Uutisen päiväys

29.6.2016← Takaisin

Mononen ensimmäistä kertaa Vuokatin Aateli Racen voittoon – Niskanen miesten paras

Laura Mononen hallitsi Vuokatin Aateli Racen naisten sarjaa alusta loppuun. Miesten parhaaksi nousi vahvalla toisen päivän suorittamisellaan Iivo Niskanen.

Laura Mononen juhli ensimmäistä kertaa Vuokatin Aateli Racen voittoa, eroa toiseksi sijoittuneeseen Kaisa Mäkäräiseen kertyi kolmeosaisen kilpailun jälkeen 1.08 minuuttia.

– En ehkä osannut odottaa voittoa, sillä en tehnyt mitään erityistä valmistautumista kisaan, Mononen iloitsi.

Hän lähti kisaurakan päättäneeseen 10 kilometrin rullahiihtoon 23,2 sekunnin erolla ennen Susanna Saapunkia, joka sijoittui lopulta kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Erityisesti Monosta miellytti hiihtonsa tekninen kehittyminen.

– Olen harjoittelussani tehnyt enemmän voimaa jalkoihin ja keskivartaloon, minkä ansiosta saan pidettyä hiihtäessäni paketin kasassa paremmin, eikä voima suuntaudu mihin sattuu. Voimaharjoittelu ei ole myöskään vienyt kestävyyspuolta huonompaan suuntaan, hän iloitsi.

Mononen leireilee maajoukkueen mukana loppuviikon Vuokatissa ja seuraavat leirit ovat heinäkuun lopulla Ylläksellä ja elokuussa Sveitsissä.

Toiseksi sijoittunut Kaisa Mäkäräinen oli tyytyväinen kokonaisurakkaansa sekä myönsi, ettei tällä kertaa ollut mahdollisuutta haastaa Monosta voittotaistossa.

– Kakkossijan kanssa riitti tekemistä Susannan kanssa. Oli hyvä, että hiihtäessä oli joku seurana, sillä yksin hiihtäessä vauhti olisi hyytynyt vielä enemmän. Ensi viikolla lähden neljäksi viikoksi Italiaan leirille, Mäkäräinen kertoi kesän jatkostaan.

Kolmanneksi sijoittunut Saapunki oli iloinen kesäkunnostaan. Hyvä vire kumpuaa siitä, että hän on saanut harjoitella terveenä. Allergiat eivät ole aiempien vuosien tapaan vaivanneet.

– Harjoittelun rytmitystä on muutettu sen verran, että kun viime vuonna panostettiin voimaan, sitä on nyt alettu jalostaa hiihtämiseen. Se näköjään näkyy, Saapunki sanoi.
Hän lähti tekemään hyviä harjoituksia ilman sen kummempia odotuksia. Saapunki jatkaa leireilyään Italiassa, jonne hän lentää omalle leirilleen Bormion seudulle kolmeksi viikoksi torstaina.

Niskaselle kolmas Aateli Racen voitto

 

Miesten parhaaksi nousi eilen prologissa toiseksi sijoittunut Iivo Niskanen, joka voitti toiseksi sijoittuneen Matti Heikkisen 1.08 minuutilla. Niskanen oli kisaurakassaan tyytyväinen varsinkin juoksuosakilpailuun, eikä rullahiihdossakaan ollut moitetta.

– Tämän kesän ensimmäinen kova vapaan hiihtotavan harjoitus oli eilinen prologi. Juoksussa sai sen verran hyvin irti, että tässä 15 kilometrin hiihdossa se tuntui jaloissa. Kiva palata Vuokatin Aateli Raceen kisaamaan ja voittamaan, hän kertoi tyytyväisenä.

– Olen heinäkuun Vuokatin sekä Kuopion maisemissa, ja loppukuusta on leiri Ylläksellä. Tänä vuonna ei ole edessä niin paljon korkeanpaikan leirejä kuin viime vuonna. Se tahtoi syödä lihaksistoni hitaaksi.

Heikkinen oli muuten kolmen osakilpailun jälkeen positiivisin mielin, mutta juoksuunsa hän oli pettynyt.

– Se oli huonompi kuin odotin, mutta siinä toisaalta mentiin sen verran kovaa alusta alkaen. Jalka on tällä hetkellä tarkoituksella väsyneessä tilassa, mutta onneksi hiihdossa saa käyttää käsiä, niin pääsin mäen päälle.

Kolmanneksi nousi kahden osakilpailun jälkeen kuudentena ollut Perttu Hyvärinen.

– Viimeinen etappi oli vahvantuntuista koko ajan. Kun on tasaisen huono tai hyvä tällaisessa kisassa, lopputulos voi olla ihan hyvä, hän naurahti.

– Olen ollut nyt kuukauden Vuokatissa ja huomannut, että ihan perusharjoittelu ja perustekeminen tuottavat tulosta. Ylämäkeä olen paljon noussut, laskin nousseeni Vuokatinvaaran päälle keskimäärin 25 kertaa viikossa. Yritän loppukesän harjoittelussa parantaa omia vahvuuksiani, aerobista kynnystäni ja vauhtikestävyyttä. Lisäksi juoksen pikkuisen enemmän kuin aikaisemmin.

 

Tulokset:

http://live.eqtiming.no/25795#result:94585-291104-907231-1-1-

Kuvat: Heidi Lehikoinen