4.1.2012← Takaisin

Itävaltalaisille kaksoisvoitto Innsbruckista

60. mäkiviikon kolmas osakilpailu hypättiin keskiviikkona 4.1.2012 Innsbruckin(AUT) HS 130-mäessä. Bergiselin mäkimontussa vietettiin loppuunmyytyä itävaltalaisjuhlaa. Maailmancupin johtaja Andreas Kofler voitti kilpailun ennen mäkiviikkoa johtavaa Gregor Schlierenzaueria. Schlierenzauer menetti toisen sijan myötä mahdollisuuden 60. mäkiviikon juhlavuoden miljoonapottiin.

60. mäkiviikon kolmas osakilpailu hypättiin keskiviikkona 4.1.2012 Innsbruckin(AUT) HS 130-mäessä. Bergiselin mäkimontussa vietettiin loppuunmyytyä itävaltalaisjuhlaa.  Maailmancupin johtaja Andreas Kofler voitti kilpailun ennen mäkiviikkoa johtavaa Gregor Schlierenzaueria. Koflerin hypyt kantoivat 127,5 ja 131,5 metriä. Schlierenzauer menetti toisen sijan myötä mahdollisuuden 60. mäkiviikon juhlavuoden miljoonapottiin. Kilpailussa kolmanneksi sijoittui Japanin Taku Takeuchi.

Suomen mäkikotkista Anssi Koivuranta onnistui jälleen parhaiten kisassa. Koivuranta voitti 123 metrin hypyllään taisteluparinsa Norjan Vekard  Haukoe Sklettin. Toisella kierroksella Koivurannankin kiusana oli takatuuli ja hypylle mittaa vain 102 metriä. Sijoitus 29.

Janne Happonen ja Matti Hautamäki hävisivät taistelupareilleen Knock out-kierroksella. Happonen sinnitteli pitkään Lucky looser-listalla, viiden parhaan pareilleen hävinneiden joukossa, mutta jäi niukasti ulos toiselta kierrokselta. Matti Hautamäki hyppäsi taisteluparinsa Thomas Morgesternin tapaan takatuulessa. Morgi venytti 4,5 metriä pidemmälle ja nappasi paikan toiselle kierrokselle.

Voimakkaat muutokset tuulivirtauksissa toivat jälleen väriä mäkiviikon mittelöön. Finaalikierroksen lopussa äkillisesti noussut lumisade ja sen mukana tulleet tuulet musersi kokonaistilanteessa kolmantena olleen Japanin Daiki Iton mäkiviikon. Hänen toisen kierroksen hypylle mittaa ainoastaan 91,5 metriä ja olosuhteita kuvaten tuulikompensaatio pisteitä jopa 15.1. Kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut Puolan Kamil Stoch menetti kärkikamppailun samankaltaisen kohtalon myötä, hypylle mittaa 108 metriä ja sijoitus lopulta 9.

Itävaltalaisilla on kolmoisjohto mäkiviikon kokonaiskilpailussa kolmen osakilpailun jälkeen. Gregor Schlierenzauer johtaa kokonaiskilpailua 805.4 pisteellä, Andreas Koflerilla 788.4 pistettä, Thomas Morgesternillä 769.3 pistettä. Anssi Koivuranta on suomalaisista parhaana sijalla 19.

Suomen mäkijoukkueen päävalmentaja Pekka Niemelä totesi joukkueen parantaneen suoritustaan Innsbruckiin epäonnesta huolimatta.
    - Jokainen hyppääjistämme paransi hyppäämistään tänne Innsbruckiin, keskellä mäkiviikkoa se on loisto juttu. Eilen hyvät viralliset harjoitukset, tänään sijat 7. ja 13. koekierroksella lupasivat hyvää. Knock out-systeemi vei Happosen Jannelta mahdollisuuden taistella hyvistä sijoituksista, Niemelä summasi.

- Normaalissa kisassa koko kolmikko olisi päässyt toiselle kierrokselle taistelemaan ja se on tärkeää poikien itsensä muistaa ja suorituskykyä on ajateltava. Näille ulkoisille muuttujille en minä tai urheilijat mahda mitään. Selittelyjä ei tarvitse tehdä, vaan keskittyä omaan suorittamiseen ja sen parantamiseen. Kaikki lajia tuntevat katsojat näkivät mitä tapahtui Daiki Itolle, Kamil Stochille ja Koivurannalle. Heillä ei ollut edes teoreettisia menestymismahdollisuuksia. Mäkihyppy on ulkoilmalaji, mutta ääriolosuhteet pitäisi tuulikorridoria pienentämällä ehkäistä, pohti Niemelä kilpailun jälkeen.

Mäkiviikon viimeinen kilpailu hypätään Bischofshofenissa. Kilpailun karsinta hypätään jo torstaina 5.1.2012.
    - Nyt joukkue lähtee hetken harmituksen jälkeen kohti Bisseniä ja kohti uutta mahdollisuutta. Havu otti Garmischin yhdessä treenipäivässä viisi askelta eteenpäin ja tänään yhden taka-askeleen, mutta suunta on hyvä, sanoi mäkikotkien päävalmentaja lopuksi.