Uutisen päiväys

22.11.2011← Takaisin

Suomalaishiihtäjät hakevat Rukalta kovia tuloksia

  Hiihdon A-maajoukkue avasi maailmancup-kautensa muiden hiihtäjien tapaan viikonloppuna Norjan Sjusjöenissä. Tapahtumarikas viikonloppu oli kotiyleisön iloksi norjalaisten juhlaa. Tulevana viikonloppuna maajoukkue pääsee kisaamaan kotimaisemissa, kun maailmancup jatkuu Rukalla. 10-vuotisjuhlakilpailut Rukan hiihtostadionilla saavat suomalaishiihtäjät syttymään.

  Maailmancup-kausi avautui Norjan Sjusjöenissä

  Hiihdon A-maajoukkue avasi maailmancup-kautensa muiden hiihtäjien tapaan viikonloppuna Norjan Sjusjöenissä. Tapahtumarikas viikonloppu oli kotiyleisön iloksi norjalaisten juhlaa.

   

  Autosta tavoitettu Matti Heikkinen naurahti heti ensi alkuun, että ainakin ladut olivat Sjusjöenin jylhissä maisemissa kohdillaan.

   

  - Keli on ollut välillä epävakaista, mutta onneksi ladut olivat lumessa. Ja lumikin oli vielä valkoista, Heikkinen velmuili.

   

  Oloksella lisää hiihtovauhtia kaivannut Heikkinen haki avauskilpailuista vähintään samanlaista menoa kuin katsastuskilpailuista. Heikkinen oli avausmatkalla 40:s.

   

  - Askel kerrallaan mennään eteenpäin, mutta vielä ei olla kunnon latingissa, Heikkinen painotti.

   

  Tulevana viikonloppuna maajoukkue pääsee kisaamaan kotimaisemissa, kun maailmancup jatkuu Rukalla. 10-vuotisjuhlakilpailut Rukan hiihtostadionilla saavat myös Heikkisen syttymään.

   

  - Hyvillä mielin tässä odotetaan Rukan kilpailuja, jossa tunnelma on toivon mukaan huikea. Ensiksi vähän levätään ja treenataan. Kotiyleisön on syytä olla vireessä.

   

  Nousiainen uskoo hiihtokunnon löytyvän

   

  Lauantaina parhaana suomalaisena vapaan hiihtotavan kilpailussa ollut Ville Nousiainen oli hiukan harmistunut mies.

   

  Sunnuntaina viestikilpailussa ankkurina toimineen kouvolalaisen epäonneksi sauvan sompa katkesi kilometri ennen maalia. Suomalaiset sijoittuivat kilpailussa kuudenneksi.

   

  - Hiihto oli viikonloppuna sinnepäin. Menosta puuttui terävyyttä, olo oli jotenkin flegmaattinen, Nousiainen puhisi.

   

  15 kilometrin matkalla lauantaina 18:nneksi hiihtänyt Nousiainen uskoo, että tuleva viikonloppu kertoo enemmän todellisesta hiihtokunnosta.

   

  - Rukalla on aina kiva kilpailla. Siellä oman kunnon osaa arvioida paremmin, ja meno on ollut yleensä kovempaa.

   

  Lähteenmäki iskee norjalaisten rintamaan

   

  Ikaalisten tyttöä eivät viikonlopun norjalaisjuhlat pelottaneet. Pirteitä hiihtosuorituksia esittänyt Krista Lähteenmäki uskoo, että norjalaiset ovat lyötävissä.

   

  - Norjalaiset ovat aina kauden alussa iskussa, koska he kamppailevat sisäisesti osallistumispaikoista maailmancupiin. Marit Björgen oli tänäkin vuonna aika ylivoimainen. Norjalaisrintamaan saadaan vielä lyötyä kiilaa väliin. Ehkä jopa ensi viikonloppuna.

   

  Lähteenmäki oli lauantaina 10 kilometrin vapaalla paras suomalainen, sijoittuen 11:nneksi. Viestissä naiset olivat upeasti kolmansia, heti norjalaisjoukkueiden jälkeen.

   

  - Totta kai olen iloinen onnistumisesta. Kisat menivät paremmin kuin uskalsin odottaa, vaikka valmistautuminen ei ole ollut helppoa.

   

  - Hyvä aloitus, virekin oli kohdillaan. Nyt lähdetään kotiin pesemään pyykkiä. Rukalla tähtään kympin sakkiin, Lähteenmäki paljasti.

   

  Tuore dopingskandaali ei häirinnyt ammattilaisia

   

  Maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen oli melko tyytyväinen viikonlopun saldoon, vaikka tuloksellisesti suomalaisilla ei mennyt täysin nappiin.

   

  - Tunnelma oli joukkueen sisällä hyvä. Viikonloppuna nähtiin ilahduttavia suorituksia, kuten Lähteenmäki ja Lari Lehtonen.

   

  - Tulostaso jäi vielä laihaksi, mutta sunnuntain viestipäivä antoi jo odottaa parempaa. Avauskilpailuissa on aina omat kuvionsa, eivätkä ne kerro koko totuutta.

   

  Tuore dopingskaandaali kummitteli monen mielessä juuri ennen kauden avauskilpailuja. Dalen painotti, ettei tämä kuitenkaan häirinnyt liikaa keskittymistä.

   

  - Maajoukkuehiihtäjät ovat ammattilaisia. Tietysti he olivat surullisia tapahtuneesta, mutta keskittyivät vahvasti omiin suorituksiinsa.

   

  - Uutinen oli shokki ja pettymys myös minulle päävalmentajana. On kuitenkin hyvin tärkeää ensisijaisesti keskittyä tulevaan kauteen, kilpailu kerrallaan.

   

  Päävalmentaja painottaa, että hiihtäjiä testataan kauden aikana useita kertoja.

   

  - Hiihtäjiä testataan kauden aikana säännöllisesti. On vaikea sanoa täysin tarkkaa määrää, koska yllätystestejäkin voi olla useita. Sanoisin että noin 15 testiä kilpailukauden aikana on vähimmäismäärä.

   

  Dalen suuntaan hiihtäjien tapaan katseensa jo seuraavaan viikonloppuun, josta hän odottaa suomalaisilta parempia tuloksia.

   

  - Uskon että kotikisoissa nähdään kovempia suorituksia. Toivon mukaan kelit ovat kohdallaan.