31.12.2010← Takaisin

Matti Heikkinen kiristi komeasti

Matti Heikkinen kiristi parhaaksi suomalaiseksi miesten Tour de Skin prologissa Saksan Oberhofissa perjantaina. Heikkinen nousi väliaikapisteen sijalta 32 lopputuloksissa aina yhdenneksitoista.

Katso kisa YLE Areenasta (31.1. asti)

Heikkinen oli lopulta yksi nopeimmista hiihtäjistä 1,4 kilometrin väliaikapisteestä maaliin (3,75 km). Lopputuloksissa Heikkinen hävisi ruotsalaisvoittajalle Marcus Hellnerille 10,5 sekuntia.

- Noususuunta jatkuu, mutta vielä ei ollut herkintä menoa. Aikaero kärkeen ei ollut iso. Hyvillä fiiliksillä huomiseen kisaan. Lähdetään porukalla hiihtämään kärkeä kiinni ja kympin kohdalla lähdetään kiristämään ja hakemaan sijoituksia, Matti Heikkinen kommentoi.

Ville Nousiainen oli vielä väliajoissa reilut kaksi sekuntia Heikkisen edellä, mutta hävisi lopulta "Hapolle" 3,8 sekuntia sijoittuen 24. tilalle.

- Prologi meni siten kuten veikkailinkin. Jyrkkiin nousuihin pitää mennä vähän rauhallisemmin käsijarru päällä, sillä reidet ovat aika tukossa. Niitä on tässä hierottu parina päivänä. Mutta tasaisella kulki hyvin. Huomiseen lähden hyvillä mielin, perinteisessä ei onneksi reisiä niin tarvitse käyttää, totesi Ville Nousiainen.

Sami Jauhojärvi oli suomalaiskolmikon hitain sijoittuen 38:ksi. Eroa Hellneriin tuli 17,9 sekuntia. Kymmenen sekunnin sisään Jauhojärven edelle mahtui peräti 30 hiihtäjää.

- Teknisesti oli parasta menoa tällä kaudella, mutta vielä puuttuu vähän vauhtia. Huomenna otetaan kaikki otettavissa olevat sijat ja kärkipaikkaa tavoitellaan, kertoi Sami Jauhojärvi.

Marcus Hellnerin voitto irtosi tasan kahden sekunnin erolla ennen venäläisprintteri Alexei Petukhovia. Viime vuoden prologin voittaja, Norjan Petter Northug, sijoittui kolmanneksi 2,9 sekuntia kärjestä. Venäjän Alexei Legkov oli neljäs ennen yllättäjäkaksikkoa Loris Frasinelli (Italia)-Robin Duvillard (Ranska).

Ennakkosuosikeista Sveitsin Dario Cologna oli seitsemäs ja tsekin Lukas Bauer yhdeksäs.

Lauantaina (1.1) Oberhofissa hiihdettävään 15 kilometrin perinteiseen kisaan Marcus Hellner saa voitosta 15 bonussekuntia, Petukhov 10 ja Nortthug 5.

Hellner lähtee näin matkaan seitsemän sekunnin keulalla Petukhoviin. Petter Northug starttaa kolmantena 12,9 sekuntia ruotsalaisen perään ja Alexander Legkov neljäntenä 19,8 sekuntia kärkimiehen perään. Tämän jälkeen alkaakin aikamoinen rumba, kun kymmenen sekunnin sisään lähtee yli 20 hiihtäjää.

Heikkinen starttaa 25,5, sekuntia Hellnerin perään, Nousiainen 29,3 ja Jauhojärvi 32,9.

Maiden välisessä joukkuekilpailussa Suomi on avauspäivän jälkeen viidentenä 30,8 sekuntia johtavaa Ruotsia jäljessä. Venäjä (-9,0), Norja (-13,4) ja Ranska (-29,1) ovat myös Suomen edellä. Joukkuekilpailuun lasketaan kustakin kisasta kahden parhaan urheilijan aika hyvityksineen.

Tour de Ski
Oberhof, miesten prologi 3,75 km:
1) Marcus Hellner Ruotsi 7.34,5 (-15 sekuntia bonusta), 2) Alexei Petukhov Venäjä 7.36,5 (-10), 3) Petter Northug Norja 7.37,4, 4) Alexander Legkov Venäjä 7.39,3, 5) Loris Frasnelli Italia 7.39,6, 6) Robin Duvillard Ranska 7.40,3… 11) Matti Heikkinen 7.45,0, 24) Ville Nousiainen 7.48,8, 38) Sami Jauhojärvi 7.52,4

Lopputulokset FIS:n sivuilla

Mitalikolmikon lehdistötilaisuusvideo (FIS)