1.3.2015← Takaisin

Uusivirta ja Lylynperä vanhimpien mestarit nuorten SM-kisoissa Keminmaassa

Katri Lylynperä ja Risto Uusivirta voittivat 23-vuotiaiden mestaruudet nuorten SM-kilpailuissa Keminmaassa.

Lylynperä jätti naisten vapaan 20 kilometrillä Anni Kainulaisen 2,2 sekunnin päähän. Tasaisessa kilpailussa Jenni Tolonen otti pronssia.
”Kisa oli mulle tänään hieman tukkoista. Keli oli sellainen vesikelin ja tuulen vuoksi että keulahiihtäjä joutui tekemään paljon enemmän töitä kuin takana tulevat, joten kisa meni vähän passailuksi. Tein oman ratkaisuni laskettelurinteen päällä, ja silloin saamani ero riitti maaliin asti. Hienoa voittaa SM-kultaa edelliskauden vaikeuksien jälkeen”, Lylynperä sanoi.
Miesten 30 kilometrin vapaalla Uusivirta kävi tiukan kamppailun Sami Lähdemäen kanssa, joka hävisi vain 3,6 sekuntia. Rikhard Mäki-Heikkilä oli kolmas jo yli kaksi minuuttia voittajalle hävinneenä. 23-vuotiaiden miesten 30 km:n kilpailussa Haapajärven Kiilojen Risto Uusivirta ja Saarijärven Pullistuksen Sami Lähdemäki karkasivat muilta jo toisella viiden kilometrin kierroksella. Yhdessä hiihtänyt parivaljakko ratkoi paremmuutensa vasta viimeisen kierroksen isoimmassa, laskettelurinteen nousussa.
”Vaikka hengittäminen oli vaikeaa koko ajan ja Samin (Lähdemäen) hiihto näytti helpolta, pystyin tekemään pienen eron”, kaiken kaikkiaan kolmannen SM-mitalin hiihdossa voittanut Uusivirta kertoi.
Miehet olivat ennen lähtöä sopineet, että lähdetään hiihtämään reippaasti. Silti aikainen karkuun pääsy kaksikkoa hiukan ihmetytti.
”Ei siinä mitään varsinaista nykäisyä tehty, eikä vauhtikaan niin kovalta tuntunut”, Sami Lähdemäki arveli.
Hänen kohtalokseen tulivat pienet krampit, joiden vuoksi Uusivirta pääsi lopussa karkuun.
Joni Mäki ja Anna-Kaisa Saari veivät 20-vuotiaiden mestaruudet. Miesten 20-vuotiaiden 30 kilometrillä ratkaisu kypsyi vasta aivan lopussa. Kilometri ennen maalia Vantaan Hiihtoseuran Waltteri Vinkanharju oli vetäissyt 7,4 sekunnin etumatkan Vaasan Hiihtäjien Joni Mäkeen. Viimeisellä kilometrillä tapahtui yllätys, kun Mäki imi Vinkanharjun kiinni ja kiri mestariksi.
”Jotakin piti yrittää, mutta ei auttanut. Hyydyin lopussa”, hopeamies Vinkanharju myönsi.
Naisten vastaavassa sarjassa saatiin pienoinen yllätys, kun Ylivieskan Kuulan Anna-Kaisa Saari karkasi muilta jo toisella vitosen kierroksella ja kesti kärjessä loppuun asti. Pöytyän Johanna Matintalo ja Seinäjoen Jasmi Joensuu jäivät yli puolen toista minuutin päähän.
”En minä mitenkään vauhtia kiihdyttänyt. Yritin vain hiihtää rennon reippaasti ja yllättäen muut jäivät”, keväällä Ylivieskan lukiosta valmistuva ja juoksua toisena lajina harrastava Saari kertoi.

Nissisen kaatuminen helpotti Alakoskea

18-tytöissä ratkaisuja valmisteltiin jo ensimmäisen kierroksen lopussa. Vuokatin Vilma Nissinen kaatui jyrkässä Anttosen mutkassa ja Reisjärven Anni Alakoski pääsi karkuun.
”Siinä kaatumisessa menivät pasmat hiukan sekaisin, mutta en muutenkaan usko, että olisin pysynyt Annin (Alakosken) matkassa. Niin kovaa hän hiihti”, Vilma Nissinen kiitteli voittajaa ja koulukaveriaan Vuokatin urheilulukiosta.
Eveliina Piipolle mestaruus oli viikonlopun toinen.
”Oli tosi hyvä fiilis hiihtää. Eka kierroksen katselin ja sitten uskalsin lähteä vetämään”, Pirkkalassa asuva, mutta IK Kronania edustava Eveliina Piippo kertoi.
Aleksi Parttimaalla oli selvä taktiikka:
”Valmentajan kanssa sovittiin, että kolmannella kierroksella laskettelurinteessä lähdetään”, kaksoismestariksi hiihtänyt Raision Aleksi Parttimaa kertoi.
Maalissa eroa Leppävirran Tuukka Inveniukseen ja Ähtärin Eero Aittolampeen oli vain muutamia sekunteja. 17-vuotiaissa mestaruus jäi Kemin seudulle, kun Karihaaran Visan Santeri Pirneskoski kesti hurjan alkuvauhtinsa loppuun asti, vaikka tiukalle otti.
”Harmittaa, jos pysyy maalissa jaloillaan”, maaliin tulon jälkeen pitkään lumessa makoillut Pirneskoski tuumi.

Teksti: Kisajärjestäjien viestintä