Uutisen päiväys

3.1.2005← Takaisin

Ahonen vei nimiinsä myös Innsbruckin kisan

Keski-Euroopan mäkiviikon kolmas osakilpailu Itävallan Innsbruckissa kisattiin tuulia vahtien. Voittoon liisi jo 10. kerran tällä kaudella Janne Ahonen. Puolan Adam Malysz oli toinen tarraten samalla mäkiviikon kakkossijaan. Kolmas oli maailmancupin kakkonen Tshekin Jakub Janda.

 Keski-Euroopan maat ovat tunnettuja nopeista säätilojen vaihteluista ja tänään sen saivat Innsbruckissa tuntea mäkimiehet. Tuulille alttiissa Bergiselin mäessä jouduttiin pitämään kilpailun aikana useita taukoja pyörivän tuulen vuoksi. Silti kilpailussa oli taas yksi ylitse muiden ja kukapa muukaan voisi olla kyseessä, kuin Janne Ahonen. Hollolalainen ponkaisi jo ensimmäisellä kierroksella ylivoimaiseen johtoon kilpailun ja ensimmäisen kierroksen pisimmällä hypyllä, 128,5 metriä.
 Toiselle kierrokselle lavaa nostettiin pidempien hyppyjen toivossa, mutta takatuulen vuoksi hypyt lyhenivät ja vain vauhdit kasvoivat. Muutamilla kuitenkin kävi toisella kierroksella tuuria. Ensimmäisellään epäonnistunut Itävallan Thomas Morgenstern ponkaisi kierroksen pisimmän, 127,5-metrisen hyvään tuulirakoon ja pitikin kilpailun johtoa kauan. Ohi toisella kierroksella menivät kuitenkin ensimmäisen kierroksen etumatkan turvin Ahosen lisäksi Adam Malysz ja Jakub Janda.
 Ahonen keräsi tänään 243,8 pistettä lyöden Malyszin 7,0 ja Jandan 11,3 pisteellä.

 Sen sijaan muiden suomalaisten päivä ei ollut ruusuinen. Risto Jussilaisen ja Veli-Matti Lindströmin tie toiselle kierrokselle ja maailmancupin pisteille nousi pystyyn miesten hävittyä pareilleen. Tami Kiuru puolestaan sai jännittää viimeiseen mieheen saakka toisen kierroksen paikkansa puolesta ja lahtelainen menikin toiselle kierrokselle viimeisenä lucky loser –listalta.  
 Ahosen lisäksi vain Matti Hautamäki kykeni voittamaan parikilpailussa vastustajansa ja Hautamäki olikin ensimmäisen kierroksen jälkeen 7. Hautamäki kuitenkin epäonnistui osittain myös voimakkaan takatuulen ansiosta ja putosi sijalle 19.
 - Rako oli todella huono. Takatuuli alkoi yllättäen ja nopeasti. Ja Matin hypyn jälkeenhän sitä taukoa sitten taas pidettiin, päävalmentaja Tommi Nikunen kertasi.
 - Paremminkin olisi voinut käydä.
Nikunen kertoi kuitenkin tuuliolojen olleen loppupään hyppääjille Hautamäen jälkeen tasaiset, muttei hyvät.
 Tami Kiuru oli lopputuloksissa 24. ja toiselta kierrokselta ulkona olleet Risto Jussilainen 33. ja Veli-Matti Lindström 38.

 Ahonen kasvatti voittonsa ansiosta johtoaan maailmancupin pisteiden lisäksi myös mäkiviikon kokonaispisteissä Adam Malysziin. Miesten välinen ero on nyt jo 49,1 pistettä. Thomas Morgenstern on kolmantena ja hänellä eroa Ahoseen on 50,7 pistettä. Turneen kakkossijasta on tuleva tiukka taistelu loppiaisena Bischofshofenissa, jossa Ahonen lähtee tavoittelemaan neljättä voittoaan mäkiviikolla. Jos Ahonen voittaa Bischofhofenissa, hän sivuaa Saksan Sven Hannawaldin parin vuoden takaista saavutusta ja ennätystä.

Tulokset: www.fis-ski.com