Uutisen päiväys

1.1.2011← Takaisin

Ahonen viides ja Koivuranta kuudes Garmisch-Partenkirchenin tuulissa

Vaihtelevat tuuliolosuhteet sotkivat uudenvuodenpäivänkilpailua Garmisch-Partenkirchenissa. Janne Ahonen ja Anssi Koivuranta olivat parhaina suomalaisina viides ja kuudes. Matti Hautamäki on puolestaan kolmantena mäkiviikon kokonaiskilpailussa.

Garmisch-Partenkirchenin uudenvuodenpäivänkilpailu tarjosi mäkimiehille dramaattisen alun tälle vuodelle. Suomalaisleirissä päivä oli kaksijakoinen. Janne Ahonen ja Anssi Koivuranta nappasivat yhden kierroksen kilpailussa 134 metrin hypyillään sijat viisi ja kuusi, mutta alkukauden suomalaisässien Ville Larinnon ja Matti Hautamäen kilpailu päättyi synkemmissä merkeissä.

Larinto hyppäsi koko kilpailun pisimmän hypyn. 140,5 metriin kantanut liito päättyi kuitenkin kaatumiseen ja lahtelainen joutui nilkuttamaan pois montusta. Larinnon kaatumisen jälkeen tuomarineuvosto pohti kilpailun jatkoa kauan. Olosuhteet eivät muuttuneet tauon aikana ainakaan suotuisammiksi, vaan Larintoa seuraavassa parissa hypännyt Matti Hautamäki laskeutui voimakkaan sivutuulen johdosta vain 122 metriin.

Kilpailun jatkoa pohdittiin jälleen Hautamäen hypyn jälkeen. Polvensa loukanneen Larinnon ja parilleen Pascal Bodmerille hävinneen Hautamäen onneksi kilpailu jäi kuitenkin lopulta yhden kierroksen mittaiseksi. Voiton vei Sveitsin Simon Amman (131 metriä), joka nousi mäkiviikon kokonaispisteissä toiseksi juuri Hautamäen edelle. Toinen oli Venäjän Pavel Karelin (132,5) ja kolmanneksi leiskautti Puolan Adam Malysz (132). Larinto oli lopputuloksissa 28:s ja Hautamäki 34:s.

”Pojat hyppäsivät hyvin ja loistava draivi oli päällä. Viides ja kuudes sija ovat upea juttu”, kokosi päävalmentaja Pekka Niemelä päällimmäiset tunnelmansa.

”Villeltä upea hyppy. Alamäki oli jäinen ja röykkyinen ja se oli oikeastaan mahdotonta pysyä pystyssä. Ville pystyy hyppäämään pitkälle ja tekemään alastulon, mutta hyppy oli ylipitkä”, sanoi Niemelä ja totesi, että kilpailu käytiin hyppääjien turvallisuutta ajatellen rajamailla. Larinnon polvessa ei Niemelän mukaan näillä näkymin ole murtumia, mutta tutkimuksia jatketaan tänään ja huomenna Innsbruckissa, jolloin polvesta otetaan magneetti- ja röntgenkuvat.

”Dramaattinen päivä. Sivutuuli on kompensaatiosysteemille haaste. Takatuulesta tulee plussaa ja myötäisestä miinusta, mutta sivutuulesta pisteytys on nolla pistettä. Se ei siis näitä kelejä laske”, totesi Niemelä. Sivutuulen vaikutus näkyikin vaikkapa Hautamäen suorituksessa.

”Matti oli loistava ja hyppy virheetön. Kun ilmassa ollaan ja tulee 4,5 metrin sivupuuska niin se rikkoo balanssin”, sanoi Niemelä.

Olosuhteet eivät olleet suotuisat kaikille muillekaan maailmancupin kärkinimille. Mäkiviikon johdossa jatkava Thomas Morgenstern jäi hänkin vain 124 metriin sijoittuen vasta 14:nneksi, ja eroa kolmantena olevaan Hautamäkeen tuli tänään vain 10 pistettä lisää. Ero on nyt 26,5 pistettä.

Mäkihypyn maailmancup ja Keski-Euroopan mäkiviikko jatkuvat jo huomenna Itävallan puolella Innsbruckissa karsintakilpailulla. Suomen joukkueesta Kalle Keituri lähtee kotiin harjoittelemaan ja Keiturin paikan joukkueessa ottaa Olli Muotka.

 

 

Tuloskooste:

FIS Mäkihypyn maailmancup

1.1.2011 Garmisch-Partenkirchen, Saksa HS 140

1.  Simon Ammann SUI 142,1

2.  Pavel Karelin RUS – 3,8

3.  Adam Malysz POL – 4,1

5. Janne Ahonen FIN

6. Anssi Koivuranta FIN

28. Ville Larinto FIN

34. Matti Hautamäki FIN

 

Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com