Uutisen päiväys

15.2.2014← Takaisin

Naisissa selvät voittajat nuorten SM-viesteissä

  • N20-sarjan Suomen mestarit: Nea Katajala, Elina Hämäläinen ja Leena Nurmi.
  • Seinäjoen Hiihtoseuran ankkuri Jasmi Joensuu
  • N18-sarjan vapaan osuuden nopein oli Sandra Jordman

Nuorten pohjoismaisten lajien SM-kisoissa hiihdettiin lauantaina viestit. 18-vuotiaiden naisten sarjassa voittoon hiihti Seinäjoen Hiihtoseura ja N20-sarjassa Kymin Koskenpojat. Molemmissa sarjoissa mitalit ratkesivat varsin selvillä eroilla, eikä varsinaisia loppukiritaisteluita nähty kuin aivan terävimmän kärjen takana.

N18-sarjan mestariksi hiihti Seinäjoen Hiihtoseura, hopeaa IF Femman ja pronssia One Way Pro Team.
3x3,3 kilometrin viestin ensimmäisen osuus hiihdettiin perinteisellä ja kaksi jälkimmäistä vapaalla hiihtotavalla.
Mestaruuden hiihtäneen Seinäjoen Hiihtoseuran avausosuuden hiihtäjä Senni Vuolle oli omaan menoonsa positiivisesti yllättynyt.
- Alkuverryttelyssä hiihto tuntui raskaammalta. Itse hiihto meni paremmin kuin odotin, mulla oli tänään liukas suksi ja toimi pidonkin puolesta. Hyvin jaksoin painaa tuon mäen päälle, Vuolle kertoo.
Toisen osuuden hiihtänyt Noora Kupari sai lähteä ladulle reilulla erolla seuraavaan joukkueeseen verrattuna.
- Senni teki hyvän välin seuraavaan ja siinä oli helppo lähteä tekemään omaa hiihtoa. One Way kuittasi ennen tunnelia.
Jasmi Joensuu lähti reilun kolmen kilometrin ankkuriosuudelle viidentoista sekunnin takaa-ajoasemasta:
- Mitali oli tavoite ja Sennin avausosuuden jälkeen tiesin, että se on lähellä. Lähdin kuromaan rauhassa eroa umpeen, ensimmäisen nousun otin vielä rauhallisesti. Tunnelin jälkeen ero oli nopeasti kiinni. Olo on hyvä ja kausi on mennyt paremmin kuin olen odottanut.

IF Femmanin naisjoukkueelle hopea maistui hyvältä.
- Sukset toimi hyvin ja jaksoin intiaanikukkulankin vetää hyvin, perinteisen avausosuuden hiihtänyt Alexandra Enlund kertoo.
Kakkososuuden hiihtänyt Elin Lövdahl kiitteli rataa.
- Raskas, mutta hauska rata. Se rankkuus teki siitä hauskan. Olen todella, todella tyytyväinen tähän mitaliin.
Jennifer Klemets  lähti ankkurisosuudelle kolmantena, mutta ylitti maalilinjan toisena.
- Olen todella tyytyväinen meidän suoritukseen ja omaan hiihtoon. Se tuntui hyvältä tänään.

Pronssille N18-sarjassa hiihtänyt One Way Pro Teamin hiihtäjät olivat iloisia pronssimitalista.
- Meni kyllä odotuksia paremmin. Tänään tuntui, että suksi kulkee. Oli hyvä hiihtää, mutta olihan tuo rankka rata, Linnea Henriksson kertoo.
- Kyllä tämä munkin mielestä meni odotuksia paremmin ja oli kova, mutta hauska rata, vapaan osuuden nopeimmin hiihtänyt Sandra Jordman iloitsi.
Ankkuriosuuden hiihti Sara Simonen:
- Tytöt teki mulle todella hyvät pohjat. Pakko oli pitää meidät kuuden joukossa, kun lähdin kärjestä. Lähdin eka ylämäkeen hiukan liian kovaa, kun näin että Femman tulee ohi ja huusin mäessä, että kuinka kaukana on neljäs.

Ennakkosuosikit vahvana parikymppisissä

Naisten 20-vuotiaiden viestimestaruuden otti Kymin Koskenpojat. Avausosuuden hiihtänyt Nea Katajala kiitti suksiaan hyväksi ja latua raskaaksi:
- Aika rankat maastot, kun on kovat nousut eikä laskussakaan päässyt palautumaan. Ei ollut kauheasti paineita ennakkosuosikin asemasta, kun kausi on mennyt hyvin. Pyrin vaan paukusta mahdollisimman kärkeen ja hyvät jatkopaikat kavereille.

Vasta 15-vuotias Elina Hämäläinen suoriutui osuudestaan loistavasti:
- Yllättävän hyvin meni siihen nähden, että viime viikkona oli huolia, kaksi viikkoa oli ennen sitä kovaa.
Ankkuriosuuden hiihtänyt Leena Nurmi lähti parinkymmenen sekunnin johdosta omalle osuudelleen.
- Mielettömän hyvät asetelmat kaksi edellistä antoivat mulle. Ajattelin taktisesti lähteä rauhallisesti, että säästän voimia huomiseen. Ei tarvinnut tänään kaikkea antaa.. Voittoa lähettiin hakemaan, kun ollaan tiukasti oltu kakkosia läpi vuosien. Suksen osuus huomenna on merkittävä huomisen kisassa.

Liperin Hiihtoseuran hopeajoukkueen avausosuuden hiihtänyt Kati Roivas oli omaan suoritukseensa hienoisen pettynyt, mutta kehui joukkuekavereidensa hiihtoa.
- Aika vaikeaa oli, olen pettynyt omaan hiihtooni, mutta onneksi tytöt tulivat niin hyvin, että saatiin mitali. Hirveet hapot oli nousussa. Tänään ei vaan ollut kulkupäivä. 
Toiselle osuudelle startannut Johanna Pykäläinen saapui kisapaikalle myöhään yöllä, kun perjantaina lukiolaisella oli koulussa juhlapäivä.
- Tulin yöllä tänne, kun oli vanhojen tanssit. Vaikea valmistautuminen oli kisoihin kuin meinasin viikolla sairastuakin, mutta hyvä hiihto. Minulle sopi, että pääsin takaa-ajoasemista lähtemään, Pykäläinen kertoo.
Ankkuriosuuden hiihti Jenni Tolonen:
- Ihan tyytyväinen voi olla tähän.  Kultaa lähdin ajamaan takaa, mutta on se iso ero ottaa kolmelle kilometrille kiinni ja matka loppui kesken, Tolonen viittaa liki puolen minuutin kaulaan.

Puijon Hiihtoseura nappasi naisten 20-vuotiaissas pronssia. Avauksen hiihtänyt Elsa Airaksinen kertoo, että ihan kaikki voimat eivät jääneet ladulle.
- Oma osuus meni hyvin. Vähän jäi ehkä voimia, tytöt onneksi hiihti tosi hyvin, niin saatiin mitali. Hiihdin täysillä, en ottanut mitään paineita ja katsoin mihin se riitti. Huomenna lähden hakemaan mitalia, mutta seura on kovaa, joten se ei ole mikään itsestään selvyys, Airaksinen kertoo.
- Elsa toi hyvältä paikalta oli hyvä lätheä menemään, suksikin kulki hyvin. Ei siinä ollut mikään homma lähteä hiihtämään omaa osuuttaan, Eevi Sormunen kertoo.
Marika Huovinen lähti ankkuriosuudelle vain kaksi sekuntia Liperin perään ja neljänteen joukkueeseen oli turvallinen välimatka:
- En tarkkaan tiennyt, missä neljäs joukkue tulee, joten lähdin tekemään omaa hiihtoa. Tuolta paikalta oli mukava lähteä. Tämä mitali oli kyllä yllätys, mutta mukava sellainen