Uutisen päiväys

3.2.2014← Takaisin

Paralympiajoukkuetta täydennettiin neljällä hiihtäjällä

Paralympiajoukkuetta täydennettiin neljällä maastohiihtäjällä. Aiemmin ampuma- ja maastohiihtoon oli nimetty kaksi joukkuetta. Kelkkahiihtäjä Sini Pyy valittiin joukkueeseen villillä kortilla.

Huippu-urheiluyksikkö on päättänyt lopullisesta paralympiajoukkueen kokoonpanosta. Joukkueeseen valittiin toisessa valintavaiheessa viisi urheilijaa:maastohiihtäjät Rudolf Klemetti, Juha Härkönen, Lasse Kankkunen ja Sini Pyy sekä  lumilautailija Matti Suur-Hamari.
Paralympiakomitea haki kahta villiä korttia, joista molemmat menivät läpi. Joukkueeseen valittiin marraskuussa ensimmäisessä valintavaiheessa kahdeksan urheilijaa. Joukkueessa on nyt yhteensä 13 urheilijaa. Joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen on tyytyväinen joukkueen kokoon.
- Olen erittäin iloinen siitä, että olemme pystyneet nostamaan joukkueen urheilijoiden määrää Vancouverin 2010 verrattuna.  Siellä Suomea edusti ainoastaan viisi urheilijaa. Toinen merkittävä asia Sotšissa on uusien lajien nousu Suomen paralympiajoukkueeseen pt-curlingjoukkueen ja lumilautailun toimesta, Mustonen kommentoi.

Nyt joukkueeseen valituista maastohiihtäjistä aikaisempaa kokemusta paralympialaisista on ainoastaan jyväskyläläisellä Rudolf Klemetillä. Hän on kilpaillut vuoden 2002 ja 2010 paralympialaisissa. Klemetti hiihtää näkövammaisten luokassa ja hänen opashiihtäjänä Sotšissa toimii Timo Salminen. Lasse Kankkunen ja Juha Härkönen kilpailevat pystyhiihtäjien luokassa. Härkönen aikoo kilpailla maastohiihdon lisäksi ampumahiihdossa. Kelkkahiihtäjien luokassa hiihtävä Sini Pyy, 21, pääsi kilpailuihin villillä kortilla. 
-Odotan innokkaalla mielellä paralympialaisia, vähän kyllä myös jännittää. Näistä paralympialaisista lähden hakemaan kokemusta ja hyviä omia hiihtoja. Päätavoite on sitten 2018 kisoissa, rovaniemeläinen Pyy kertoo. 

 Lumilautailija Matti Suur-Hamari, 27, kohautti vammaislumilautaporukkaa sijoittumalla ensimmäisessä maailmancupin kilpailussaan kolmanneksi marraskuussa 2013. Viiden osakilpailun jälkeen hän on kokonaismaailmancupin tuloksissa neljännellä sijalla. Lumilautailu on ensimmäistä kertaa paralympialaisten ohjelmassa.
-Sain viime viikon lauantaina tietää, että minulle Sotšia varten haettu villikorttihakemus meni läpi ja se suurin unelma, osallistuminen paralympialaisiin tulisi toteutumaan. Hyvän alkukauden jälkeen lähden Sotšiin tekemään hyvää tulosta suurella itseluottamuksella ja taistelemaan historian ensimmäisistä lumilautailun paralympiamitaleista, Imatralta kotoisin oleva, nykyään Helsingissä asuva Suur-Hamari iloitsee.

11. talviparalympialaiset järjestetään Sotšissa 7.-16.3.2014. Lajeja on kuusi: alppihiihto, ampumahiihto, kelkkajääkiekko, lumilautacross, maastohiihto ja pyörätuolicurling. Urheilijoita on yhteensä noin 700, jotka edustavat 46 eri kansallisuutta. Suomen joukkueessa on 13 urheilijaa, kokonaisuudessaan Suomen joukkueessa on 31 jäsentä. Osa urheilijoista on tavattavissa Talviparalympiapäivän yhteydessä 19.2. Helsingin Rautatientorin Jääpuistossa.

Suomen paralympiajoukkue 2014

Alppihiihto: Katja Saarinen (Helsinki)
Lumilautacross: Matti Suur-Hamari (Helsinki)
Maasto- ja ampumahiihto: Juha Härkönen (Raahe), Maija Järvelä (Ylivieska), Lasse Kankkunen (Kitee), Rudolf Klemetti (Jyväskylä), Ilkka Tuomisto (Tampere), Sini Pyy (Rovaniemi)

Pyörätuolicurling: Tuomo Aarnikka (Vantaa), Vesa Hellman (Tampere), Markku Karjalainen (Rovaniemi), Sari Karjalainen (Rovaniemi), Mina Mojtahedi (Helsinki)

Lisätiedot urheilijoista ja paralympialaisista