Uutisen päiväys

1.1.2010← Takaisin

Tour de Ski käynnistyi – suomalaiset hyvissä asemissa

  Tour de Ski käynnistyi uudenvuodenpäivänä lyhyillä prologeilla Saksan Oberhofissa. Suomalaisnaisista kymmenen joukkoon ehtivät Aino-Kaisa Saarinen (6:s) ja Riitta-Liisa Roponen (8:s). Miehissä paras suomalainen Ville Nousiainen oli 12:s.

  Naisten 2,8 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun voitti Slovenian Petra Majdic. Saarisen ero voittaja Majdiciin oli 15,5 sekuntia ja Roposen 16,2 sekuntia. Virpi Kuitunen oli 15:s, Pirjo Muranen 18:s ja Riikka Sarasoja 33:s.

  Saarinen pyrki hiihtämään tasaisen kovaa ensimmäisistä metreistä alkaen.

  - Yritin lähteä kovaa liikkeelle. Tein sen minkä pystyin ja osasin. Tekniikka pysyi kasassa hyvin aivan loppua lukuun ottamatta. Ihan kelpo suoritus. Olo tuntuu kaikin puolin hyvältä jatkoa ajatellen, Saarinen summasi tyytyväisenä.

  Huomiseen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailuun Saarinen starttaa tavoitteenaan hiihtää kärki kiinni.

  - Kärkeen kertyi bonussekuntien myötä eroa puolisen minuuttia, mutta lähden taistelemaan voitosta huomenna, Saarinen sanoi.

  Riitta-Liisa Roponen matkusti kisapaikalle vasta eilen, sillä hän sairasti pienen vatsataudin ja kuumeen. Nyt kaikki näyttää olevan kunnossa.

  - Kyseessä oli vain pieni ja nopea sairastelu. En ole huolissani asiasta enää. Hiihto ei ollut aivan parasta mihin pystyn ja lumisade teki kelistä vähän hitaan. Jatkoa katselen kisa kerrallaan, Roponen sanoi.

  Virpi Kuitusen kilpailu käynnistyi nihkeästi, mutta loppumatkan viime vuoden Tour de Ski voittaja tuli erittäin lupaavasti.

  - Nyt näkyy valoa putken päässä. Tämä oli paljon parempaa kuin alkukaudella. Muistin viime vuodesta, että alussa ei kannata ottaa änkyrähappoja. En kylläkään tarkoituksella aloittanut varovasti, mutta kone vaan syttyy vielä hitaasti. Täytyy zoomailla huomista lähtölistaa ja katsella millaisia ryhmiä siinä voisi muodostua, Kuitunen sanoi iloisena.

  Miesten 3,7 kilometrillä vahvin oli Norjan Petter Northug ennen Ruotsin Marcus Hellneriä ja Saksan Axel Teichmania. Ville Nousiainen teki hyvän hiihdon oli nopein suomalainen sijalla 12, ero voittajaan +11,5 sekuntia. Matti Heikkinen hävisi Nousiaiselle 0,5 sekuntia ja oli 14:s. Matias Strandvall oli 41:s, Sami Jauhojärvi 64:s ja Kalle Lassila 83:s.

  - Hyvä, rauhallinen hiihto ja tulos sen mukainen. Tunnen olevani hyvässä kunnossa, mutta jostakin syystä tällä kaudella toinen kisa perään on sujunut yleensä heikosti. Siinä mielessä huominen on arvoitus. Tilanteen näkee jo alkukilometreillä. Yritetään nyt tankata ja palautella hyvin, Nousiainen sanoi.

  - Parempi alku kuin viime vuonna. Ei kovin kummoista menoa ollut, mutta toisaalta aika odotettavaakin. Tuntui vähän jäykän oloiselta ja ehkä tämä irrotti paikkoja jatkoa varten, Heikkinen uskoi.

  Matias Strandvall on tourilla mukana sprinttimiehenä Kalle Lassilan tavoin.

  - Pyrin ottamaan alun rennosti ja välttää maitohappoja. Nousussa sitä vaan happoja kertyi ja en jaksanut tulla loppua enää kuten suunnittelin. Huominen takaa-ajo pitää selvittää maltilla ja sitten ovat vuorossa päämatkani eli sprintit, Strandvall totesi.

  Huomenna Tour de Skin ohjelmassa ovat takaa-ajokilpailut perinteisellä hiihtotavalla. Naisten matka on 10 km ja miesten 15 km. Lähtöjärjestys määräytyy prologin mukaan.

  www.tour-de-ski.com
  www.fis-ski.com