10.3.2014← Takaisin

Tuomisto hiihti hopealle Sotshissa

Ilkka Tuomisto avasi Suomen mitalitilin Sotšin paralympialaisissa hiihtämällä toiseksi miesten pystyluokan 20 kilometrin kilpailussa. Tuomisto aloitti rauhallisesti ja oli ensimmäisen neljän kilometrin lenkin jälkeen viidentenä. Kilpailu eteni nousujohtoisesti ja kolmannen kierroksen jälkeen suomalainen nousi toiseksi ja piti sijoituksen maaliin asti. Vancouverin paralympialaisissa Tuomisto voitti pronssia sprinttihiihdossa, nyt mitali kirkastui hopeaan.

Ilkka Tuomisto oli hiihdon jälkeen helpottunut ja onnellinen.
-On tämä iso juttu! Tämä on ennen kaikkea tärkeä osoitus itselle. Tämä on ollut tavoitteena ja tähän on tähdätty. Pystyin hiihtämään kaikki viisi kierrosta todella tasaisesti. Lähdin alussa tarkoituksella rauhallisesti ja pystyin säilyttämään vauhdin loppuun saakka.

Kilpailun voitti koko ajan johtoasemassa hiihtänyt Venäjän Rushan Minnegulov 36 sekunnin erolla Tuomistoon. Kolmanneksi hiihti samoin Venäjän Vladislav Lekomtcev. Hän hävisi Tuomistolle 13 sekuntia.

Kilpailussa kierrettiin neljän kilometrin lenkki viiteen kertaan ja hiihtostadionalueella oli mahdollisuus vaihtaa suksia kolme kertaa.

-Vaihdoin suksia toisen kierroksen jälkeen ja sain aavistuksen helpomman suksen alle. Sukset toimivat loistavasti koko kisan läpi ja latukin pysyi ihan hyvässä kunnossa, vaikka lämmin keli onkin. Viimeisessä nousussa jalat vähän kramppasi, mutta muuten kroppa pelasi hyvin, Tuomisto kertasi kisan kulkua.

Ylöjärven Urheilijoita edustavalla Tuomistolla on Sotšissa kaksi matkaa vapaalla edessä: keskiviikkona sprinttihiihto ja kilpailujen viimeisenä päivänä sunnuntaina 16.3. 10 kilometrin kilpailu.

Klemetti avasi hyvällä hiihdolla

Rudolf Klemetti avasi paralympiaurakkansa opashiihtäjä Timo Salmisen kanssa miesten näkövammaisten luokan 20 kilometrillä. Klemetti oli kilpailun 11. ja hävisi lajia pitkään hallinneelle Kanadan Brian McKeeverille 18 minuuttia. Toiseksi tuli Venäjän Stanislav Chokhlaev ja pronssia otti Ruotsin Zebastian Modin. Ilma oli aurinkoinen ja kannustus hiihtostadionilla äänekästä, jotka toivat oman haasteensa näkövammaisille hiihtäjille.

-Oli hyvä perushiihto. Kirkas auringonpaiste toi omat hankaluutensa, kun kontrasteja on vaikea nähdä ja Timon ohjeita oli vaikea kuulla stadionalueella, vaikka hienoahan se, että on kannustusta. Retillä on paljon tiukkoja mutkia, jotka varsinkin perinteisellä on vaikeampia. Nyt on tiukin veto takana ja rennoin mielin lähden vapaan kisoihin, Klemetti kertoi kilpailun jälkeen.

Rudolf Klemetillä on edessä keskiviikon sprintin lisäksi lauantain viestiosuus sekä sunnuntain 10 kilometrin kilpailu.

20 km palkintojenjako järjestetään huomenna 11.3. kello 16.00 Suomen aikaa.