3.4.2011← Takaisin

Pitkänen ylivoimainen mestari 20 kilometrillä

Vieremän Koiton Marjaana Pitkänen hiihti ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen 20-vuotiaiden vapaan 20 kilometrillä Rukalla. Pitkänen jätti IK Kronanin Maria Grundvallin peräti 59,4 sekunnin päähän. Pronssin vienyt Tanja Kauppinen hävisi Pitkäselle jo 2.41,9.

Ensimmäinen vitonen taittui Grundvallin komennossa, kunnes Pitkänen siirtyi johtoon ja eroa alkoi syntyä.

”Toisella ja neljännellä kierroksella tuli varmaan eniten eroa. Tiesin kyllä, että jos hyvä päivä sattuu, eroa voi tullakin. Kausi on ollut niin rikkonainen, että oli kiva, että kulki nyt oikeassa paikassa”, Pitkänen iloitsi.

Pitkäsen kausi jatkuu vielä Tour de Barents –kiertueella. Hänen kautensa oli kaksijakoinen, sillä alkukausi sujui yli odotusten ja toi pääsyn muun muassa Jällivaaran maailmancupiin.

”Ruotsin Skandinavia-cupin jälkeen oli vaikeampaa, nuorten MM-kisat olivat pettymys. Onneksi kevät meni sitten hyvin”, loppukaudesta muun muassa SM-viestipronssia saavuttanut Pitkänen tuumi.
Hyvässä vauhdissa Rukan laduilla oli myös Ylöjärven Ryhdin Katri Lylynperä, joka vei 25,3 sekunnin erolla 17-vuotiaiden mestaruuden. Imatran Urheilijoiden Reetta Oinonen vei hopeaa, saman seuran Venla Lehtonen pronssia. Lylynperä ja Oinonen karkasivat muulta joukolta jo ensimmäisellä kerroksella. Kaksikko taivalsi vuorovedolla, kunnes Oinonen putosi peesistä toisella kierroksella. Sen jälkeen Lylynperä sai hiihdellä leppoisasti turvallisessa johdossa maaliin.

”Hyvältä maistuu mestaruus, tähän on hyvä lopettaa kausi. Tampereella on ollut niin lämmintä, että olen ollut jo vähän kesäfiiliksissä. Aiemmin paras sijoitus SM-kisoissa vapaalla oli kuudes. Kausi on ollut tosi hyvä, ylittänyt odotukset. PM-kisoihin pääsy oli haave”, summasi Lylynperä kauttaan.

PM-kisoihin pääsy toteutui. Sastamalainen otti siellä myös Suomen hiihtäjien ainoan henkilökohtaisen mitalin, kun hän ylsi sprintissä hopealle. PM-kisat ja siellä erityisesti perinteisen vitonen siintävät tavoitteissa ensi kaudella, sillä Lylynperä pitää perinteistä vahvempana hiihtotapanaan.

”Hiihto on selkeästi päälaji, mutta kesällä pidän suunnistusta mukana. Samoin radalla juoksen varmaan muutaman kisan”, Lylynperä mietti kesälajien puolelta ohjelmaa kysyttäessä.
18-vuotiaiden 15 kilometrillä mestariksi hiihti Oulun Hiihtoseuran Sanna Martikkala. Siilinjärven Hiihtoseuran Johanna Ukkola vei 14,2 sekuntia hitaampana hopeaa.