Uutisen päiväys

31.3.2017← Takaisin

Suomalaishyppääjien suorituskyvyn kapasiteetti on kehittymässä oikeaan suuntaan

Päättyneellä mäkihypyn maailmancup-kaudella pisteille ylsi kolme suomalaista, sitä edellisellä kaudella toisen kierroksen paikkoja napsi kaksi suomalaista. Maiden välisessä tilastossa Suomi oli 11:s, kaudella 2015-2016 sijoitus oli yhdeksäs.

Miesten kakkosvalmentaja Lauri Hakolan mukaan kaudelle asetettuja tavoitettuja ei tuloksellisesti saavutettu, muutoin kuin MM-kisojen joukkuemäen kuudennen sijalta osalta.

Hakolan mukaan kauteen lähdettäessä arvioitiin, että joukkueessa on 4-5 urheilijaa, joilla on edellytykset hypätä maailmancupin pistesijoille.

"Olympiakautta ajatellen tilanne voisi olla hieman parempi. Valmentajan roolissa pystyin kuitenkin näkemään urheilijoiden kehittymistä eri osa-alueilla, vaikka emme päässeet, etenkään suoritusvarmuudessa, toivotulle tasolle."

Hakolan mukaan useimpien urheilijoiden kohdalla on ollut kysymys tekniikan muutosprosessista.

"Ehdimme harjoitella sitä täysipainoisesti reilun puolen vuoden ajan ennen kilpailukauden käynnistymistä. Vanhasta poisoppiminen ja uuden tekniikan työstäminen sellaiselle automaation tasolle, joka kestää muuttuvat olosuhteet ja painetilanteen, ei ole kovin nopea prosessi", Hakola kertoo, ja lisää:

"Toki meidän pitää myös nöyrästi miettiä, miten pystymme entisestään tehostamaan tätä prosessia."

Continental Cupissa pisteille ylsi kahdeksan urheilijaa, kaudella 2015-2016 vastaava määrä oli seitsemän. Suomalaisuoria onkin Continental Cupin puolelta lyömässä itseään läpi.

"Joukkueen COC:n pistesaldo kasvoi yli 600 % edelliskauteen nähden. Nykyään hyvin harva urheilija ponkaisee suoraan menestymään maailmancup-tasolle, joten kehitys COC:ssa on ehdottomasti positiivinen asia. Toisaalta taas se viimeisin kehittymisen askel kansainväliselle huipulle on usein se kaikkein haastavin ja aikaa vievin."

Suomalaiset juhlivat kauden aikana kahta voittoa kansainvälisissä kisoissa, Eetu Nousiainen vei tammikuussa FIS Cupin kisan USA:ssa ja Jarkko Määttä Continental Cupin kilpailun elokuussa Kuopiossa.

"Nämä yksittäiset hienot onnistumiset kertovat mielestäni siitä, että suorituskyvyn kapasiteetti on kehittymässä oikeaan suuntaan. Ensin tekniikka alkaa toimia kuivaponkkareissa, sitten pikkuhiljaa hyppyrimäessä harjoitustilanteessa. Kun suoritustaso vakiintuu harjoituksissa, alkaa onnistumisia pilkahdella hiljalleen kisatilanteessa."

"Suorituskyvyn jalostamiseksi ja etenkin sen vakiinnuttamiseksi ei taida olla muita konsteja kuin kova, laadukas ja pitkäjänteinen harjoittelu. Harjoittelun laadun parantumisen edellytyksenä on, että kaikilla tiimin jäsenillä on aito halu etsiä parempia toimintatapoja alituisesti."

Kansainvälisen tason mäkihyppy kehittyy kiihtyvällä vauhdilla. Valmentaja muistuttaa, että urheilijoiden pitää kehittyä koko ajan säilyttääkseen asemansa. Kärjen kiinniottaminen edellyttää vastaavasti sitä, että tekee paremmin asioita kuin muut.

"Se on varmasti meidän kaikkien tavoitteena ja uskomme sen olevan mahdollista hyvällä yhteistyöllä."

Veikkaus tai Lidl Cupia hypänneiltä nuorilta odotetaan sellaista harjoittelua, joka takaa ominaisuuksien kehittymistä. Hakola huomauttaa, että oikoteitä ei ole.

"Kansainvälinen kilpaura kannattaa pyrkiä aloittamaan siinä vaiheessa (ja sellaiselta tasolta), kun on realistista saavuttaa pistesijoja tai kohtuullista menestymistä. Tämä antaa mahdollisuuden itseluottamuksen kehittymiselle."

"Seuraavalle kilpailutasolle on järkevää siirtyä, kun edellinen leveli on otettu haltuun. Toivottavasti sieltä nousee uusia nuoria jo lähivuosina FIS Cup -tasolle, innokkaina etenemään kohti unelmiaan. Kaikki on mahdollista kun uskoo itseensä ja on valmis tekemään vaadittavan työn", Hakola päättää.

KUVITUSKUVA: SHL / Teemu Moisio