29.12.2011← Takaisin

Suomalaisnaisilla hieno avaus Tour de Skillä – Sarasoja-Lilja neljänneksi

Maastohiihdon kauden kohokohta, Tour de Ski hiihdetään 29.12.2011 – 08.01.2012. Tourin avaus hiihdettiin tänään Oberhofissa vapaan hiihtotavan prologeilla. Naisten prologin voittoon hiihti Puolan Justyna Kowalczyk, toiseksi Norjan Marit Björgen ja kolmanneksi Ruotsin Hanna Brodin. Suomalaisnaiset avasivat Tourin hienosti, kymmenen parhaan joukossa kolme suomalaista, parhaana neljänneksi sijoittunut Riikka Sarasoja-Lilja. Miesten nopein tänään oli Norjan Petter Northug, toinen Sveitsin Dario Cologna ja kolmas Ranskan Maurice Manificat. Suomalaismiehistä paras päivän kisassa oli Matti Heikkinen (22:s) .

Lumiolosuhteet Oberhofissa ovat olleet kisajärjestäjille vähintäinkin haasteelliset, vielä edellisenä päivänä joukkueet eivät päässeet hiihtämään kisaladulle kuin muutamaksi tunniksi. Lisäksi alkuperäisiin suunnitelmiin kisaladun osalta oli jouduttu tekemään pieniä muutoksia. Tour de Skin tuomarineuvoston puheenjohtaja, suomalainen Jussi Prykäri kertoi että kisaladut on saatu kuntoon siirtolumella, sekä mm. käyttämällä suolaa nousuissa jotta latu pysyy kaikille tasapuolisessa kunnossa. Kisajärjestäjien kovan työn ansiosta päivän kilpailu päästiinkin näin hiihtämään loppujen lopuksi hyvissä olosuhteissa.

Naisten kisa sekuntikamppailua – Sarasoja-Lilja neljäs

Naisten prologin sijoituksista käytiin tiukkaa sekuntikamppailua, nopeinta vauhtia päivän kilpailussa piti Puolan Justyna Kowalczyk, voittaen toiseksi tulleen ja maailmancupia johtavan Norjan Marit Björgenin neljällä sekunnin kymmenyksellä. Kolmanneksi Ruotsin Hanna Brodin, neljä sekuntia voittajalle jääneenä. Suomalaisittain Tour de Ski lähti liikkeelle lupauksia herättävästi – kaikki suomalaisnaiset 30 joukossa ja maailmancup-pisteillä, kolme naista 10 parhaan joukossa. Parhaiten päivän prologissa suoriutui Riikka Sarasoja-Lilja, joka sivakoi päivän kisassa neljänneksi, 4,1 sekuntia voittajasta. Riitta-Liisa Roponen päivän kisassa 6:s, Aino-Kaisa Saarinen 7:s, Krista Lähteenmäki 18:s, Laura Ahervo 26:s Kerttu Niskanen 29:s ja Anne Kyllönen 30:s.

Päivän parhaasta suomalaissuorituksesta vastannut Riikka Sarasoja-Lilja kommentoi tyytyväisenä päivän hiihtoaan: ”Olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen, vapaa hiihtotapa sopii hyvin minulle. Vauhdinjako onnistui hyvin, viimeisen nousun jälkeen jäi hyvin voimia ja jaksoinkin hyvin puristaa loppuun saakka. Väliaikapisteen jälkeisen laskun otin varovasti, siinä piti kyllä laittaa sukset poikittain ja ottaa vauhtia pois ja olla tarkkana, sen verran jäässä lasku oli. Loppulaskun pääsin hyvin askeltamaan ja säilyttämään vauhtia tasaisemmalle osuudelle. Neljäs sija tänään on aivan hyvä,  kunto tuntuisi olevan kohdallaan, nyt vielä kaivetaan perinteisen tekniikka esille niin hyvä tulee. Tästä on hyvä jatkaa Touria eteenpäin.”

Miesten prologi Petter Northugin tahdissa

Miesten kisan kärkisijat menivät Tour de Skin ennakkosuosikeille, Norjan Petter Northugin viedessä tiukan sekuntikamppailun 0,7 sekunnin erolla Sveitsin Dario Colognaan. Huomioitavaa päivän kilpailussa oli myös Venäläismiesten vahva panos, kärkikymmenikköön tänään peräti neljä Venäläistä. Suomalaisittain kilpailu oli kokonaisuutena pieni pettymys, 30 parhaan joukkoon tänään ylsi vain kaksi miestä: Matti Heikkinen oli 22:s ja Ville Nousiainen 30:s. Muiden suomalaisten sijoitukset: Sami Jauhojärvi 48:s, Ari Luusua 60:s ja Lari Lehtonen 74:s.