Uutisen päiväys

6.9.2010← Takaisin

Urheiluoppilaitosten valmentajat linjasivat nuorten valmennusta

Urheiluoppilaitosten ja -akatemioiden maastohiihdosta vastaavat valmentajat kokoontuivat Vuokattiin elokuun viimeisenä viikonloppuna linjaamaan maastohiihtovalmennusta urheiluoppilaitoksissa. Paikalle oli saapunut noin 15 valmentajaa ympäri Suomea hieman erilaisissa rooleissa. Aiheesta käytiin erittäin hyvää keskustelua ja löydettiin paljon hyvää, mutta myös kehitettävää.

Tänä keväänä on puhuttu paljon valmennuksen linjauksesta monissa lajeissa Suomessa, myös maastohiihdon parissa. Tietyissä ikävaiheissa linjaus pitää olla melko tiukkaakin, ottaen huomioon herkkyyskaudet ja iän. Linjauksella tarkoitetaan harjoittelun parantamista, valtakunnallista yhtenäistämistä, mutta ei tietenkään voida unohtaa yksilöä. Seminaarissa todettiin, että urheilijan uralla ikä 15 - 20 vuotta on tärkein vaihe oppia harjoittelemaan sekä oppia urheilijan elämäntapa. Yhteinen kanta oli myös, että tämä ikävaihe Suomessa maastohiihdon parissa jää hyödyntämättä riittävän tehokkaasti. Urheiluoppilaitokset ovat huipulle haluaville urheilijoille yksi parhaista paikoista kehittyä ko. iässä . Toki urheiluoppilaitostenkin on vastattava paremmin haasteeseen ja tarjottava entistä parempaa ohjausta. Tähän haasteeseen onkin jo kolme urheilulukiota (Rovaniemi, Vuokatti ja Vöyri) tarttunut ja halunnut laittaa päivittäisvalmennusta kuntoon järjestämällä 5 - 6 ohjattua harjoitusta viikossa ja muissa urheilulukioissa on myös samansuuntainen henki.

Harjoitteluun liittyen todettiin, että määrällisesti nuoret harjoittelevat melko hyvällä tasolla, mutta laadussa on varmasti parannettavaa. Etenkin PK-alueen harjoittelussa pääosa harjoituksista tehdään liian hiljaisella vauhdilla, esim. sauvakävely tasamaalla ja vapaan rullahiihto tasamaalla. Yhtenä lääkkeenä tähän todettiin, että kilometrien seuranta on otettava takaisin harjoittelun seurantaan ja juoksun määrää on lisättävä. Myös tehoharjoitusten osuutta kokonaisharjoittelusta olisi hyvä tarkastaa, ainakin naapurimaista tulee selvää viestiä kovemmasta harjoittelusta ja raskaampien harjoitusmaastojen (mäet, suot jne.) hyödyntämisestä. Suomessa liikuntaan luonnostaan moneen muuhun maahan verrattuna helpossa maastossa, joten tämä on huomioitava harjoittelussa. Urheilulukioiden on otettava myös selkeä kokonaisvastuu harjoittelusta valmentajiensa johdolla, koska valmentajat ovat läsnä urheilijan arjessa koko ajan. Ryhmäharjoittelu todettiin myös tärkeäksi sopivan kilpailutilanteen luomisessa ja omien taitojen vertailussa. Kaikissa urheilulukioissa päädyttiin myös yhteiseen testipatteriin, johon luodaan tasokriteerit, joista jokainen voi itse seurata omaa tasoaan. Testipatteriin valittiin lajeiksi 3000 metrin juoksu, leuanveto, 5 min vatsalihastesti, penkkipunnerrus (toistomaksimi 50 % omasta painosta) sekä 5-loikka.

Harjoitteluun liittyen löytyy hyvää tietoa jo nyt Valmentajapankin sivuilta ja ne tullaan päivittämään näillä linjauksilla syksyn aikana. Kannattaa tutustua ja hyödyntää tieto, mm. harjoitusohjelmaesimerkit. Tietoa löytyy: http://www.valmentajapankki.fi/fi/Valmennus.html

Kyseinen ryhmä kokoontuu seuraavan kerran keväällä ja jatkaa kultasompaikäisten valmennuksen linjausta. Lähiaikoina on myös tartuttava hopeasompaikäisten toimintaan ja siihen saadaan todennäköisesti lähiaikoina avuksi alueille omat aluekehittäjät.