Uutisen päiväys

19.9.2014← Takaisin

Saarinen loukkasi jalkansa maajoukkueleirillä

  Aino-Kaisa Saarinen loukkasi itsensä Ramsaun maajoukkuleirillä verryttelylenkillä perjantaina puolilta päivin. Saarisen oikea jalka on kipsattu, tarkempi aikataulu kuntoutumisen suhteen selvinnee ensi viikon aikana. Urheilija palaa Suomeen kesken leirin, muu maajoukkue jatkaa Ramsaussa vielä viikon.

  Aamutreenistä jäätiköltä palannut Aino-Kaisa Saarinen lähti vielä lyhyelle hölkälle ennen lounasta ja oli jo palaamassa lenkiltä majapaikkaan. Noin kolmesataa metriä ennen hotellia Saarinen kompastui. ”Astuin jotenkin huolimattomasti. Olin polulta palannut asfaltille, aurinko paistoi, asfaltti oli kuiva, en astunut harhaan. En tiedä mitä kävi, astuin vaan huonosti.”
  Urheilijan suurin huoli ei edes ollut ensin ollut edes omassa vartalossa vaan vaatteissa: ”Ajattelin, että nyt meni trikoot rikki. Mulle ei tullut haavaa eikä mitään, tosi hyvin ne suojasi. Harmittelin vain niitä trikoita ja mietin iltapäivän joukkuekuvauksia. Yritin lähteä juoksemaan ja totesin, että vähän tuntuu jalassa, että on ehkä parempi kävellä kämpille. Jalka näytti ihan normaalille, kun otin kengän jalasta. Oli toki kipeä, mutta suihkun jälkeen jalkaterän ulkosyrjä alkoi turpoamaan. Siihen tuli pienen kirsikkatomaatin kokoinen mötikkä.”

  Onnettomuus tapahtui lähellä majapaikkaa, joten ensihoito alkoi nopeasti ja myös jatkotoimenpiteet sujuivat sutjakkaasti. ”Sain kohoa, kylmää, kompressiota ja kipulääkkeen varttitunnissa onnettomuudesta. Turvotus laski, kun jalkaan laitettiin side, mutta kipu oli niin kova, ettei jalalle pystynyt varaamaan yhtään. Schladmingissä hoito oli todella nopeaa: Kymmenen minuuttia ilmoittautumisesta kuvat oli otettu, toiset kymmenen minuuttia ne oli katsottu ja taas kymmenen minuuttia, niin jalka oli kipsissä”, Saarinen kertoo.

  Paikallisten lääkäreiden mukaan jalka on kipsattuna kuutisen viikkoa, mutta suomalaisten hoito-ohjeiden mukaan kipsi vaihdettaneen jo viikonlopun aikana toiseen kuntoutumisen nopeuttamiseksi. Kuvien mukaan Saarisen oikean jalan metatarsaali vitonen on murtunut. Vamman laajuus ja hoidon pituus tarkentuu viikonlopun aikana Suomessa. ”Tämä on elämäni ensimmäinen murtuma, mutta kauden alkuun on vielä kaksi kuukautta aikaa. Vuonna 2010 meni käsi sijoiltaan kuusi päivää ennen kauden alkua ja silloin otin Oslon MM-hiihdoista pronssia. Pidän sitä yhtenä elämäni kovimpana suorituksena. Silloin oli vielä kovempi paikka. Silloin oli kiire, nyt on paljon enemmän aikaa.”

  Urheilija ei anna vastoinkäymisten masentaa tai estää itseään. ”Välillä tuntuu sille, että pitää jotain käydä, että sitten onnistun. Vuosi sitten takana oli vaikea kausi ja siitä noustiin huippusuorituksiin Sotshissa. Kun on ojanpohjalta noustu ja suksi luistanut hyvin, niin uskoa riittää.”
  Saarinen palaa Ramsausta viikkoa suunniteltua aiemmin, mutta muuten hän aikoo jatkaa maajoukkueen ohjelman mukaisesti: ”Mä pakkasin, sillä tavalla, että olen Val Senalesin leirillä mukana.  Mulla on hyvät kotijoukot, isä on erinomainen hoitamaan murtumia ja me päästään heti tositoimiin. Olen luottavainen. Sen olen ymmärtänyt, että alkuvaiheen toimet ovat kaikista merkityksellisimpiä ja mä sain todella nopeasti hoitoa.”