29.12.2004← Takaisin

Ahonen ponnisti mäkiviikon kärkeen

Janne Ahonen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon ensimmäisen osakilpailun Saksan Oberstdorfissa, vaikka toiseksi tullut Norjan Roar Ljökelsöy pääsikin hyppäämään toisen hyppynsä parempaan rakoon. Kolmanneksi hyppäsi eilisen karsinnan väliin jättänyt Puolan Adam Malysz.

53. Keski-Euroopan mäkiviikko alkoi Saksan Oberstdorfissa paremmissa merkeissä kuin viime vuonna, nimittäin suomalaisten leirissä. Ensimmäinen kierros käytiin pienoisessa takatuulessa, mistä hyötyivät hyvät ponnistajat. Ahonen piti kärkipaikkaa 127 metrin loikallaan. Toisen kierroksen alkuun lavaa nostettiin pykälällä ja hypyt hivenen pitenivät.
 Kyse ei ollut enää hivenestä, kun miehet alkoivat hyötyä vastaisista virtauksista ja loikat alkoivat olla miehen kuin miehen kohdalla 130-metrisiä. 18. sijalla ensimmäisen kierroksen jälkeen ollut norjalainen Roar Ljökelsöy pääsikin ponkaisemaan kilpailun pisimmän, 140 metriä, erinomaiseen tuulirakoon. Ljökelsöy johtikin kilpailua, kunnes tornissa oli jäljellä vain jo TV-selostajien kuninkaaksi kutsuma Janne Ahonen.
 Vaikka moni ennen Ahosta oli painunut listoilla alaspäin, kun tuulet kääntyivät taas myötäisiksi, kauden ylivoimainen ykkönen hallitsi taas parhaiten olosuhteet ja hermonsa. 133,5-metrinen riitti ylivoimaiseen voittoon norjalaisesta ja hypyn arvoa nostivat entisestään olosuhteiden erot. Ahosen voittopisteet olivat loppujen lopuksi 268,4. Ljökelsöy hävisi 9,6 ja Malysz 14,6 pistettä.
 Päävalmentaja Tommi Nikusen mukaan olosuhteet olivat eduksi toisella kierroksella suomalaisista vain Risto Jussilaiselle.
 - Rise oli ainut joka pääsi hyödyntämään loistavat olot. Niitä kesti vain 7-8:lle hyppääjälle ja juuri ennen Tamin hyppyä mäki meni tyhjäksi ja alkoi olla melkeinpä jo takatuulta.
 Risto Jussilaisen paluu maailmancupiin oli Nikusen mielestä tervetullut.
 - Upea paluu, vaikuttaa varmasti miehen itseluottamukseen jatkossa.
 Vaikka luulisi Ahosen hypyn olevan täydellisessä kuosissa, Nikunen sanoo Ahosen kamppailleen pienen tekniikkaongelman kanssa vielä tämänpäiväisissä harjoituksissa ja koekierroksella.
 - Harjoituksiin ja koekierrokseen nähden Jannen suoritus oli hyvä.

Suomalaisten panos ei joukkueenakaan ollut huono. Matti Hautamäki oli jälleen kuudes hypättyään hänkin hyvän hypyn, 126,5 m, haastavampiin oloihin toisella kierroksella. Myös pitkän tauon jälkeen maailmancupiin palannut Risto Jussilainen onnistui ja oli tänään 12. kauden ensimmäisessä maailmancupin kisassaan. Tami Kiuru oli 20. ollen ensimmäinen, jolle tuulet kääntyivät toisella kierroksella myötäisiksi hyvien vastaisten jälkeen.
 Vain Veli-Matti Lindström karsiutui toiselta kierrokselta. Hänen sijoituksensa oli 33. Lindström jäi ulos toiselta kierrokselta, koska mäkiviikko kisataan knock out – systeemillä, eli parikilpailuna. Lindström hävisi parilleen, muttei yltänyt lucky loser –listalle. Huonompiakin hyppääjiä meni toiselle kierrokselle parinsa voittaneina.

Teksti: Katariina Karjalainen