Uutisen päiväys

8.10.2012← Takaisin

Harjoittelu tekee mestareita?

    500 tuntia vuodessa. Tämä on se määrä, jonka yhdistetyn Lidl-ryhmässä mukana olevat nuoret yhdistetyn urheilijat käyttävät vuosittain harjoitteluun.  Harjoittelu jakaantuu maajoukkueleirillä tehtävään harjoitteluun ja kotiharjoitteluun. Tästä ajasta ryhmälle pidetyillä leireillä pystytään harjoittelemaan noin puolet.

    [caption id="attachment_3303" align="alignright" width="300" caption="Valmentaja Antti Kuisma tutkii Willen ja Pertun kanssa harjoitushyppyjä videolta Vuokatin maisemissa."][/caption]

    Lidl-ryhmäläisten harjoittelu on monipuolista herkkyyskauden mukaista tekemistä, kertoo valmentaja Antti Kuisma.

    • - Tämän ikäisillä pojilla on herkkyyskausi kimmoisuudessa ja liikenopeudessa. Näin ollen harjoitteluun kuuluvat spurtit, hypyt, loikat ja eri suunnat ja ärsykkeet. Perusharjoittelun lisäksi tehdään myös niin sanottua differentiaaliharjoittelua, jossa harjoituksia tehdään erilaisissa olosuhteissa. Tällä tavoin treenatessa keho ja aivot harjoittuvat monipuolisesti.

    Herkkyyskausiharjoittelun rinnalla nuoret tekevät paljon myös lajiharjoittelua sekä mäessä että hiihdossa.

    • - Riittävä määrä peruskestävyysharjoittelua tässä ikävaiheessa antaa hyvät lähtökohdat siirryttäessä vanhempiin ikäluokkiin ja määräharjoitteluun, sillä hyppäämään oppii vain hyppäämällä ja hiihtämään hiihtämällä, pohtii Kuisma.

    Harjoituspäiväkirja osana valmentautumista

    Lidl-ryhmäläiset harjoittelevat keskimäärin 10-20 tuntia viikossa ja harjoittelua rytmitetään siten, että se on välillä kovempaa, välillä kevyempää.  Jotta valmennusryhmä pystyy seuraamaan urheilijoiden edistymistä myös kotioloissa, urheilijoita velvoitetaan täyttämään harjoituspäiväkirjaa ja pitämään sen ajan tasalla.

    [caption id="attachment_3292" align="alignright" width="300" caption="Antti Kuisma ja Hannu Manninen seuraavat silmä tarkkana Lidl-ryhmäläisten harjoituksia."][/caption]

    Harjoituspäiväkirjan avulla pystytään valvomaan myös harjoittelun laatua ja sen kautta nähdään myös se, toimiiko urheilija harjoitusohjelman mukaisesti.

    • - Nykyinen valmennusjärjestelmämme tarjoaa leiriharjoittelun lisäksi urheilijalle myös kotiharjoittelun suuntaviivat ja esimerkkiharjoitukset.  Jokaisella urheilijalla on tarvittaessa myös mahdollisuus hyödyntää harjoittelun vuosirunkoa, missä kerrotaan, millaista harjoittelua leirien välillä kannattaisi tehdä. Siinä myös painotetaan sitä, että leirin jälkeen tulisi levätä pari päivää, jotta kotiharjoittelua voidaan jatkaa levänneenä.

    Vanhemmat tärkeässä asemassa

    Lidl-ryhmässä valmentajat ovat tärkeässä roolissa nuorten harjoittelussa, mutta niin ovat myös nuorten vanhemmat.

    • - Kun puhutaan yhdistetystä, jossa ei ole suuria koneistoja ja resursseja junioritoiminnassa, vanhempien rooli on usein enemmän kuin kuljettamista harrastuksiin.  Monet vanhemmat hankkivat varusteita molempiin lajeihin, huoltavat niitä, kunnostavat mäkiä ja mikä parasta, osallistuvat aktiivisesti leireille ja ovat valmennuksen tukena, kiittelee Kuisma.
    • - Me pyrimme taas antamaan heille mahdollisuuden oppia koko ajan uutta lajista ja harjoittelusta.  Ehkä saamme tätä kautta eri paikkakunnille laji-ihmisiä, jotka auttavat lajin pariin tulleita aloittelijoita, mietiskelee lajille sydämensä antanut Kuisma.

     Teksti ja kuvat Terttu Karhumaa