Uutisen päiväys

23.6.2013← Takaisin

Wanhat Hiihtoveikot 60-vuotisjuhlatapahtumassa Laajavuoressa

Wanhat Hiihtoveikot ry:n 60-vuotisjuhla ja vuosikokous pidettiin Jyväskylän Laajavuoressa 19. - 20. kesäkuuta. Hiihtoveikot on noin 180 jäsenen, edustustason urheilijoiden, valmentajien ja urheilujohtajien järjestö, jossa on mukana pohjoismaisten hiihtolajien ja ampumahiihdon veteraaneja, ”hiihtosiskoja” ja paralympiamitalisteja.

Tapahtuman teemoina olivat Innsbruckin vuoden 1976 talviolympialaiset, Lahden vuoden 1978 MM-hiihdot sekä ampumahiihdon MM-kisat Anterselvassa 1975 ja Lillehammerissa 1977 sekä ensimmäiset paralympialaiset Örnsköldsvikissä vuonna 1976.

Wanhat Hiihtoveikot perustettiin 19.9.1953 Jyväskylässä 18 hiihtoveteraanin voimin. Perustamispöytäkirjan allekirjoittivat Lauri ”Tahko” Pihkala, Tapani Niku ja Toivo Turunen.


Risto Nieminen juhlapuhujana

Jyväskylän kaupungin tulokahvien ja perinteiseen tapaan otetun yhteiskuvan jälkeen pidetyssä 60-vuotisjuhlassa esittivät tervehdyksensä Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Olli Nepponen. Hiihtoliiton tervehdyksen toi Maastohiihdon puheenjohtaja Reijo Alakoski.

Juhlapuheen pitäjänä oli Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen. Nieminen totesi urheilun olevan keskeinen asia, kun puhutaan 1900-luvun kulttuurista. Urheilu antoi noina aikoina Suomen kansalle itsetuntoa.

-Suomi ei ole välttämättä urheiluhullu maa vaan menestyshullu maa. Kun Vallu Kononen oli vuoden 1995 Göteborgin MM-kultakävelyssään alussa sijalla kahdeksan, hänelle huudettiin ”hyvä Vallu”! Mutta kun Kononen siirtyi johtoon huudettiin ”hyvä Suomi”, eli ”hyvä me”, Nieminen kertoi mukaansatempaavaan tapaansa.

-Menestys mitataan sydämessä, eikä tulostaululla. Parempaa ei voi olla kuin saavuttaa oma parhaansa.

Nieminen totesi, että urheilijaa ei arvosteta Suomessa työmarkkinoilla, vaikka hän on ottanut vastuun elämästään viimeiset 20 vuotta. Hän penäsi myös arvostusta entisaikojen sankareille.

-Kunnioitus ja yhteisöllisyys urheilumaailmassa on meillä huono. Miten voi syntyä arvostusta, jos ei tunneta entisiä urheilusankareita. Miten voin vaatia arvostusta, jos en itse anna sitä entisille sankareille, Nieminen kiteytti.

Teemavuosien mitalisteista 60-vuotisjuhlassa olivat paikalla Liisa Suihkonen, Hilkka Riihivuori, Marja-Liisa Kirvesniemi, Simo Halonen, Juhani Suutarinen, Tapio Räisänen ja Pertti Sankilampi.

Juhlapäivällisen jälkeen loppuilta vietettiin Päijänne-risteilyllä, jossa veteraanit kertasivat muistojaan menneiltä ajoilta.


Vuosikokous hyväksyi uusia jäseniä

Torstain vuosikokous päätti, että entinen johtokunta jatkaa puheenjohtajansa Pekka Toivosen johdolla. Urheilukirjailija Lauri Järvinen kirjoittaa Wanhojen Hiihtoveikkojen historiakirjan, joka julkistetaan Jyväskylässä yhdistyksen perustamispäivänä 19. syyskuuta.

Vuosikokousesitelmänä kuultiin otteita ”Kiveen hakatut”-radiosarjasta Arto Terosen ja Jouko Vuolteen elävästi kertomina.

Vuosikokous hyväksyi 11 uutta jäsentä: Johnny Hamström, Eero Hietanen, Matti Jaskari, Reijo Jylhä, Lauri Järvinen, Olli Nepponen, Jari Piirainen, Jarmo Punkkinen, Markku Rintala, Heikki Ripatti ja Ilkka Tiilikainen.

Vuoden 2013 aikana vuosia täyttäneitä Jyväskylässä mukana olleita muistettiin yhdistyksen pöytästandaarilla.

 
Teksti ja valokuvat: Matti Harju