14.12.2014← Takaisin

Määttä tynkäkisan paras suomalainen

Jarkko Määttä johti Nizhny Tagilin mäkikisaa, kun tornissa oli jäljellä enää kymmenkunta ukkoa. Tuulien riepotteleman kisan toinen kierros päätettiin kuitenkin perua ja ensimmäisen kierroksen tulokset astuivat voimaan. Määttä oli parhaana suomalaisena tuloksissa 12:s.

Tuuli, erityisesti hetkittäin puuskittaisena tullut sivumyötäinen, toi oman mausteensa Nizhny Tagilin mäkikisaan. Muuttuvat tuuliolosuhteet vaikuttivat niin kompensaatiopisteisiin kuin lähtölavoihinkin. Jarkko Määttä oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kahdestoista hypättyään 130 metrisen ja  121,2 pistettä antaneen hypyn. ”Eka kierros oli aika lailla samanlainen kuin eilenkin ensimmäisen kierroksen hyppy:  Tuli ponnistus liian tarkalle. Sitä kautta se oli vähän hätäinen hyppy taas, kun kaikki tapahtui nopeasti ja ei ollut sellaista rentoa tekemistä.”

Toisella kierroksella Määttä oli kisan kärjessä ja tornissa kymmenkunta hyppääjää, kun tuomarineuvosto päätti keskeyttää hyppäämisen ja ensimmäisen kierroksen tulokset astuivat voimaan. ”Kyllähän se vähän harmitti, mutta se on joskus tuommoista. Toinen hyppy oli perushyvä hyppy, minkä rennolla fiiliksellä pystyy vetämään. Se oli ihan ok hyppy jo.”
Määttä nauroi, että tuulia on turha suorituksen aikana miettiä, kun niille ei mitään voi, vaikka ne tulokseen vaikuttaakin. ”Tuuli kyllä tänään pyöri, välillä oli plussaa ja välillä miinusta, välillä kovaa ja välillä ei niin kovaa. Kyllä se tietenkin vaikuttaa, saatko metrin vastatuulen vai metrin takatuulen, niin kyllä se hypyn mitassa näkyy ihan älyttömästi. Olihan se tuulen suhteen semmosta lottoarvontaakin välillä”

Mäkivalmentaja Kari Pätärin mukaan tuuliolosuhteet olivat koko päivän yhtä epävakaat, joten kisan keskeyttäminen hiukan ihmetytti: ”Harmittaa vähän Jarkon puolesta, kun mielestäni tuuliolosuhteet eivät kisan aikana muuttuneet vaan olivat koko päivän yhtä epätasaiset. Mutta tuomarit päättää.”

Päivän toiseksi parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Ville Larinto, jonka 127,5-metrinen hyppy ja pisteet 118,3 riittivät kisassa 15:teen sijaansa. ”Tänään oli taas parempaa tekemistä mulla. Pieni muutos ylämäen laskuasentoon helpotti tekemistä huomattavasti. Ponnistuksen ajoitus on vielä liian myöhäisellä. Iso parannus tämä päivä oli kuitenkin eiliseen verrattuna.”

Sami Niemi hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 122-metrisen ja sijoittui pistein 112,7 kahdenneksikymmenenneksi. ”Oon saanut juonen päästä kiinni ja tänään kilpailussa ensimmäinen kierros oli onnistunut suoritus, ja näin, että hyvä hyppy on hyvä”, Niemi kertoo ja löytää hyppäämisestään parannettavaakin:” Vielä on paljon tekemistä suoritusvarmuuden kanssa.”

Pätäri ehti ensimmäisen kierroksen loppupuolella innostua, kun kolme miestä oli varmistanut paikkansa ja tornissa oli enää tasaisesti hypännyt Lauri Asikainen: ”Iloitsin jo, että on neljä miestä toisella kierroksella. Lauri otti rauhallisesti ja tyynesti oman huonon hyppyrakonsa ja toiselta kierrokselta karsiutumisen. Tämä on ulkoilmaurheilua. Lauri on mielestäni vakiinnuttanut tasonsa kymppisakkiin, jos vaan olosuhteet eivät ole vastaan. Joukkueena on noustu ihan oikeasti.  Villen ja Samin hypytkin olivat todella lupaavia”, Pätäri kertoo.

Eilisen paras suomalainen, Lauri Asikainen ei päässyt toiselle hyppykierrokselle 113-metrisellä 102,6 pistettä ja sijoitus kisassa 34:s.