maailmancupin ylivoimaisessa johdossa.