3.1.2020← Takaisin

Tour de Ski jatkui Val di Fiemmen laduilla - Hyväriselle ja Lepistölle päivän onnistumiset

Tour de Ski pääsi vauhtiin viimeisellä paikkakunnalla Italian Val di Fiemmessä.

Perinteisen 10 ja 15 kilometrin yhteislähtöihin oli ladattu onnistumisen odotuksia. Naisissa Kerttu Niskanen taisteli sijalle 12. ja miehissä Iivo Niskanen sijalle 10. Päivän parhaat suomalaiset olivat kuitenkin pettyneitä.

Naisten kilpailussa 12:nneksi hiihtänyt Kerttu Niskanen joutui koville alusta asti. Niskanen oli ladannut paljon odotuksia perinteisen yhteislähtöön ja sijoitus TOP10 ulkopuolella oli pettymys. Aikaero voittaja Astrid Uhrenholdt Jacobseniin oli 30,7 sekuntia.

”Kyllä kova halu oli olla siellä keulan tuntumassa. Tänään ei sinne ollut asiaa. Oon vähän pettynyt, odotin yhteislähtöä perinteisellä. Taistelin kyllä tour mielessä sen minkä lähti, en tietenkään missään kohdassa luovuttanut”, kokosi Niskanen hiihtoaan.

Jacobsenin voittamassa kisassa Ruotsin Ebba Andersson oli toinen ja Saksan Katarina Hennig kolmas.

”Vähän harmittaa sekin, että pieniä yllätysnimiä siellä kärjessä oli, että miksi ei itse siellä voinut olla”, totesi Niskanen.

Anne Kyllönen taipui kolmannella 2,5 kilometrin kierroksella ja oli 16:s. Kyllösen tapaan Vilma Nissinen kertoi kilpailun jälkeen energian loppuneen pahasti kesken matkan. Nissinen oli päivän kisassa 38:s.

Kerttu Niskasen kokonaissijoitus Tour de Skillä on viiden etapin jälkeen 13:s ja aikaero johtavaan Therese Johaugiin 3:09. Anne Kyllönen on sijalla 17. ja Vilma Nissinen 34.

Lepistö hiihti rohkeasti kärjen tuntumassa puolimatkaan saakka

Miesten 15 kilometrin perinteisellä Iivo Niskanen haki onnistumista. Päivä ei kuitenkaan ollut paras ja sijoitus oli 10:s. Eroa voittaja Johannes Höstflot Kläboon tuli 18,4 sekuntia.

Niskasen takana Perttu Hyvärinen jatkoi jälleen tasaista hiihtoa ja oli päivän 14:s vajaan puolen minuutin erolla voittajaan. Hyvärinen on vakiinnuttanut paikkansa top15-hiihtäjänä.

”Tänää oli hyvä päivä, hyvä sija ja suhteellisen pieni ero keulaan. Pieni nitkahdus viimeiselle kierrokselle, mutta ei, ei ollut paha. Tilanne on kuitenkin hyvin hallussa”, totesi rennoin mielin Hyvärinen, joka myönsi, että voimista on enää rippeet jäljellä.

Hyvärinen nosti esille myös Lauri Lepistön rohkean hiihdon ja antoi asiaankuuluvaa ”respectiä” ensikertalaiselle.

”Hienoa oli, että Lauri pääsi heti alussa hyville asemille ja mahtava päästä näkemään, kun vierekkäin hiihdettiin keulassa”, iloitsi Hyvärinen joukkuekaverinsa onnistumisesta.

23-vuotias Lepistö hiihti alusta asti rohkeasti ja pysyi kärjen vauhdissa puolimatkaan saakka.

”Siinä aika nopeesti tuli selväksi, että ei siellä perällä pidä olla hiihtämässä, välillä pysähtyy vauhti ja sitten joutuu taas kiihdyttämään. Hetken päästä löysinkin itteni sieltä hyvistä asemista. Pystyin rentouttamaan omaa hiihtoa.
Ja kun vauhdin lisäys tuli, yritin hiihtää sitä omaa limittiä, ettei mee yli ja hyydy”, kertasi Lepistö taktiikkaansa.

Vilma Nissisen tapaan Tour de Skin ensikertalainen Lepistö piti Val di Fiemmen laduista.

”Tykkäsin ladusta, vaihteleva ja tommoinen ralliradan tyyppinen. Hyvä oli”, päätti Lepistö.

Iivo Niskanen pysyi Tourin kokonaistilanteessa sijalla viisi noin puolitoista minuuttia johtavaa Alexander Bolshunovia perässä. Perttu Hyvärinen jatkaa lauantaiseen sprinttiin sijalta 13. Tänään 48:s ollut Lari Lehtonen on sijalla 39. ja Lauri Lepisto sijalla 49.

Tour de Ski jatkuu lauantaina perinteisen sprinteillä. Karsinta hiihdetään klo 10:00 Suomen aikaa.