Uutisen päiväys

2.2.2014← Takaisin

Mikkonen kertarytinällä kärkikahinoihin

  Ensimmäistä kertaa maailmancupin sprintissä aika-ajoista erävaiheeseen tiensä selvittänyt Juho Mikkonen vastasi suomalaisten parhaasta tuloksesta Toblachin maailmancupin vapaan sprintissä. Mikkonen sijoittui kymmenenneksi. Kaikki suomalaismiehet pääsivät aika-ajoista jatkoon, mutta muiden hiihdot jäivät alkueriin.

  Juho Mikkonen teki sunnuntaina sen, minkä hänen lankonsa Iivo Niskanen lauantaina eli täräytti itsensä kerralla maailmancupin kärkikahinoihin. Toblachin vapaan sprintissä Mikkonen vastasi suomalaismiesten parhaasta sijoituksesta hiihtämällä kymmenenneksi. Mies selvitti nyt ensimmäistä kertaa tiensä maailmancupin sprintissä aika-ajosta erävaiheeseen ja maailmancup-pisteille, mutta huippu-urheilijan katse on jo korkeammalla.
  - Tietenkin harmittaa, kun en päässyt finaaliin, mutta kyllä minä olen tyytyväinen, että pääsin ensimmäistä kertaa pisteille ja heti näin korkealle. Ei pidä heti jackpotia ahnehtia, Mikkonen naurahtaa.
  - Nyt on kyllä hyvä fiilis ja vire lähteä olympialaisiin. Tänään suuntaamme Seiser Almiin leirille ja ollaan siellä perjantaihin saakka. Toivottavasti pysyn terveenä.
  Vahvan loppukirin hiihtänyt Mikkonen ei päässyt loppusuoralla kokeneimmista hiihtäjistä ohi.
  - Olin vähän hapoilla, mutta hyvä fiilis. Oli todella kovia kirimiehiä ja lyhyt loppusuora, mutta hyvin pystyin vastaamaan. On kyllä tosi hyvä fiilis.

  Mikkosen kanssa samassa alkuerässä hiihtäneet Martti Jylhä ja Anssi Pentsinen, karsiutuivat jatkosta. Erässä nähtiin hiukan ihmeellinen lähtö, kun Ranskan Cyril Gaillard ampaisi matkaan selvästi ennen muita.
  - Ei sillä ollut mitään merkitystä kisan ratkaisun kannalta,  Jylhä toteaa heti erän jälkeen.
  - Harmittaa. Ihan hyvä olo oli, mutta olisi pitänyt lyödä kovempaa nousussa. Menihän tuo taktisesti päin mäntyä. Katsoin nousun päällä taakse, niin pojat oli jäänyt.  En uskonut, että tuolla vauhdilla mitä hiihdettiin, niin olisivat saaneet kiinni. Tämä rata on yhtä lottoa. Kunto ja lyönti on hyvä, mutta taktisesti paska hiihto, Jylhä lataa.
  Alkukauden hiihtonsa kanssa kamppaillut Pentsinen jäi tiukassa loppukiritaistelussa erän neljänneksi:
  - Kauden paras vapari, joten sinänsä tyydyttää, mutta sijoituksellisesti olisi ollut paljon parempaa tarjolla. Nyt oli reilu kiri. Viimeinen puolitoista kuukautta on ollut todella rankkaa. Olen meinannut pakahtua tuskaan, kun on ollut sairastelua, huonoa kulkua, kaatumisia ja kaikkea mahdollista. Hyvä, että sain vähän valonpilkahdusta tähän.
  Pentsinen oli muiden sprinttereiden kanssa pari päivää lumen vankina vuorilla. Eilen miehet saivat kyydin Toblachiin. Kuudenkymmenen kilometrin matkaan meni kaksi ja puoli tuntia.
  - Suksitesti tehtiin illalla pimeällä stadionille. Mutta en väitä, että siitä olisi ollut hyötyä tai haittaa, mutta eihän se ihan optimaalista ollut. Ei me kuitenkaan vuorilla jouduttu olemaan kylmässä tai ilman ruokaa, Pentsinen naurahtaa.

  Sairastelun jälkeen eilisen 15 kilometrin perinteisen väliin jättänyt Ville Nousiainen päätti lääkärin kanssa neuvoteltuaan startata sunnuntain kisaan. Aika-ajosta viimeisenä tiensä erävaiheeseen selvittänyt Nousiainen oli kisan jälkeen tyytyväinen kahteen kovaan starttiin.
  - Meni kyllä helvetin hyvin verrattuna siihen, mitä se olisi voinut olla. Olen ehdottomasti positiivisesti yllättänyt, että tällaisen painajaisviikon jälkeen pystyin loppukirissä vastaamaan. Mä pelkäsin, että pääsenkö edes maaliin. Että jaksanko hiihtää kolmea minuuttia kovaa. Nyt on ensimmäiset pari päivää, että olen voinut hengittää edes jotakuinkin normaalisti, Nousiainen täräyttää.
  Nousiainen tiedostaa, että toipilaana ladulle starttaamiseen liittyy omat riskinsä, varsinkin näin lähellä olympialaisia.
  - On uskallettava vetää nyt riskillä. Jos tulee takapakkia, niin tulee, mutta nyt oli pakko saada kilpailuja alle. Ei tässä voi vaan sängyssä makoilla ja odotella, Nousiainen kommentoi päätöstään.