Uutisen päiväys

2.6.2015← Takaisin

Mäkihypyn maajoukkueessa ja haastajilla uudenlaista tekemistä

  Mäkihypyn A-maajoukkueessa ja A-haastajissa on aiempaa kokonaisvaltaisemman harjoittelun kulttuuri ja hyvä meininki. Joukkueet ovat maanantaista lähtien olleet leirillä Kuopiossa, jossa moni hyppäsi myös kesän ensimmäiset hyppynsä.

  Päävalmentaja Jani Klinga on tyytyväinen joukkueiden tekemiseen yleisilmettä ja asennetta myöten. Hyvät asiat harjoittelussa on säilytetty, eli harjoitellaan paljon ja hypätään paljon, mutta sen lisäksi harjoittelusta on tehty kokonaisvaltaisempaa. Perusteita rakennetaan aiempaa vahvemmaksi.

  – Olemme tehostaneet harjoittelua. Hyppäämisen tueksi on tullut elementtejä, kuten parempaa lihashuoltoa. Teemme asioita tarkemmin. Lisäksi mukaan joukkueena on tullut henkinen valmennus, Klinga kertoo.

  Kuopion-leiri on ryhmille testejä lukuunottamatta kauden ensimmäinen yhteinen kokoontuminen. Leirillä onkin tarkoitus myös käynnistää suuntaviivat tulevaan. Asioita tehdään hyvässä hengessä isolla porukalla, yhdessä asiantuntijoita hyödyntäen.

  – Meillä on motivoituneita urheilijoita, joilla on halua kehittyä ja oppia uutta, Klinga sanoo tyytyväisenä.

  Yksi esimerkki monipuolistuneesta tekemisestä oli kehonhallintaharjoitusten äärellä vierähtänyt tiistai-iltapäivä. Opettajana toimi asiantuntija, yhdistetyn maajoukkueesta tuttu fysioterapeutti Jari Hiekkavirta. Liikepatteristo tarjosi haasteita jokaiselle.

  – Kotona en ole kovin monia noista liikkeistä tullut tehtyä, mutta hyviä liikkeitä tuli. Varmasti otan käyttöön, Jarkko Määttä sanoi.

  – Tykkäsin kovasti, tosi hyvä treeni. Osa kuuluu ohjelmaan, Niko Kytösaho sanoi.

  A-maajoukkueen urheilijoista Määttä ja Lauri Asikainen ovat kumpikin omaan tilanteeseensa tyytyväisiä. Määttä lomaili keväällä Espanjassa viikon verran ja on muutenkin ”ottanut rennosti”. Liikuntaa hän ei unohtanut lomallakaan, mutta urheilu oli fiilispohjaista. Asikainen on rauhoittunut kotimaisemissaan Jyväskylässä.

  – Selvävaivat ovat hävinneet, Asikainen kertoo hyvin sujuneen keväänsä yhden ilonaiheen.
  – Ensimmäinen iso tavoite on, että pysyisin ehjänä.  Muuten kehitys on ollut nousujohteista, oikeita asioita on tehty, Asikainen sanoo.
   
  Maajoukkuetta haastaa nälkäinen ja kehittymishaluinen ryhmä. Haastajaryhmästä Sebastian Klinga on palauttanut urheilijanelämäänsä nuorempana tiiviisti ohjelmaan kuuluneen muun liikunnan.

  – Laidasta laitaan: futista, biitsiä, tennistä, sulkapalloa. Fillaroin, kävelen ja hölkkään, Klinga listasi osan tekemisestään mäkihyppääjän ”normaalin” harjoittelun lisäksi.
  – Mitä enemmän tekee, sitä enemmän jaksaa. On se psyykkisestikin virkistävää.

  Urheilun ohessa hän valmistuu syksyllä Suomen Urheiluopistosta liikuntaneuvojaksi. Niko Kytösahon ilonpäivä oli puolestaan viikonloppuna, kun hän sai peruskoulun päätökseen. Hän on suuntaamassa lukioon Itävallan Stamsiin, jonne hän suuntaa pian tutustumaan viikoksi.

  – Valmentaja ehdotti sitä 2–3 vuotta sitten. Olen ajatusta kypsytellyt ja viimeiset puoli vuotta olen ollut vahvasti sitä mieltä, että sinne menen, pari vuotta saksaa opiskellut nuorukainen sanoo.

  Leiri loppuu torstaina.