Uutisen päiväys

10.2.2014← Takaisin

Sprinttihiihtäjät valmiina taistelemaan

Olympialaisten maastohiihdot jatkuvat tiistaina jännittävillä sprinttikilpailuilla, joissa suomalaishiihtäjät ovat valmiina tekemään kauden parhaita hiihtojaan. Sprinttihiihtäjät tapasivat mediaa maanantai-iltapäivänä.

Martti Jylhä on löytänyt syksyn leireillään hyvän sapluunan kisaan valmistautumiseen, että hän pääsee hyvään vauhtiin jo karsinnassa. Jylhä on hiihtänyt ennen aika-ajoa oman aika-ajon, että olisi iskussa jo karsinnassa. Se on tuottanut hyviä karsintasijoituksia tänä talvena. Olympiasprintissä hänen tavoitteensa on selvä.
”Tosi tyytyväinen olisin, jos olen finaalissa. Siihen oisin tyytyväinen. Vähimmäistavoite on, että 12 joukkoon hiihtäisin. Tärkein asia on, että saisi hyvän suorituksen huomenna aikaiseksi. Nyt on lähes kaikki voitava tehty, huomenna hyväksi koetulla perussapluunalla valmistautuminen”, Jylhä sanoi.
Juho Mikkosella on ollut vaikeuksia päästä karsinnasta jatkoon, mutta maailmancupissa se onnistui juuri olympialaisten alla Toblachissa. Kun tie aukeni jatkoon, Mikkonen hiihti saman tien kymmenenneksi ja sai siitä paljon intoa valmistautumiseensa.
”Hyvä asia valmistautumista ajatellen. Olisi ollut hankalampi lähteä, jos Toblachissa olisi mennyt aivan penkin alle. Se antoi itseluottamusta, että voin aika-ajossa onnistua. Ennen olen ehkä hiihtänyt taktisesti huonosti. Valmistautuminen on mennyt oikein hyvin, olen ollut terveenä. Lämmin keli sopii minulle paremmin kun kylmä keli. Odotan, että hiihdän huomenna kauden parhaan kilpailun”, Mikkonen sanoi.
Anssi Pentsisen alkukausi oli haastava, mutta kauden h-hetken lähestyessä kaikki on mennyt hyvin. Hän otti valmistautumisleirinsä varman päälle ja harjoitteli matalammalla Ramsaussa.
”Varmasti suurin elementti on keli. Jos on hidas keli kuten tänään, se on äärimmäisen kova rata”, Pentsinen tuumi.
Mari Laukkasen osallistuminen sprinttiin ratkesi maanantaiaamupäivänä. Laukkanen kilpaili sunnuntaina ampumahiihdon pikakilpailussa, mutta jättää takaa-ajon väliin. Hän analysoi tarkkaan ampumahiihtokisansa, nukkui yön yli ja katsoi terveystilanteensa.
”Halusin nähdä, kumpaan suuntaan se lähtee. Aamulla yleisolo oli parempi ja päätös oli aika helppo. Tiedän, että minulla on paljon annettavaa vielä ampumahiihdon puolella ja aion sen kortin katsoa loppuun asti. Tämä oli sellainen mahdollisuus ja sellainen tilanne, jota ei voi jättää käyttämättä. Hyvillä mielin päätöksen tein ja sen takana seison”,,Laukkanen kertoi.
Ville Nousiaisella on ”kevyt olo”, josta hän ei osannut sanoa, onko kisaa ajatellen hyvä vai huono asia.
”Joka kisaan lähden tosissaan hiihtämään. Radan pitäisi sopia hyvin normaalimatkan miehelle. Välieräpaikka olisi hyvä”, sprintin jälkeen 15 kilometrin perinteisellä kisojaan jatkava Nousiainen mietti odotuksiaan.
Riikka Sarasoja-Lilja odottaa muiden suomalaisten tavoin jo innolla kilpailua.
”Laitan itseni huomenna aivan sairaan ahtaalle, aion hiihtää niin kovaa kuin tällä hetkellä kropasta lähtee. Rata on tosi kiva: Siinä on kunnon kuokkanousu, joka on minulle kunnossa ollessani sopiva. Lisäksi siinä on kurvilasku, josta tykkään. Rata vaikuttaa helpolta, mutta mäki on aika pitkä ja sen jälkeen tulee tasainen, jossa pitää jaksaa tehdä töitä”, Sarasoja-Lilja mietti.
Miesten ja naisten sprinttiradat ovat keskenään hyvin erilaiset, sanoo sprinttivalmentaja Niclas Grön.
”Miesten rata on yksi vaativimmista mitä olen koskaan nähnyt.  Kesto on neljän minuutin paikkeilla, ja kyse on enemmän maksimihapenotosta. Naisten rata on helpompi ja lyhyempi, joten siinä kyse on enemmän sprintistä. Avainkohta naisilla on viimeinen mutka, miehillä pitkä ylämäki”, Grön sanoo.
Hiihtopaikalla oli maanantaina varsin aurinkoista ja lämmintä, kun hiihtäjät kiersivät rataa suksitestien ja viimeistelytreenin merkeissä. Kilpailupäivän keliksi oli vielä maanantai-iltapäivänä vaihtelevia ennusteita.
”Sääennuste vaihtelee paljon tällä hetkellä. Sen tiedämme, että karsinnasta erävaiheeseen olosuhteet muuttuvat paljon”, päävalmentaja Magnar Dalen sanoo.