Manninen palaa hyvällä vireellä maailmancupiin, joukkueessa palaset hiottu huippuunsa
Suomen yhdistetyn maajoukkue on hionut kilpailuvirettään jokaisella osa-aluella Lahden maailmancupin alla.
Maajoukkue on päässyt hyödyntämään MM-kisojen kisakylän Vierumäen olosuhteita sekä testaamaan hyppykuntonsa niin betonista kuin normaalimäestäkin. Kilpailuun on valmistauduttu myös urheilupsykologin avulla.
Yhdistetyn maajoukkueen kanssa matkaa Lahden MM-kisoihin on tehnyt näkyvimmillään päävalmentaja Petter Kukkonen, fysioterapeutti-huoltaja Jari Hiekkavirta sekä suksihuoltajaOssi Manner. Taustalla ovat vaikuttaneet lisäksi Jussi Mikkola Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta, lääkäri Tuomas Mäkinen sekä ravitsemusterapeutti Timo Valkonen.
Keväällä yhdistetyn maajoukkueen taustatiimi kasvoi mäkihyppyvalmentaja Kimmo Savolaisella sekä Terhi Lehtoviidalla, joka on joukkueen psyykkinen valmentaja. Päävalmentajan mukaan nyt oli oikea aika tuoda lisää osaamista joukkueen urheilijoiden tueksi.
”Ennenkuin opittiin harjoittelemaan oikein, ei ole tarvinnut tuoda hifijuttuja. Nyt perusasiat ovat hallussa, on harjoiteltu niin kuin pitää ja silmistä näkee sen palon. Nyt ei enää tarvitse vetää poikia perässä vaan se on kääntynyt toisin päin. Nää haluaa huipulle ja tiedostavat, että sinne on mahdollista mennä”, sanoo Kukkonen kiertelemättä.
Huippuasiantuntijoista koottu taustatiimi on sellainen, johon jokainen urheilija voi nojata, saada joukkueena tukena sekä tarvittaessa myös yksilöllistä ohjausta. Psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita on joukkueen mukana 1-2 kertaa kuukaudessa.
”Olen osa valmennustiimiä ja Petterin kanssa yhteistyössä mietitään, miten pystyn parhaiten tukemaan joukkuetta ja yksilöitä. Jokaisella urheilijalla on oma prosessi ja omat psyykkiset tavoitteensa.”
Viimeisissä tapaamisissa Lehtoviita on vahvistanut muun muassa urheilijoiden kilpailuunvalmistautumista ja paineensietokykyä.
”Pyrin myös vahvistamaan sitä hyvää kulttuuria, jota on jo useamman vuoden ajan tähän porukkaan kylvetty. Nyt olemme keskittyneet kilpailuihin valmistautumiseen. On puhuttu paineesta ja sen hyödyntämisestä ja siihen nojaamisesta”, kertoo Lehtoviita työstään urheilijoiden kanssa.