Uutisen päiväys

26.2.2011← Takaisin

OSLO 2011: Koivuranta kymmenes normaalimäessä

  Anssi Koivuranta osallistui ensimmäistä kertaa erikoismäen miehenä MM-kilpailuihin ja oli parhaana suomalaisena kymmenes normaalimäessä. Kulta meni maailmancupin voittaneelle Thomas Morgensternille ja Andreas Kofler kruunasi Itävallan päivän hopeallaan. Pronssilla oli Adam Malysz.

  Mäkimiehet pääsivät ensimmäistä kertaa tositoimiin Midstubakkenin HS 106-mäessä. Vielä aamulla mäellä leijaillut sakea sumu vaihtui lumisateeseen ja ensimmäinen kierros Oslon iltapäivässä tarjosi yllätyksiä, vaikka johtoa pitikin Thomas Morgenstern 101,5 metrin siivullaan.

  Suomalaisittain kierros alkoi mainiosti, kun Olli Muotka, Anssi Koivuranta ja Janne Ahonen leiskauttivat peräkkäin mukaan toiselle kierrokselle. Koivurannan onnistui pitää kärkipaikkaa nimissään 98,5 metrin hypyllään melkein kierroksen loppuun saakka. Myös Muotka ja Ahonen olivat 97,5 ja 96 metrin hypyillään iskuasemissa heti kymmenen kärjen takana.

  Tuuli kääntyi kuitenkin kierroksen loppua kohden taakse ja monet maailmancupin kärkinimistäkään eivät päässeet hätyyttelemään Koivurannan johtoa. Yhtenä mitalisuosikeista kilpailuun ponkaisseen Matti Hautamäen lento tyssäsi 84,5 metriin ja kuopiolainen karsiutui harmittavasti toiselta kierrokselta ollen 38:s. Koivuranta pääsi toiselle kierrokselle sijalta neljä ja taakse jäi avauskierroksella muun muassa Simon Ammann.

  Muotka ja Ahonen hyppäsivät myös toisella kierroksella lähes samoille mitoille. Muotka hyppäsi 94,5 metriä ja oli 18:s. Ahonen puolestaan pääsi toisellaan 94 metriin ja oli lopulta 20:s. Myös Koivuranta hyppäsi 94 metriä ja oli parhaana suomalaisena kymmenes. Avauskierroksen kärkikolmikko piti kutinsa ja kulta meni 9,1 pisteen marginaalilla Morgensternille, joka loikkasi toisellaan 107 metriä. Andreas Kofler kruunasi Itävallan päivän hopeallaan ja Puolan konkari Adam Malysz kuittasi itselleen pronssin.

  Kymmenes sija lämmitti vasta tälle kaudelle yhdistetystä erikoismäkeen vaihtanutta kuusamolaista ja myös päävalmentaja Pekka Niemelä antoi suojatilleen päivän suorituksesta täyden kympin.

  ”Olihan se jännä paikka hypätä. Vaikka ei tavoitteita ollut, en lähtenyt nöyristelemään vaan tekemään omaa settiä. Ei ollut paras hyppy, mutta voi olla tosi tyytyväinen”, myhäili Koivuranta kilpailun jälkeen. Hautamäen kohtalo harmitti joukkuekaveriakin.

  ”Harmittaa Matin puolesta. Jospa se siitä piristyisi ja joukkueella pärjättäisiin”, pohti Koivuranta asetelmia huomiseen joukkuekilpailuun.

  Myös Muotka ja Ahonen saivat Niemelältä puhtaat paperit tämän päivän osalta.

  ”Kaksijakoiset tunnelmat on. Koivuranta, Muotka ja Ahonen saavuttivat oman tasonsa ja Koivurannan venyminen oli hieno. Päivän positiivisimmat olivat Muotka ja Koivuranta, koska molemmat ovat ensikertalaisia ja odotusarvot olivat maltilliset. Ahonen ei pystynyt venymään, mutta hän saavutti oman tasonsa”, summasi Niemelä.

  Niemelä korostaa, ettei Hautamäen harjoituksissa löytynyt loistava suoritustaso ole kadonnut, vaan kyse on balanssiongelmasta.

  ”Eilen hyppyyn tuli balanssiongelma ja hyppy lähtee kiertämään niin paljon, että sitä on mahdotonta viedä eteenpäin alkuilmalennossa. Suorituskyky ei kuitenkaan ole hävinnyt ja Matti on joukkueen vahvin lenkki, jos hän pääsee omalle tasolleen.”

  ”Kolmikko antoi kivan signaalin ja olemme kamppailussa mukana. Jos Matti pääsee tasolleen, taistelemme mitalista. Sijoista 2-3 on Itävallan takana tiukka taistelu ja haastamaan lähdemme”, pohti Niemelä mahdollisuuksia huomiseen joukkuekilpailuun ja vahvisti, ettei Janne Happonen ole poissuljettu vaihtoehto joukkueeseen.

  ”Happoseen täytyy suhtautua maltilla ja hänen polvensa on nyt etusijalla. Lääkärin kanssa katsotaan huomenna, osallistuuko hän virallisiin harjoituksiin vai ei, ja valinnat tehdään sitten.”

  Normaalimäen joukkuekilpailu hypätään huomenna 27.2. klo 16. Suomen joukkue nimetään huomenna.

  Tuloskooste:
  Mäkihypyn MM
  26.2.2011 Oslo (NOR) HS 106

  1) Thomas Morgenstern AUT 269,2
  2) Andreas Kofler AUT 260,1
  3) Adam Malysz POL 252,2

  10) Anssi Koivuranta FIN 231,9
  18) Olli Muotka FIN 224,1
  20) Janne Ahonen FIN 223,0
  38) Matti Hautamäki FIN 91,7

  Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com
  Kisasivut: www.oslo2011.no